iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Θάνος Μπολολιάς
Πρόεδρος αλιέων
''Η Ραφήνα προχωράει''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
 
Πρωινό καφεδάκι και συζήτηση με τον πρόεδρο του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Ραφήνας Θανάση Μπολολιά. Θάνο για τους φίλους του.
Ένας ωραίος ''τύπος'', αυτό που λέμε ''έξω καρδιά'', πάντα χαμογελαστός και πάντα δίπλα στα προβλήματα των συναδέλφων του. Με έναν καλό λόγο για όλους είναι από τους ανθρώπους που χαίρεσαι να τα λες. Βρεθήκαμε στα γραφεία του συλλόγου στο ηλιόλουστο φθινοπωρινό λιμάνι της Ραφήνας.
 
Καθιέρωσες Πρόεδρε επί των ημερών σου ''το τσιμπούσι της Τρίτης''. Αν ''έχει καιρό'' και δεν βγάλετε ψάρια με τι συνοδεύετε το τσιπουράκι?
 
Τότε φέρνουμε ψαρονέφρι και το ονομάζουμε...''ψάρι''. Βάζουμε καμιά μπριζολίτσα, κανένα μπιφτεκάκι και το ξεπερνάμε. Ξεκίνησα την ιδέα πριν τρία χρόνια, όταν εκλέχτηκα πρώτη φορά πρόεδρος για να ερχόμαστε οι συνάδελφοι πιο κοντά. Να τρώμε, να συζητάμε τα προβληματά μας, να μιλάμε περί ψαρέματος, αλλά περί πολιτικής. Από 15 μέχρι 30 άτομα τα έχουμε κάθε Τρίτη ''βρέξει χιονίσει''. Ανθρώπινες στιγμές!
 
Κυρίες συμμετέχουν στις βραδιές σας?
 
Έρχονται πότε πότε, όχι συχνά. Δεν είμαστε κλειστό κλαμπ!
 
Πάμε τώρα στις δράσεις του συλλόγου...
 
Συνεργάστηκα άψογα με την προηγούμενη Διευθύνουσα του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας την κ. Κατερίνα Αδαμοπούλου και τώρα έχουμε επίσης εξαιρετική συνεργασία με τη νέα Διευθύνουσα την κ. Δέσποινα Γκικάκη. Όσα αιτηματά μας δεν ικανοποιήθηκαν , ελπίζω να προχωρήσουν τώρα με τον νέο προυπολογισμό όπως μας υποσχέθηκε στο ΔΣ του συλλόγου η κ. Γκικάκη. Τη χάρηκα τη νέα Διευθύνουσα γιατί είναι πολύ σοβαρή και εργατική.
 
Η συνεργασία Πρόεδρε είναι το παν όπως ξέρεις. Ακόμη και τα βαρκάκια σας έχουν καλύτερες ψαριές όταν βγαίνουν μαζί...
 
Έτσι είναι. Ο συλλογός μας είναι σημείο αναφοράς για τη Ραφήνα. Ένας ιστορικός σύλλογος που αγκαλιάζει όχι μόνο τους ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και τους λεγόμενους αθλητές. Που βλέπουν το ψάρεμα ως χόμπι, ως σπορ. Γι αυτό και προσπαθούμε να αυξήσουμε τα μέλη μας. Ήδη επί της προεδρίας μου έχουν γραφτεί περίπου 80 νέα μέλη. Είμαστε εδώ στα φιλόξενα γραφεία μας καθημερινά, δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο, μιλάμε με τον κόσμο. Ο συλλογός μας διαπνέεται από αλληλεγγύη. Σπεύσουμε αμέσως μόλις συνάδελφος ζητήσει τηλεφωνικά βοήθεια γιατί ''έμεινε'' με τη βάρκα στη θάλασσα. Να τον τραβήξουμε, να του πάμε βενζίνη ή ότι χρειάζεται.
 
Πόσα χρόνια ψαρεύεις?
 
Από 20 χρονών. Ψαροντουφεκάς ήμουν παρ ότι υπηρέτησα στην Αεροπορία. Πάνω από 40 χρόνια! Έχω αλλάξει τέσσερις βάρκες από τότε που ήρθα στη Ραφήνα μας.
 
Και πώς σου έρχεται να ''ψαρέψεις'' και ψήφους για να γίνεις πρόεδρος του συλλόγου?
 
Τα παιδιά έβλεπαν ότι ήμουν δραστήριος, ότι αγαπούσα τον σύλλογο και με παρότρυναν να βάλω υποψηφιότητα. Την πρώτη φορά δεν βγήκα πρώτος σε ψήφους αλλά το ΔΣ με επέλεξε για πρόεδρο. Τη δεύτερη φορά πήρα 96% σχεδόν καθολική αποδοχή. Άρα απέδωσε το έργο που είχα κάνει.  Τώρα η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη, γι αυτό και αντεπεξέρχομαι σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.
 
Οι σχέσεις του συλλόγου με τη Δημοτική Αρχή πώς είναι?
 
Πολύ καλές! Μην ξεχνάς ότι ο δήμαρχος ο Βαγγέλης Μπουρνούς είναι και επίτιμο μέλος μας. 
 
Κι αυτός ψήφους ''ψαρεύει''...
 
Καλό είναι να γελάμε και να έχουμε χιούμορ. Μου αρέσει η συζήτηση που κάνουμε. Ο δήμαρχος είναι πολύ δραστήριος και ''δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω''. Ήρθε και ο γραμματέας μας ο Κώστας Μάκας με τον οποίο - αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ - προγραμματίζουμε κάτι μοντέρνο. Θα κάνουμε εκπαιδευτικές δράσεις. Θα παρουσιάζουμε στον κόσμο πώς κάνουμε μια αρματωσιά, πώς φτιάχνουμε παραγάδι και διάφορα τέτοια. Να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο.
 
Πώς βλέπεις τον δήμο στο μέλλον?
 
Ο δήμος προχωράει μπροστά, αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Εκσυγχρονίζεται.
 
Έχει όμως και τα προβληματά της, κυρίως με τη διόγκωση του λιμανιού...
 
Δυστυχώς το λιμάνι μεγαλώνει αλλά χωρίς υποστήριξη υποδομών με αποτέλεσμα κυρίως το καλοκαίρι κάτοικοι, επαγγελματίες αλλά και οι ταξιδιώτες να έχουν πρόβλημα. Μέχρι να γίνουν τα μεγάλα έργα θα περάσουν χρόνια. Τουλάχιστον θα τα απολαύσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
 
Σου αρέσει που είσαι ''διάσημος'' πλέον στη Ραφήνα?
 
Όλοι βλέπουν έναν απλό άνθρωπο, έναν φίλο. Κολυμπάω χειμώνα καλοκαίρι, περπατάω στην πόλη, συχνάζω στα μαγαζιά. Το ''προεδριλίκι'' με έκανε πιο αναγνωρίσιμο είναι αλήθεια. Έγινα και μέλος της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου ως εκπρόσωπος του πολιτιστικού και εξωραιστικού συλλόγου Προφήτη Ηλία. Ασχολούμαι όμως και με τις ελιές μου στην αρχαία Ολυμπία απ όπου κατάγομαι. Εμένα δεν με φτάνουν 24 ώρες το 24ωρο. 
 
Σε ευχαριστώ για την ευχάριστη συζήτηση
 
Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ.