Σύμβουλο για το πόσοι εργαζόμενοι, με ποιο τρόπο και τι κόστος θα βγούν στην εθελουσία προσλαμβάνει η ΔΕΗ – Αμύνταιο: Ανοικτό το σενάριο να κλείσει το 2021

29 Απριλίου 2020
08:14
Κανένα σχόλιο

Στην πρόσληψη συμβούλου που θα της εισηγηθεί πως θα γίνει η εθελουσία έξοδος για τους εργαζόμενους στην λιγνιτική της παραγωγή, προσανατολίζεται η ΔΕΗ.

Το έργο του συμβούλου θα εστιάσει στη δομή της εθελουσίας, στα κίνητρα θα την συνοδεύουν, το πότε αυτή θα λάβει σάρκα και οστά και φυσικά πόσους θα αφορά, πέραν των συνταξιοδοτήσεων και των μετακινήσεων μερίδας του προσωπικού σε άλλες μονάδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόσληψη του συμβούλου θα γίνει μέσα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου η ΔΕΗ να είναι σε θέση να ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα της εθελουσίας γύρω στα τέλη του 2020. Νωρίτερα θα έχει αποφασιστεί και η τύχη των μονάδων του Αμυνταίου που σύμφωνα με το αρχικό πλάνο ήταν και παραμένουν οι πρώτες των οποίων θα σβήσουν οι μηχανές.

Στο ερώτημα ωστόσο κατά πόσο αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες ή κατά την επόμενη χρονιά δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση προέβλεπε απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου στις 30 Απριλίου, ωστόσο στο τραπέζι έχει επανέλθει το σενάριο αυτή να μετατεθεί για του χρόνου. Κλειδί αποτελεί η ολοκλήρωση από τις τοπικές αρχές των έργων που θα εξασφαλίσουν την τηλεθέρμανση της περιοχής.

Σε αυτή την φάση, η ΔΕΗ βρίσκεται εν αναμονή ενημέρωσης από τον τοπικό δήμο κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί ή όχι οι εργασίες για την διασφάλιση της τηλεθέρμανσης της πόλης του Αμυνταίου. Εφόσον η απάντηση είναι αρνητική, τότε το σβήσιμο των μονάδων θα μετατεθεί για το 2021.

Αμύνταιο : Ανοικτό το σενάριο να κλείσει το 2021

Στην ουσία, η λειτουργία του σταθμού είναι τόσο ασύμφορη οικονομικά που αυτός παραμένει κλειστός, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να μπει στο σύστημα το προσεχές καλοκαίρι. Αυτός είναι και ο λόγος που για όσους από τους 400 εργαζομένους των μονάδων και του ορυχείου δεν συνταξιοδοτηθούν και δεν μετακινηθούν σε άλλους γειτονικούς σταθμούς, εξετάζονται κίνητρα εθελουσίας. Στο πρόγραμμα ενδέχεται να ενταχθεί και τουλάχιστον ένα μέρος εκ των περίπου 270 εργαζομένων του ΑΗΣ Καρδιάς.

Σε κάθε περίπτωση το συνολικό πρόγραμμα εθελουσίας της ΔΕΗ για το οποίο και η επιχείρηση θα προσλάβει σύμβουλο, θα ξεδιπλωθεί σε βάθος ετών και σταδιακά με την πορεία της απολιγνιτοποίησης. Σημειωτέον ότι από τις αρχές του χρόνου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει αυξήσει κατά 2.000 ευρώ το μπόνους των 5.000 ευρώ για εκείνους που φεύγουν οικειοθελώς. Με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί προ μηνών, τα χρήματα για όσους δέχονται να αποχωρήσουν από την επιχείρηση διαμορφώνονται σε 22.000 ευρώ, ποσό που αφορά την αποζημίωση απόλυσης (15.000 ευρώ) συν ένα μπόνους 7.000 ευρώ (αντί για 5.000 ευρώ που είχε ισχύσει το 2018).

Σύμφωνα με τον στόχο που είχε ανακοινώσει η διοίκηση κατά την παρουσίαση του νέου business plan της επιχείρησης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιοριστούν στους 11.500 το 2024 έναντι 15.300 στα τέλη του 2019. Τότε μάλιστα είχε γίνει γνωστό ότι προβλέπεται να αποχωρήσουν 4.500 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 60% με συνταξιοδότηση και το υπόλοιπο 40% είτε μέσω μετακινήσεων εντός του ομίλου ή μετατάξεων στο Δημόσιο είτε μέσω εθελουσίας εξόδου κατά το μοντέλο που εφάρμοσε ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Την ακριβή ωστόσο κοστολόγηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν αυτά, πρόκειται να αναλάβει να κάνει ο σύμβουλος που θα προσλάβει η ΔΕΗ.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.