iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ραφήνα Πότε θα
ξανακυκλοφορήσει η
εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' Ίντριγκα


Σύσσωμος ο παγκόσμιος Τύπος και προφανώς και ο Ελληνικός έντυπος Τύπος καταρρέει την τελευταία δεκαετία.

Ιστορικές Αμερικανικές και Ευρωπαικές εφημερίδες διεθνούς βεληνεκούς κλείνουν, ενώ και στη χώρα μας εκδοτικά ''μεγαθήρια'' αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Οι πολίτες πλέον δεν διαβάζουν εφημερίδες, τις οποίες αρχικά ''κατάπιε'' η τηλεόραση και το ραδιόφωνο και στη συνέχεια το ενημερωτικό διαδίκτυο.

Μοιραία δεν θα γλίτωνε και ο τοπικός έντυπος Τύπος σε όλη την Ελλάδα που ''φυτοζωεί'' πλην φωτεινών εξαιρέσεων βέβαια.

Αυτά ως πρόλογος για να επισημάνουμε πως η τοπική εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' με έδρα τη Ραφήνα, είχε τονίσει στο πρώτο της φύλλο στις 4 Οκτωβρίου 2018 πως θα κυκλοφορεί όποτε έχει αξιόλογα δημοσιογραφικά θέματα. Η συγκυρία των αυτοδιοικητικών εκλογών και ''στο καπάκι'' των εθνικών τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2019 βοήθησε στο να εκδίδεται κάθε μήνα, καθώς η ειδησεογραφία ήταν πυκνή. Στη συνέχεια εκδόθηκαν άλλα τρία φύλλα, τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2019 καθώς και το πρώτο του 2020 τον Φεβρουάριο και έκτοτε λόγω και της πανδημίας η εφημερίδα - όπως και όλες οι τοπικές - δεν βρίσκεται στα σημεία ελεύθερης διανομής. Άλλες τοπικές εφημερίδες μαθαίνουμε και αυτό είναι πολύ ευχάριστο θα εκδοθούν ξανά από τον Ιούνιο.

Το ''Πρωτοσέλιδο'' θα κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι, αλλά σίγουρα θα επανακυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 για τα γενέθλια των τριών ετών και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο στο εορταστικό φύλλο. Όταν λέμε τη λέξη ''προσπάθεια'' εννοούμε και να έχουμε σοβαρά θέματα με ενδιαφέρον για τους αναγνώστες, αλλά κυρίως να έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Το ''Πρωτοσέλιδο'' δεν έκρυψε ποτέ, ούτε ντράπηκε να παραδεχτεί ότι στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα έσοδα των διαφημίσεων των επιχειρήσεων και στην προσωπική αρθρογραφία προβολής αυτοδιοικητικών και πολιτικών στελεχών. Δεν είναι ''έγκλημα', ούτε παράνομο να μην έχεις κάποιον επιχειρηματία ή τοπικό παράγοντα να σε στηρίζει οικονομικά, αλλά να βασίζεσαι αμιγώς στην προσωπική εργασία. Προφανώς δεν συνιστά και ''έγκλημα'' με το ίδιο σκεπτικό κάποιο έντυπο να χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες ή παράγοντες. Είναι απολύτως θεμιτό.

Συνεπώς η εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' για όσους νοιάζονται ειλικρινά ή ''νοιάζονται'' κακεντρεχώς θα είναι σύντομα ξανά στα σημεία ελεύθερης διανομής. Με την ίδια εντιμότητα και ευπρέπεια που ξεκίνησε. Και θα κυκλοφορεί όποτε έχει κανονική ειδησεογραφία χωρίς ''εκπτώσεις'' και μίνιμουμ οικονομικούς πόρους για τα έξοδα εκτύπωσης, διανομής και πληρωμής συνεργατών και άλλων υποχρεώσεων. Δεν πάμε να γίνουμε πλούσιοι, απλώς αν μπορούμε να βγάλουμε - κυριολεκτικά - ένα μεροκάματο 2-3 άνθρωποι.

Πάντως ''ο κόσμος να χαλάσει'' το ''Πρωτοσέλιδο'' θα εκδίδεται τέσσερις φορές τον χρόνο, δηλαδή θα είναι τριμηνιαίο φύλλο. Μέχρι το 2022 που μπαίνουμε σε ''τροχιά'' αυτοδιοικητικών εκλογών...