Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cemichailidis471770.jpg
Η Καπνική στην ακμή της: το 2002 έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων στο Πολύκαστρο Κιλκίς, παρουσία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Καπνική Μιχαηλίδης: Μετά την κατάρρευση (Α' Μέρος)

Η Καπνική Μιχαηλίδης, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού, κατέρρευσε το 2016 δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς καπνού σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Οι τράπεζες που δάνειζαν την εταιρεία έναντι καπνών που είχε αποθηκευμένα, την κατηγόρησαν πως είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της. Τρία χρόνια μετά, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τα «μετρήσουν».
Η Καπνική στην ακμή της: το 2002 έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων στο Πολύκαστρο Κιλκίς, παρουσία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Τον Δεκέμβριο του 2016 οι καπνοπαραγωγοί της χώρας θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από την Καπνική Μιχαηλίδης, τη μεγαλύτερη τότε ελληνική εμπορική εταιρεία καπνών, για τη σοδειά εκείνης της χρονιάς. Όμως «δεν είχαν δοθεί καν προκαταβολές», όπως θυμάται ο παραγωγός Βασίλης Μελενεκλής. Δύο μήνες αργότερα, ο Μελενεκλής και μια σειρά παραγωγών έκαναν ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια, επιβεβαιώνοντας την κυριότητά τους σε καπνά άνω των 1.000 τόνων, που είχαν πουλήσει με παρακράτηση κυριότητας στην Καπνική Μιχαηλίδης από την αποθήκη της Σιταριάς Πολυκάστρου στο Κιλκίς.

Οι παραγωγοί, οργανώνοντας έναν στόλο 450 φορτηγών, μετέφεραν τα καπνά σε δικές τους αποθήκες. Τον Νοέμβριο του 2017 το δικαστήριο διέταξε την πώληση των καπνών και την κατάθεση του τιμήματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο Μελενεκλής λέει στο inside story ότι «το βιός 1.112 οικογενειών από ολόκληρη τη χώρα φρόντισαν οι παραγωγοί να μείνει σε πολύ καλή κατάσταση». «Οι Έλληνες δικαστές» λέει ο συνήγορος των παραγωγών Ιωσήφ Καραβέδος, «έδειξαν την ευαισθησία που όφειλαν. Οι παραγωγοί αναγνωρίσθηκαν ως κύριοι των καπνών».

Image
ekrkapnamazema872834.jpg
Το μάζεμα του καπνού, Ροδόπη 2005. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Όμως, ενώ οι δικαστές θα μπορούσαν να έχουν αποδεσμεύσει το ποσό από τον Οκτώβριο του 2018, δεν το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη