COOL GREECE

4 λόγοι για να επισκεφθείτε τις Σπέτσες τον Μάιο


Χριστίνα Γουδρούπη

19 Απριλίου 2019

spetses1_evlahos.jpg

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πιτυούσα, δηλαδή «Πευκόφυτη». Για τους Ενετούς ήταν το «νησί των αρωμάτων», λόγω των πολλών αρωματικών φυτών της. Για εμάς, είναι οι Σπέτσες. Πρόκειται ένα από τα γραφικότερα νησιά της Ελλάδας, με τα περίφημα αρχοντικά του, τα βοτσαλωτά μονοπάτια του, και την πλούσα ιστορία του. Παραλλήλως όμως, είναι κι ένα από τα κοσμικότερα νησιά της χώρας, στο οποίο διαμένει πλήθος ανθρώπων του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου. Οι Σπέτσες είναι ένα νησί, που ισορροπεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο, και υπόσχεται ιδανικές ολιγοήμερες διακοπές, για όλους.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τις Σπέτσες είναι, σύμφωνα με τους γνώστες, ο Μάιος. Κι εμείς αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε το γιατί, και τα καταφέραμε.

1. Είναι μια εύκολη και γρήγορη απόδραση

Δεν χρειάζεται να προετοιμάζετε κάποιο μεγάλο ταξίδι για να περάσετε όμορφα, και μια εκδρομή στις Σπέτσες μπορεί να οργανωθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η πρόσβαση στο νησί είναι πολύ εύκολη, καθώς απέχει μόλις δύο ώρες με δελφίνι από τον Πειραιά, 15 λεπτά από το Πόρτο Χέλι, ενώ είναι επίσης προσβάσιμo από την Κόστα με ferry boat, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί. Αυτό καθιστά τις Σπέτσες τον απόλυτο προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις, χωρίς να χάνει καθόλου από τον νησιωτικό και κοσμοπολίτικο αέρα της. Ο Μάιος είναι ιδανικός μήνας να τις επισκεφθείτε, καθώς θα μπορέσετε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, χωρίς τον συνωστισμό και την υπερβολική ζέστη των καλοκαιρινών μηνών.

2. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας

Στις Σπέτσες δε θα σας λείψει τίποτα: Ποτό, φαγητό, διασκέδαση, βόλτες. Στο παλιό λιμάνι είναι αναμφίβολα το πιο κοσμοπολίτικο σημείο τους, κρατώντας τα σκήπτρα της νυχτερινής ζωής και της γεύσης. Στο σημείο συνάντησης επισκεπτών και Σπετσιωτών, η διάθεση τα βράδια γίνεται σχεδόν γιορτινή, ξεκινώντας από ρομαντικά δείπνα με κεριά στις όμορφες ταράτσες, συνεχίζοντας με κοκτέιλ και καταλήγοντας στα bars και τα clubs του νησιού. Ταυτόχρονα, στις Σπέτσες απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, οπότε οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια, με ποδήλατα και με...άμαξες. Ανεβείτε σε μια άμαξα και κάντε μια βόλτα από την Ντάπια μέχρι το παλιό λιμάνι, απολαμβάνοντας τον αέρα και τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής. Τέλος, μπορεί άλλα νησιά να έχουν τα πρωτεία του ηλιοβασιλέματος, αλλά και οι Σπέτσες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν. Ειδικά τον Μάιο, που το νησί δεν «βουλιάζει» από τους τουρίστες, θα μπορέσετε να θαυμάσετε τη θέα ανενόχλητοι και να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

3. Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός

Εάν πάλι δεν είστε και τόσο πολύ του ρομαντισμού, σας έχουμε την καλύτερη εναλλακτική. Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί για 7η συνεχή χρονιά ο μεγαλύτερος αγώνα τριάθλου της Ελλάδας, το Spetsathlon, το οποίο αποτελεί μια υπέροχη εμπειρία για συμμετέχοντες και θεατές. Το θέαμα αναμένεται να είναι και φέτος ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς οι αθλητές θα διαγωνιστούν στο τρέξιμο, την κολύμβηση και την ποδηλασία, με φόντο το υπέροχο τοπίο των Σπετσών. Η έμπρακτη υποστήριξη αυτού του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος γίνεται από την bwin, η οποία έχει στηρίξει, και συνεχίζει να στηρίζει τα σημαντικότερα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας. Στο φετινό Spetsathlon θα συμμετάσχει με την υποστήριξη της bwin και η Νέα Γενιά Ολυμπιονικών, ενώ το παρόν θα δώσουν πολλοί κορυφαίοι πρωταθλητές τριάθλου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργώντας μία μεγάλη αθλητική γιορτή.

4. Η πλούσια ιστορία

Το παρελθόν αυτού του τόπου μετράει 5.000 χρόνια ζωής. Σε αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν βρεθεί αντικείμενα που χρονολογούνται στο το 3.000 π.Χ. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο νησί με αποκλειστικά αρχαιολογικούς θησαυρούς. Στις Σπέτσες θα συναντήσετε νεοκλασικά σπίτια, καπετανόσπιτα, αρχαίες άγκυρες, και κανόνια από την επανάσταση του 1821. Στη Ντάπια, το νέο λιμάνι των Σπετσών, θα βρείτε το το αρχοντικό που στεγάζει το μουσείο της Μπουμπουλίνας (όπου που εκτίθενται πλήθος προσωπικών της αντικειμένων), το αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη (Μουσείο Σπετσών) και το αρχοντικό του Σωτήρη Αναργύρου, ευεργέτη των Σπετσών. Από την άλλη, στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού η εικόνα των παλιών καρνάγιων και των σκαριών, που ακόμη κατασκευάζονται εκεί, θα σας μαγέψει.

Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia