H Αμοργός έχει το δικό της ναυάγιο και είναι εξίσου εντυπωσιακό με της Ζακύνθου

H Αμοργός έχει το δικό της ναυάγιο και είναι εξίσου εντυπωσιακό με της Ζακύνθου

Η Κάτω μεριά της Αμοργού εκτός των παραλιών της και του ετήσιου πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής όπου συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, έχει να επιδείξει ένα ακόμη μυστηριώδες αξιοθέατο στον όρμο του Λίβερου.

Huffpost GR

Εκεί, βρίσκεται εδώ και τρεις δεκαετίες, το ναυάγιο – πλοίο «Ολυμπία» με Κυπριακή σημαία, με έτος κατασκευής του το 1950. Οι ντόπιοι κάτοικοι της Κολοφάνας διηγούνται εκείνη την ημέρα γεμάτη με δυνατό βοριά 10 μποφόρ, με το πλοίο να ψάχνει να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα.

H εσφαλμένη εκτίμηση, όμως, εκείνου του σημείου, στην προσπάθεια του να ρίξει άγκυρα, είχε ως συνέπεια, να προσαράξει επάνω στα βράχια, σύμφωνα με το go-amorgos .

Αυτό το σκουριασμένο σκαρί πλέον του «Ολυμπία», εντυπωσίασε τον Luc Besson (δημιουργό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο), ώστε να το επιλέξει για σκηνικό της διαφημίζοντας το έτσι ως αξιοθέατο της Κάτω Μεριάς. Στην πλώρη του διακρίνεται ανάγλυφο το παλιό του όνομα: “Inland”.

Το κύμα και η ατμόσφαιρα στο σημείο εκείνο δημιουργεί μια παράξενη και μυστηριώδη αίσθηση ακόμη και σήμερα.

Huffpost GR

Το ιστορικό του πλοίου

Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1950 στα ναυπηγεία Goole Shipbuilding & Repairing Company (Goole, East Riding of Yorkshire, England). Τα προηγούμενα ονόματα του ήταν INLAND (1950) και αργότερα STRYMON (1975). Tον Ιούλιο του 1979 μετονομάστηκε σε ΟΛΥΜΠΙΑ με σημαία Κύπρου, όνομα με το οποίο ταξίδεψε για μικρό διάστημα, αφού τον Φεβρουάριο του 1980 προσάραξε - ναυάγησε στην Αμοργό.