Friday, 29 March, 2024

Κορονοϊός: Ιταλία – 837 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Ακόμη μία δραματική ημέρα για την Ιταλία, η οποία μετρά 837 νεκρούς από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην χώρα είναι 105.792. Οι νεκροί έφτασαν τους 12.428. Παράλληλα, 15.729 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 101.739 και είχαν χάσει την ζωή τους 11.591 άνθρωποι, ενώ 14.620 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.053 νέα κρούσματα. 1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Συνολικά 4.023 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.192 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 45.420 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στη Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση. Θα επιτρέπονται οι σύντομες βόλτες των γονέων με τα παιδιά τους
Η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέαε, αποφάσισε να επιτρέψει στους γονείς να κάνουν «σύντομες βόλτες, κοντά στο σπίτι», με τα παιδιά τους.
«Θα μπορούν να περπατούν, αλλά όχι να τρέχουν», προσθέτει το υπουργείο.
Πρόκειται για θετική απάντηση-μετά από διαβουλεύσεις των επιστημόνων- σε αίτημα γονέων της Λομβαρδίας, οι οποίοι πρώτοι είχαν ζητήσει να μπορούν να βγαίνουν με τα παιδιά τους από το σπίτι, έστω και για μια ώρα την ημέρα.
499 νεκροί σε μία μέρα στη Γαλλία
Άλλοι 499 άνθρωποι πέθαναν σήμερα στη Γαλλία από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 3.523, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Η σημερινή ημέρα ήταν η τρίτη κατά σειρά που ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στη Γαλλία. Η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν, τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 52.128 (+17%).
Αυτό όμως είναι ίσως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων στους πολίτες. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 5.565 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη (αύξηση 9% από χθες).
Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.
Περισσότερους από 38.000 θανάτους ανά τον κόσμο έχουν καταγραφεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη, μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται σε καραντίνα: η Ισπανία έσπασε σήμερα το ημερήσιο ρεκόρ των θανάτων, ενώ στις ΗΠΑ σημαίνει γενικός συναγερμός.
Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 8.189 νεκρούς, η Ισπανία απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό.
Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.
Παντού όπου μαίνεται η επιδημία, αναζητείται το σημείο κορύφωσης του ρυθμού των θανάτων, που θα αναγγείλει την αντιστροφή της τάσης και την αποσυμπίεση των μονάδων εντατικής θεραπείας.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου