Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
psycho.jpg

Οι ψυχικά ασθενείς της μικρής οθόνης

Οι τηλεοπτικές σειρές που παρουσιάζουν χαρακτήρες που πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή είναι πολλές – και οι περισσότερες το κάνουν λάθος.

Ασφαλώς, υπάρχουν κι εκείνες οι σειρές που το κάνουν κάτι παραπάνω από καλά. Το Crazy Ex Girlfriendτης Ρέιτσελ Μπλουμ είναι για πολλούς μια από αυτές τις τηλεοπτικές δουλειές που απεικονίζουν τα ψυχικά προβλήματα με μεγάλη ακρίβεια και ιδανικές δόσεις χιούμορ. Η ηρωίδα Ρεμπέκα, που για χρόνια νομίζει ότι πάσχει από κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και OCD, είναι έξυπνη, αυτοκαταστροφική, παρορμητική και αξιαγάπητη και όταν τελικά λαμβάνει την σωστή διάγνωση, τα προβλήματά της δεν λύνονται ως διά μαγείας, αλλά παίρνουν το χρόνο τους, εάν και εφόσον λυθούν. Όλα αυτά μέσα από ένα τηλεοπτικό φορμάτ με ξεκαρδιστικά/σπαρακτικά μουσικοχορευτικά μέρη.

To BoJack Horseman θεωρείται επίσης μια ακριβής απεικόνιση της κατάθλιψης, όπως και το Homeland που επαινέθηκε για τον τρόπο που περιγράφει την μανιοκατάθλιψη από την οποία πάσχει η πρωταγωνίστρια. Αυτά, όμως, είναι εξαιρέσεις.

Κατά κανόνα, οι ήρωες της οθόνης που πάσχουν από κάποια διαταραχή δεν βοηθούν στην καταπολέμηση του στίγματος εκείνων που πάσχουν στην πραγματική ζωή, ή τουλάχιστον δεν προσφέρουν στο κοινό μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης. Διότι μπορεί οι σειρές και οι ταινίες που περιγράφουν ψυχικές διαταραχές να είναι πολύ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη