iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

''Συμμαχία'' Μαραθώνα:
Περιμένουμε το ραντεβού
με τον κ. Κυπαρίσση


Σε πρόσφατη ανακοίνωση του, ο Δήμος Μαραθώνα, με τίτλο «όλη η αλήθεια για το πευκοδάσος του Σχινιά» αναφέρει, κατά την προσφιλή του τακτική, τη μισή αλήθεια, τονίζει σε ανακοινωσή της ''Συμμαχία'' του Σπύρυ Λιβαθινού.

Η αλήθεια είναι ότι το Εθνικό Πάρκο Σχινιά μαζί με τον υδροβιότοπο αποτελούν πράγματι ένα μοναδικό οικοσύστημα. Και η ευθύνη διαχείρισης βαραίνει σε κάποιο βαθμό τον Φορέα Διαχείρισης. Πλην όμως, ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει την αρμοδιότητα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ούτε για τον έλεγχο της απαγόρευσης εισόδου των οχημάτων, πολύ δε περισσότερο για την κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Σύμφωνα με το έγγραφο (με Αρ. Πρωτοκόλλου 320289/20-5-2020), του Αντιπεριφεριάρχη Αν. Αττικής, Αθανάσιου Αυγερινού, προς τον Δήμαρχο Μαραθώνα, η Περιφέρεια καλεί το Δήμαρχο να συνεργαστεί με τον Φορέα Διαχείρισης, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αποτελεσματική προστασία του Πευκοδάσους και των επισκεπτών του.

Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, θεωρούμε ωστόσο ότι οφείλει να επιλύει άμεσα τα σοβαρά θέματα και όχι μεταθέτει τις ευθύνες της, μέσω επιστολών προς τρίτους.

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο Μαραθώνα, και αποτελεί μεγάλο αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή. Αν αυτό καταστραφεί ο Μαραθώνας δεν θα είναι ποτέ πια ίδιος.

Η δημοτική αρχή έπρεπε να έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια της περιφέρειας, η οποία ευτυχώς βλέποντας την απραξία του Δήμου, ανέλαβε τις δέουσες πρωτοβουλίες.

Επίσης ο Δήμος θα έπρεπε εμπρόθεσμα να έχει εκπονήσει Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, εξειδικευμένο για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Να επισημάνουμε εδώ ότι περιμένουμε ακόμη το ραντεβού για ενημέρωση από τον κ. Κυπαρίσση προκειμένου να συζητήσουμε τις προτάσεις και τις επισημάνσεις μας, για τα θέματα της Πολιτικής προστασίας.