Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε: Ενας νεκρός στην Ανδρίτσαινα - Ζημιές σε σπίτια στο Λαγονήσι

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο σε 8 περιφέρειες.
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Γενικός συναγερμός σήμανε την Παρασκευή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κλήθηκε να δαμάσει τις φλόγες που κατέκαψαν το Λαγονήσι την ώρα που η Ανδρίτσαινα Ηλείας θρηνεί τον θάνατο ενός άνδρα 57 ετών. Ολα αυτά την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για τον υψηλότατο κίνδυνο πυρκαγιάς που εγκυμονεί για το Σάββατο, σχεδόν στη μισή Ελλάδα.

Ο νεκρός στην Ανδρίτσαινα βρισκόταν στο χωριό Καλλιθέα, όπου ξέσπασε δασική πυρκαγιά το μεσημέρι, και σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες είχαν πλησιάσει κοντά στο σπίτι του. Κατά άλλες μαρτυρίες συμμετείχε στις προσπάθειες της κατάσβεσης, αλλά έχασε τις αισθήσεις του - πιθανότατα εξαιτίας των αναθυμιάσεων.

EUROKINISSI/ ILIALIVE / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κρεστένων, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Ο άτυχος άνδρας δεν έφερε εγκαύματα στο σώμα του και ο θάνατός του οφείλεται, όπως όλα δείχνουν σε παθολογικά αίτια. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκτροτομής θα ρίξουν φως στις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα (Λαγονήσι), σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, ωστόσο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι φλόγες έχουν προκαλέσει μικρές ζημιές εξωτερικά σε κάποια σπίτια ενώ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, που είχε διακοπεί το μεσημέρι, διεξάγεται κανονικά σε όλους τους δρόμους.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κινδύνευσαν σπίτια στην Κέρκυρα, συνελήφθη 39χρονη

Τις φλόγες να «γλείφουν» τις αυλές των σπιτιών είδαν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του Αγίου Μάρκου, που βρίσκεται στη μέση Κέρκυρα, λίγα χιλιόμετρα πάνω από την κοσμοπολίτικη παραλία του Υψου.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος «η φωτιά έφτασε στα αυλές των σπιτιών ενώ κινδύνευσαν σπίτια».

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες περίπου 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ για την κατάσβεσή της συνέδραμαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, η Πολιτική Προστασία του Κεντρικού Δήμου, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, εθελοντές και από αέρος δύο πετζετέλ.

Ο Αγιος Μάρκος είναι από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας. Είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου που αγναντεύει κόλπο του Ύψου και της πόλης της Κέρκυρας. Το χωριό ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές από το υπουργείο Πολιτισμο, χάρη στη μακρά του ιστορία και την ιδιαίτερη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του.

Νωρίς το απόγευμα, άνδρες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, εντόπισαν την 39χρονη υπήκοο Αλβανίας, που φέρεται ότι έβαλε δύο φωτιές στο χωριό του Αγίου Μάρκου. Η συλληφθείσα, που φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις της, οδηγήθηκε με εισαγγελική παραγγελία, σε ψυχιατρική εκτίμηση.

Κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 περιφέρειες το Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Σκύρος)

· Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

· Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

· Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή