Ο Εκλογικός Νόμος των Ευρωκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 (Γράφει ο Ανδρέας Τσολακόπουλος, Μαθηματικός, Νεάπολης)

27 Απριλίου 2024
16:12
Κανένα σχόλιο

 

Ο νέος Νόμος 5083/2024, άρθρο 5.- ΦΕΚ 12/Α/26-1-2024, για την εκλογή των 21 ευρωβουλευτών και λοιπές διατάξεις, έχει μερικές τυπικές παραξενιές και φαινομενικές αδικίες, είτε τυχαίες, είτε σκόπιμες (προς όφελος των «μεγαλύτερων» συνδυασμών), αλλά είναι απλός στην εφαρμογή..

Κανονικά, το εκλογικό μέτρο είναι το πηλίκο 100%/21=4,762…%, αλλά ορίζεται ως το ακέραιο πηλίκο, του αθροίσματος Σ των ποσοστών όλων των συνδυασμών, μόνον όσων έλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψήφων και μετέχουν στην κατανομή. Τελικά, δηλαδή, αυτό το εκλογικό μέτρο είναι είτε 4%, είτε 3%.:

*1.. Ίσο με [Σ%/21]=4%, όταν το Σ είναι ίσο από 100%, μέχρι 21χ4%=84%, δηλαδή όταν το άθροισμα Σ΄ των ποσοστών των συνδυασμών που δεν μετέχουν στην κατανομή είναι από 0% έως 16%, το πιθανότερο, ή

*2.. Ίσο με [Σ%/21]=3%, όταν το Σ είναι ίσο από 84%, μέχρι 21χ3%=63%, δηλαδή όταν το άθροισμα Σ΄ των ποσοστών των συνδυασμών που δεν μετέχουν στην κατανομή είναι από 16% έως 37%. Όλες οι υπόλοιπες τιμές απορρίπτονται.

Σημείωση: Όταν τα ακέραια πηλίκα είναι ίσα, υπολογίζονται και τα δεκαδικά.

Όταν παραμένουν κενές έδρες (περίπτωση 1*  ) συνεχίζει η κατανομή σε συνδυασμούς με το μεγαλύτερο δεκαδικό υπόλοιπο κλπ.

Όταν προκύψουν περισσότερες έδρες μέχρι 27 (περίπτωση 2*  ), σταματά η κατανομή σε συνδυασμούς με το μικρότερο δεκαδικό υπόλοιπο κλπ.

Ευχαριστώ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.