Πάιατ: Ελληνοαμερικανική συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και άμυνα

Στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, αλλά και το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα της εκδήλωσης Thessaloniki Summit 2019.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, οι οποίες «είναι ταυτισμένες στο πως θα κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση».

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως η Αμερική έχει μια πολύ πιο ορατή παρουσία στη βόρεια Ελλάδα, με έμφαση στην Αλεξανδρούπολη με τους αγωγούς ΤΑP/IBG/LNG, ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ενέργεια με τις επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή, κυρίως στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην άμυνα και στο εμπορικό κομμάτι, ενώ επεσήμανε πως συζητούνται ενδελεχώς όλα τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον αμερικανικό όμιλο.

«Ιστορικό λάθος»

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην προχωρήσει με την έναρξη των συζητήσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ο Τζέφρι Πάιατ.

Επιπλέον, ανέφερε πως από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι σημαντικό οι συζητήσεις για τη διαδικασία εισόδου να επανέλθουν στις «ράγες» το ταχύτερο δυνατό.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα