REAL LIFE TODAY I LOVE

#themeetups Ευγενία Νιάρχος: Οι δημιουργίες μου είναι εμπνευσμένες από κάτι Ελληνικό


Τζένη Μπαλατσινού

13 Δεκεμβρίου 2018

i4928.jpg

Η Ευγενία Νιάρχος είναι μία γυναίκα που ορίζει αυτό που λέμε effortless. Ανεπιτήδευτα όμορφη, λιτή αλλά και ντροπαλή, είναι από τις γυναίκες που σε μαγνητίζουν από την πρώτη στιγμή που τις συναντάς. Ταλαντούχα και πάντα δημιουργική η Ευγενία μέσα από το προσωπικό της brand κοσμημάτων Venyx, βγάζει όλη της την αγάπη για την Ελλάδα και την αρχαιότητα. Δυναμική, επίμονη, εργατική η Ευγενία Νιάρχος είναι ένα πραγματικό fashion icon της γενιάς της - ένα role model για όλες τις γυναίκες του σήμερα.

Έχεις χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες στον κόσμο - είναι ένας τίτλος στον οποίο νιώθεις πως πρέπει να ανταποκρίνεσαι συνεχώς;

Μου αρέσει να ντύνομαι όμορφα. Πάντα μου άρεσε. Από όταν ήμουν μικρή ακόμα, η μαμά μου μου έχει πει πως ήμουν πολύ συγκεκριμένη με το τι ήθελα να φορέσω οπότε υποθέτω είναι κάτι που το έχω μέσα μου. Είναι φυσικό οπότε δεν κάνω προσπάθεια! Παρ' όλα αυτά, πρέπει να πω πως νιώθω πολύ κολακευμένη με τον χαρακτηρισμό.

Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση απ' τον κόσμο της μόδας; Θυμάσαι μία στιγμή που θέλησες να δημιουργήσεις μέσα αυτή τη βιομηχανία;

Μία από τις πρώτες μου αναμνήσεις από τον κόσμο της μόδας είναι ένα show του Azzedine Alaïa όταν ήμουν 12 χρονών. Η μαμά μου με πήρε απ' το σχολείο και με πήγε στο show. Ήμουν εκστασιασμένη. Μου άρεσε να κοιτάω τα outfits και τα μοντέλα που περπατούσαν στο show. Σίγουρα η επιθυμία για δημιουργία πυροδοτήθηκε τότε και σε αρκετές ακόμα εμπνευσμένες στιγμές.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το κόσμημα; Και τι χρειάστηκε για να δημιουργήσεις αυτή την αυτοκρατορία ομορφιάς και πολυτέλειας, το brand σου, Venyx?

Όπως είπα και πριν μου άρεσε πάντα ως παιδί να ντύνομαι όμορφα, ακόμα και για ένα αποκριάτικο πάρτι, συμπεριλαμβανομένων των αξεσουάρ! Μετά ως έφηβη μου άρεσε πολύ η pop κουλτούρα - είχα ψύχωση με τους No Doubt και τις Spice Girls. Προσπαθούσα να ντύνομαι σαν κι αυτές και να δημιουργώ τα δικά μου κοσμήματα από πλαστικά λαστιχάκια.

Μετά η μαμά μου προφανώς φορούσε κοσμήματα πάντα και είχε ένα δικό της edgy στιλ το οποίο θαύμαζα. Επίσης, πάντα μου άρεσε η ιστορία και το κόσμημα είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας. Ειδικά της γαλλικής, την οποία σπούδασα μεγαλώνοντας στο Παρίσι.

Πάντα πίστευα πως ήθελα να δουλέψω στη μόδα, αλλά μετά από μερικά internships στον κόσμο της μόδας, η παιδική μου φίλη Gaia Repossi μου ζήτησε να συνεργαστούμε σε μία collection και γίναμε πολύ επιτυχημένες! Τότε συνειδητοποίησα πως αυτό ήταν που έπρεπε να κάνω. Το σπούδασα και μετά ξεκίνησα το brand μου, Venyx, πέντε χρόνια αργότερα.

Η Ευγενία Νιάρχος μαζί με την Μαριάννα Γουλανδρή

Ποια είναι η βασική πηγή έμπνευσής σου; Μεταφράζεις τις προσωπικές σου εμπειρίες στα designs σου;

Οι βασικές πηγές έμπνευσής μου είναι η φύση, η επιστημονική φαντασία, η αρχαιότητα και οι αρχαίες κουλτούρες. Τα ταξίδια είναι επίσης το πάθος μου. Οπότε δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός τις εμπειρίες μου απ' τα ταξίδια όσον αφορά την έμπνευσή μου.

Έχουν επηρεάσει τη δουλειά σου οι ελληνικές σου ρίζες;

Σίγουρα. Η Ελλάδα έχει καταπληκτική ιστορία. Όπως είπα, η αρχαιότητα και οι αρχαίες κουλτούρες με εμπνέουν και η Ελλάδα είναι η πρώτη. Επίσης, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την ελληνική μυθολογία και τις ιστορίες της. Μπορείς να δεις πως μερικές από τις δημιουργίες μου έχουν ελληνικά ονόματα ή λεπτομέρειες που είναι εμπνευσμένες από κάτι ελληνικό, είτε την απέραντη πανέμορφη θάλασσα ή μία λεπτομέρεια που έχει βρεθεί σε αντίκες ή αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν επιβιώσει χιλιετίες και αποτελούν μαρτυρίες του παρελθόντος.

Έχεις μεγαλώσει περιβαλλόμενη από εκπληκτικά και σημαντικά έργα τέχνης. Πώς ορίζεις τη τέχνη;

Η τέχνη είναι ομορφιά και η τέχνη είναι ζωή. Η τέχνη είναι επίσης δύσκολο να οριστεί και μάλλον δεν θα έπρεπε να οριστεί καθόλου. Η τέχνη είναι αυτό που δημιουργεί ένα συναίσθημα στον παρατηρητή και μία διαδικασία σκέψης. Η τέχνη είναι εμπειρία, μία αλληλεπίδραση μεταξύ του καλλιτέχνη, της δουλειάς του/της και του παρατηρητή.

Τι σε κάνει να νιώθεις ολοκληρωμένη;

Νιώθω ολοκληρωμένη όταν είμαι με την οικογένειά μου.

Μπορείς να μου πεις πέντε από τα αγαπημένα σου πράγματα; Οτιδήποτε.

Η οικογένεια και οι φίλοι μου, το ακατάσχετο γέλιο, τα ταξίδια σε απρόσμενα μέρη και ανακάλυψη του κόσμου, η Ινδία και οτιδήποτε σχετικό με την Ινδία, το καλοκαίρι. Και λατρεύω τη δουλειά μου, απλά αυτό είναι το νούμερο 6.

Tα κοσμήματα Venyx μπορείτε να τα βρείτε στο ileanamakri.com.