Xιόνια και κρύο από την «Ωκεανίδα» στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Επίσης αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι.
Eurokinissi

Χιόνια, πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους φέρνει το κύμα κακοκαιρίας: «Ωκεανίς»: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη χιονίζει στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη, ενώ έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται στα νότια.

Στα λευκά ντύθηκε -για τρίτη φορά το φετινό χειμώνα- η Θεσσαλονίκη. Από τα ξημερώματα σημειώνεται χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο.

Νιφάδες πέφτουν και στο κέντρο της πόλης, ενώ στους δρόμους έχουν ήδη βγει οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και οι 40 Εκκλησιές. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σακιά με αλάτι στα νοσοκομεία και σε άλλα 130 σημεία.

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ο κεντρικός δήμος λειτουργεί έως και την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, με διευρυμένο ωράριο τις κοινωνικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θα λειτουργούν το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13) και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62), ενώ το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιχτά τα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42 και Στεφάνου Νούκα 10), από τις 9 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ για την προφύλαξη ατόμων από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στους δρόμους βρίσκονται από τα ξημερώματα και τα συνεργεία του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας. Σαράντα οχήματα, εκ των οποίων 23 εκχιονιστικά, κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο όπου η χιονόπτωση είναι πυκνή. Επί ποδός βρίσκονται και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της «Ωκεανίδας», που έχει στη διάθεση της περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν «κολλημένο» στους 0 βαθμούς, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Χιονόπτωση σημειώνεται και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.Η κακοκαιρία είναι πιο ήπια στην Αττική, αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό την Κυριακή και θα χιονίσει στα γύρω ορεινά. Οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα και στα δρομολόγια των πλοίων.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (άνω των 10°C κατά τόπους) οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η Αττική εκτιμάται πως θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας». Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Επιπρόσθετα, το διήμερο πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο και νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Δημοφιλή