Τι κοινό έχει η Αιανή Κοζάνης με τον Παρθενώνα και το… Βρετανικό Μουσείο; (Του Γιώργου Λεκάκη)

14 Μαρτίου 2019
07:18

 

Η μονολεκτική απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα είναι μια αρχαία ελληνική… Νίκη!

Η «Νίκη της Αιανής» ευρέθη σε οικία της Αιανής Κοζάνης. Είχε αφαιρεθεί από αέτωμα κάποιου αρχαίου ναού, που υπήρχε εκεί στην Ελιμιώτιδα της Μακεδονίας!

Όπως και η Νίκη (οι Βρετανοί την λένε… Ίρις) του Παρθενώνος

Είναι σχεδόν όμοιες! Έχουν… σπάσει με τον ίδιο τρόπο!!!

Και αμφότερες… ίπτανται…

Αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη της ομοιότητας της τέχνης, της επικοινωνίας και της ταυτόσημης πολιτιστικής κληρονομιάς Κοζάνης (δηλ. Μακεδονίας) και Αθήνας, αφού έχουν κατασκευαστεί σε κοντινές χρονικές περιόδους και αποτελούν τμήματα αετώματος αρχαίων ναών…

Ίδια έργα, στοιχεία ιδίων λαών, εν προκειμένω Αθηναίων και Μακεδόνων Ελλήνων…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – http://www.arxeion-politismou.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.