Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cemekonglavriogangway.jpg
Το πλοίο Mekong Spirit στο Λαύριο.

Το μυστήριο του πλοίου με τα εκρηκτικά που ξεκίνησε για το Σουδάν και κατέληξε στη Σούδα

Δυόμισι χρόνια μετά τη σύλληψη σε ελληνικά ύδατα του πλοίου Mekong Spirit, που μετέφερε τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών, το inside story ρίχνει φως στην υπόθεση, που αρκετοί συσχετίζουν με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των κοιτασμάτων χρυσού του Σουδάν.
Το πλοίο Mekong Spirit στο Λαύριο.

Το μεσημέρι της 23ης Μαΐου 2017 το Αρχηγείο του Λιμενικού έλαβε ένα μυστηριώδες email με τίτλο «Warning warning warning» και αποστολέα εταιρεία με επωνυμία «African Brindge Shipping». Το μήνυμα ενημέρωνε ότι το φορτηγό πλοίο «Mekong Spirit», που είχε μόλις αποπλεύσει από τη Σμύρνη της Τουρκίας, μετέφερε 29 κοντέινερ με εκρηκτικά σε εταιρεία στο Σουδάν, καταχωρημένη στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μερικές ώρες αργότερα και ενώ το υπό σημαία Μάλτας φορτηγό έπλεε κοντά στην Αστυπάλαια με κατεύθυνση το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, άνδρες του Λιμενικού από τον θάλαμο επιχειρήσεων κάλεσαν μέσω VHF τον πλοίαρχο. «Σας μιλάω από την Ελληνική Ακτοφυλακή, με λαμβάνετε;» ακούστηκε να ρωτά μέσω ασυρμάτου Έλληνας αξιωματικός. «Ναι σε ακούω» απάντησε ο Ουκρανός πλοίαρχος. «Ποιος είναι ο προορισμός σου;» συνέχισε ο αξιωματικός. «Ο προορισμός μου είναι το Πορτ Σάιντ και μετά το λιμάνι του Σουδάν, το λιμάνι του Σουδάν» διαβίβασε ο καπετάνιος.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι ο 61 ετών Ουκρανός καπετάνιος του πλοίου Σεργκέι Νεβετσερία. Εναντίον του εκκρεμεί δίωξη για παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικών ομάδων με πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες, ενώ του έχει επιβληθεί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη