ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019 ΕΥΒΟΙΑ: Ολες οι εκδηλώσεις του τριημέρου της Αποκριάς

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019 ΕΥΒΟΙΑ: Ολες οι εκδηλώσεις του τριημέρου της Αποκριάς
8 Μαρτίου 2019, 15:00
A+ A-
Ενας οδηγός ξεφαντώματος με την υπογραφή της Ευβοϊκής Γνώμης.

* Αναδημοσίευση από την Ευβοϊκή Γνώμη της Πέμπτης 7 Μαρτίου

Σε ρυθμούς καρναβαλιού ρυθμούς θα κινηθεί η Εύβοια το τριήμερο της Αποκριάς. Δήμοι και σύλλογοι πραγματοποιούν παρελάσεις και εκδηλώσεις με στόχο το αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Διαβάστε έναν πλήρη οδηγό με τις σημαντικότερες  καρναβαλικές εκδηλώσεις του τριημέρου ανά Δήμο και κάντε την επιλογή σας...

 

ΧΑΛΚΙΔΑ

Ερχεται η Αργοναυτική εκστρατεία

Υπερπαραγωγή αναμένεται να είναι το φετινό Θαλασσινό Καρναβάλι που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Χαλκιδέων και ο ΔΟΑΠΠΕΧ.

Μετά την προπέρσινη Τιτανομαχία και τον περσινό Τρωικό Πόλεμο στον Ευβοϊκό, φέτος σειρά έχει η Αργοναυτική Εκστρατεία, η οποία υπόσχεται πλούσιο θέαμα με πυροτεχνήματα, ηχητικά και οπτικά εφέ.
Το Αποκριάτικο τριήμερο στη Χαλκίδα ξεκινάει το Σάββατο 9 Μαρτίου με το Στεριανό Καρναβάλι που περιλαμβάνει παρέλαση πεζοπόρων αρμάτων.

Η παρέλαση αρχίζει στις 4 το απόγευμα από το Κόκκινο Σπίτι και μέσω των οδών Τζιαρντίνι, Φαρμακίδου και Αγγελή Γοβιού καταλήγει στο χώρο της παραλίας. Αμέσως μετά, στο Στρογγυλό ακολουθεί συναυλία σε latin ρυθμούς με το συγκρότημα «Loca Latina».

Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια η «Λευκή Νύχτα» που πραγματοποιεί για 3η συνεχή χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας.
Τα καταστήματα στην οδό Αβάντων και στους υπόλοιπους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους θα είναι ανοιχτά από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα με τα ψώνια τους οι καταναλωτές θα μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικοχορευτικά δρώμενα και κεράσματα από τα καταστήματα.


Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα ξεκινά το Θαλασσινό Καρναβάλι. Στον Ευβοϊκό λαμβάνει χώρα η Αργοναυτική Εκστρατεία σαν συνέχεια της περσινής τελετής «Το Χρονικό της Τροίας».
Φέτος, ο τεράστιος Δούρειος Ίππος μεταφέρεται από την προβλήτα του Κύκνου στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου, ενώ την περσινή θέση του καταλαμβάνουν η επιβλητική Βελανιδιά με το χρυσόμαλλο Δέρας και ο τρομακτικός Δράκος που το φυλάει.
Στη γέφυρα του Ευρίπου θα πάρουν θέση ο Ποσειδώνας με τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, ενώ μέσα στη θάλασσα θα στηθεί το Μαντείο απ’ όπου θα ξεκινήσει η περιπέτεια του Ιάσωνα και της Αργούς.
Την Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί στήνεται παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Μάλλιου (μπροστά από το Κόκκινο Σπίτι) με ζωντανή μουσική, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

 

ΛΕΥΚΑΝΤΙ

Παρέλαση στην παραλία

Καρναβαλική παρέλαση με πεζοπόρα τμήματα και άρματα γίνεται στο Λευκαντί την Κυριακή 10 Μαρτίου. Η παρέλαση ξεκινάει στις 10.30 το πρωί στην αρχή του παραλιακού δρόμου (μπροστά από το ξενοδοχείο «Στουραΐτη») και καταλήγει στο τέλος της παραλίας.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Δημοτική Ενότητα Βασιλικού σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ. Τα γκρουπ έχουν αντλήσει έμπνευση κυρίως από την επικαιρότητα.
Την Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί γίνονται τα παραδοσιακά Κούλουμα στο Λιμανάκι του Λευκαντί με πέταγμα του χαρταετού, ζωντανή μουσική και δωρεάν κεράσματα.

 

 

ΨΑΧΝΑ

Αποκριάτικοι μπελάδες και πάλι

Διήμερο αποκριάτικο γλέντι θα στηθεί και φέτος στα Ψαχνά. Οι «Αποκριάτικοι Μπελάδες» θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα με χορευτικά και αποκριάτικα δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα.

Η παρέλαση των καρναβαλιστών έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου. Τα Κούλουμα θα τιμηθούν δεόντως στις 11 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στο μόλο της παραλίας των Πολιτικών.

 

 

ΕΡΕΤΡΙΑ

Πετάνε χαρταετό με την «Κυρά-Σαρακοστή»

Κούλουμα με την «Κυρα-Σαρακοστή» θα κάνουν και φέτος στην Ερέτρια. Η μίνι καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στην παραλία Ερέτριας.

Το γλέντι θα συνεχιστεί στο γκαζόν, στην είσοδο του Νησιού των Ονείρων, όπου όλοι θα απολαύσουν σαρακοστιανούς μεζέδες υπό τους ήχους μουσικής. Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να πετάξουν χαρταετό.

 

AMAΡΥΝΘΟΣ

Διήμερο με πολύ τραγούδι

Εμπλουτισμένο έρχεται το 34ο Καρναβάλι Αμαρύνθου. Για πρώτη φορά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα διαρκέσουν δύο μέρες και από την περιοχή θα «παρελάσουν» γνωστά ονόματα της showbiz.

Το γλέντι ξεκινάει το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 4.30 το απόγευμα, με το συγκρότημα BATALA να χορεύει στους κεντρικούς δρόμους.
Στη συνέχεια, η γιορτή θα μεταφερθεί στην πλατεία, όπου ο τραγουδιστής Master Tempo και ο dj Νίκος Χαλκούσης θα δώσουν το έναυσμα για να αρχίσουν οι χοροί.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής στις 4 το απόγευμα. Για πρώτη φορά η εκκίνηση θα γίνει από το λιμάνι και θα συμμετέχουν, όπως πάντα, καρναβαλιστές, σχολεία και φορείς της περιοχής.

Παρουσιαστής του καρναβαλιού θα είναι ο Θέμης Γεωργαντάς. Η αυλαία θα πέσει με συναυλία από τον Χρήστο Μενιδιάτη και την Χρύσπα.
Ντεμπουτάρει ο σύλλογος

Τις πολυδάπανες εκδηλώσεις διοργανώνει και χρηματοδοτεί ο Δήμος Ερέτριας με τη βοήθεια της Περιφέρειας. Συνδιοργανωτής είναι ο νεοσύστατος σύλλογος «Το Καρναβάλι Αμαρύνθου» που κάνει την παρθενική του εμφάνιση.

Πρόεδρος του συλλόγου, που ιδρύθηκε με μοναδικό σκοπό την εξέλιξη του καρναβαλιού, είναι η εκπαιδευτικός Κατερίνα Κατσίκα. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες και έχει ως εξής: Κατερίνα Κατσίκα (πρόεδρος), Μαρία Τσαλαβούτα (αντιπρόεδρος), Αλεξάνδρα Πετρογιάννη (ταμίας), Ρούλα Τσίρκα (γραμματέας) και Έφη Θεοδωρίδη, Ελλιέτα Βελιώτη και Παναγιώτα Καλογέρα (μέλη).

Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου «Το Καρναβάλι Αμαρύνθου»: Έφη Θεοδωρίδη, Παναγιώτα Καλογέρα, Κατερίνα Κατσίκα (πρόεδρος), Ρούλα Τσίρκα, Αλεξάνδρα Πετρογιάννη και Μαρία Τσαλαβούτα. Λείπει η Ελλιέτα Βελιώτη.

 

 

ΜΑΡΜΑΡΙ

Το επίκεντρο της Καρυστίας

Ιστορία γράφει από το 1989 το Μαρμαριώτικο καρναβάλι και εκεί θα επικεντρωθούν φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καρύστου.

Η παρέλαση των καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής. Το κέφι θα έχει ανάψει από το προηγούμενο βράδυ ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καρύστου «Ανεμοπύλες».

Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσει αποκριάτικος χορός στο κέντρο «Φαντασία» με ζωντανή μουσική.

 

ΣΤΥΡΑ

Kαίνε τα πήλιουρα

Παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύρων στην πλατεία του χωριού. Το γλέντι θα ξεκινήσει στις 7.30 το βράδυ της Κυριακής με δωρεάν φαγητό και κρασί. Θα κορυφωθεί με τις φωτιές (φωτό) που ανάβουν κάθε χρόνο οι ντόπιοι για να κάψουν τα «πήλιουρα», σύμφωνα με το έθιμο.

 

ΑΙΔΗΨΟΣ

Παραμύθια με ...πολύ θόρυβο

Παραμυθένια και θορυβώδης αναμένεται η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Αιδηψού, που θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 4.30 το απόγευμα από το πάρκο της πόλης. Άρματα και καρναβαλιστές θα παρουσιάσουν εικόνες βγαλμένες από παραμύθια και για δεύτερη σερί χρονιά θα συμμετέχουν και οι «Κουδουναραίοι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Διστόμου, οι οποίοι κάνουν πολύ θόρυβο.

Ξεχωριστή νότα στο καρναβάλι θα δώσει και ο Χορευτικός Όμιλος «Το Λυμνί», που θα παρουσιάσει χορούς των Ελλήνων της κάτω Ιταλίας. Τέλος, ο Χορευτικός Σύλλογος Αιδηψού θα στήσει το δικό του γαϊτανάκι.

 

ΙΣΤΙΑΙΑ

Η επικαιρότητα ...πάει πλατεία

Πλούσιο θα είναι και φέτος το 4ο  Καρναβάλι Ιστιαίας που κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιστιαίας. Η καρναβαλική παρέλαση θα γίνει την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Πεζοπόρα τμήματα και άρματα εμπνευσμένα από την πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα θα δώσουν το δικό τους αποκριάτικο στίγμα. Στο καρναβάλι θα συμμετάσχουν σχολεία, σύλλογοι και καρναβαλιστές της περιοχής.

 

ΠΗΛΙ

La casa de Pili !

Έμπνευση από το γνωστό σήριαλ La Casa De Papel άντλησε φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος «Εναέριος», που διοργανώνει γλέντι στην πλατεία του χωριού με τίτλο «La Casa De Pili»! Το αποκριάτικο γλέντι θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Κυριακής, με τους διοργανωτές να βάζουν σουβλάκια, μαγειρευτό κρέας, κρασί και ...την καλύτερή τους διάθεση.

 

ΛΙΜΝΗ

Παρεϊστικο γλέντι

Όλοι θα γίνουν μια παρέα και φέτος στην παραλία της Λίμνης. Το αποκριάτικο γλέντι θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής με παραδοσιακή μακαρονάδα, πίτες και κρασί από το χορευτικό σύλλογο «Το Λυμνί». Η παρέλαση των καρναβαλιστών, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη τοπικών συλλόγων, θα γίνει στις 3 το μεσημέρι.

 

ΑΓ. ΑΝΝΑ

Θα μας κολάσει ξανά

Ακατάλληλο για ανηλίκους, καρδιοπαθείς και ...ξενέρωτους θα είναι και φέτος το -εντελώς- βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άννας, που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα. Το ...μενού περιλαμβάνει αυτοσχέδιες στολές, πηγαίο χιούμορ, αριστοφανικά στιχάκια και ξέφρενο γλέντι στους δρόμους.

 

ΚΥΜΗ

«Βλάχικος γάμος» και πολλά γκρουπάκια

Εντυπωσιακό αναμένεται και φέτος το καρναβάλι της Κύμης που θα γίνει στην πλατεία την Κυριακή στις 4 το απόγευμα. Μεταξύ άλλων, θα παρελάσουν τα γκρουπ «Βλάχικος Γάμος» και «La casa de papel» από την ομώνυμη σειρά του Netflix. Ακόμη, θα συμμετέχουν τα γκρουπάκια «Φωτεινοί Σηματοδότες», «Μονόκερος», «Κοτόπουλα», «Ξυλουργοί» και πολλά άλλα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα.

 

ΚΡΙΕΖΑ

Στην πυρά ο καρνάβαλος

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς θα κινηθούν την Κυριακή και τα Κριεζά. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού κάνει το τέταρτο καρναβάλι και υπόσχεται αποκριάτικο ξεφάντωμα με πολλές εκπλήξεις. Η παρέλαση θα γίνει στις 5 το απόγευμα στην πλατεία των Κριεζών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα κάψιμο του καρνάβαλου, πολλά βεγγαλικά και χορό μέχρι τελικής πτώσης.

 

ΑΥΛΩΝΑΡΙ

Σαββατιάτικη παρέλαση

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Αυλωναρίου  διοργανώνει καρναβάλι. Θα γίνει το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, στον κεντρικό δρόμο των Χανίων. Στο καρναβάλι θα πάρουν μέρος άρματα και καρναβαλιστές από την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μεζέδες.

 

ΣΚΥΡΟΣ

Θα βουλιάξει το νησί

Γέροι φορτωμένοι με κουδούνες και μαζί τους οι Κορέλες δίνουν από την Παρασκευή 8 Μαρτίου το ρυθμό για το φημισμένο Σκυριανό καρναβάλι. Το νησί αναμένεται να βουλιάξει πάλι από κόσμο, ειδικά αν είναι καλός ο καιρός.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το έθιμο της Τράτας (φωτό), το μεσημέρι της Κυριακής. Ένα σατιρικό δρώμενο, που στήνουν κάθε χρόνο ντόπιοι ψαράδες και δεν αφήνουν κανέναν ασχολίαστο!

Επιστροφή