Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
anafi2.jpg

Πόσο έτοιμα είναι τα μικρά ελληνικά νησιά για τον κορονοϊό;

«Στο δίλημμα “υγεία ή χρήμα” όλοι βάζουν πρώτη την υγεία», συμφωνούν οι τοπικοί άρχοντες επτά μικρών ή απομακρυσμένων νησιών, που μίλησαν στο inside story. Όμως τα περισσότερα ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, και το φετινό άγχος των κατοίκων είναι να διασώσουν ένα μικρό μέρος του τζίρου τους, παραμένοντας ασφαλείς – ειδικά εκεί όπου οι υποδομές υγείας είναι οριακά ανύπαρκτες.

Για όσους απεχθάνονται τον μαζικό τουρισμό, τις ασφυκτικά γεμάτες από ξαπλώστρες παραλίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, εδώ και χρόνια τα μικρά και τα πιο απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αποτελούν ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές διακοπές. Φέτος, υπό το πρίσμα του κορονοϊού, τα χαρακτηριστικά τους που μέχρι το περασμένο καλοκαίρι αποτελούσαν πόλο έλξης, μετατρέπονται σε αδυναμίες, με τις οποίες έρχονταν αντιμέτωποι κάθε χρόνο μόνο οι μόνιμοι κάτοικοί τους και σπανίως εμείς οι τουρίστες.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνωαπό2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Στην τωρινή συγκυρία οι βασικές παράμετροι που προκαλούν ανασφάλεια σε μόνιμους κατοίκους, τοπική αυτοδιοίκηση και εν δυνάμει επισκέπτες, πέρα από το προφανές, δηλαδή τη νησιωτικότητα, είναι οι περιορισμένων δυνατοτήτων και συχνά υποστελεχωμένες τοπικές δομές υγείας, σε συνδυασμό με τη μέχρι στιγμής απουσία εξειδικευμένης καθοδήγησης από την κεντρική διοίκηση – προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες και τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη