iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Μαραθώνας Διάδραση
Ένα αρχιπέλαγος
χωρίς πλαστικά


Διαδραστική κι εκπαιδευτική η εκδήλωση που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2020 στο ανοιχτό θέατρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η ταινία - ντοκυμαντέρ του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη κ. Σωτήρη Δανέζη με τίτλο: «Ένα Αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά» με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και με αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος αναφέρει δελτίο Τύπου του Δήμου.

Επιλέγοντας τον Δήμο Μαραθώνος, παραγωγοί και συντελεστές του εν λόγω εγχειρήματος, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς προβολών και παρουσιάσεων που θ’ ακολουθήσουν, προκειμένου για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση όλων μας, σε θέματα κυκλικής οικονομίας, δηλαδή ενός συστήματος όπου η αξία προϊόντων, υλικών και πόρων διατηρείται μέσα στην οικονομία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, ο οποίος κλήθηκε, ως οικοδεσπότης, από τους διοργανωτές να δώσει το έναυσμα για την έναρξη της εκδήλωσης, συνεχάρη κατ’ αρχήν και δράττοντας μία ακόμα ευκαιρίας, τον ΣΠΑΠ για την διαχρονικά, πλούσια και καταλυτική του δράση στην προστασία του Περιβάλλοντος, δήλωσε πως: «θα μεταδώσουμε το μήνυμα της αποψινής βραδιάς όσο ευρύτερα μπορούμε! Στην πράξη, το μήνυμα δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη κι ενίσχυση της ανακύκλωσης και η παράλληλη μείωση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, κάτι που για τον Δήμο μας, αποτελεί πρώτιστο και βασικό στόχο».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος δεν παρέλειψε να συγχαρεί και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη -παραγωγός του ντοκυμαντέρ- το οποίο έχει θέσει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης που προκαλούν την ανεπανόρθωτη ρύπανση στις θάλασσές μας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Πεύκης, κ. Παναγιώτης Ιωάννου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ, κ. Βλάσση Σιώμο, που αποχώρησε νωρίς από την εκδήλωση, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για τη φιλοξενία και κάλεσε τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή στον Σύνδεσμο, ως εθελοντές. Ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ. Στέφανος Τσιπουράκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνος κ. Γιάννης Μπούσουλας ως μέλη του ΣΠΑΠ έδωσαν επίσης, το παρών στην εκδήλωση, με τον κ. Μπούσουλα να προσφέρει ένα αναμνηστικό λεύκωμα στον Δήμαρχο.

Σε ανάλογες χειρονομίες προχώρησε και ο κ. Στέργιος Τσίρκας τιμώντας τους συντελεστές της περιβαλλοντικής δράσης, ενώ συγκίνηση και θαυμασμό προκάλεσε η προβολή βίντεο (πριν την έναρξη του ντοκυμαντέρ) όπου παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα κι επιγραμματικές ενέργειες και παρεμβάσεις του ΣΠΑΠ (δεντροφυτεύσεις, πυρόσβεση, προμήθεια νέων μηχανημάτων κ.λπ.).

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ κ. Μάνος Γεωργάτος, καλωσορίζοντας με τη σειρά του, τους παρευρισκόμενους, τόνισε πως: «Είναι χρέος μας, κυρίως απέναντι στις επόμενες γενιές, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το Περιβάλλον και αυτό κάνουμε» ενώ η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη κα Αγγελική Κοσμποπούλου, σημείωσε: «Το 80% της ρύπανσης των θαλασσών ξεκινάει από τα όρη και τη στεριά. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως συμβατή η συνεργασία με τον ΣΠΑΠ για την υλοποίηση της δράσης αυτής».