Ο «Νόμος της Αγοράς» του Στέφαν Μπριζέ, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Βενσάν Λεντόν, ασκεί ευθεία κριτική, τόσο στην ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη, όσο και στο κατοχυρωμένο δικαίωμα του ανθρώπου να εργαστεί. Προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ο Τιερί (Βενσάν Λεντόν), είναι ένας απολυμένος εργάτης, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στην σκληρή εργατική τάξη της Γαλλίας έχοντας παράλληλα να συντηρήσει και την οικογένειά του. Όμως αυτό που συναντά σε όλα τα σεμινάρια στα οποία συμμετάσχει αλλά και στις προσπάθειές του να ξεκινήσει δουλειές από το μηδέν, είναι η εκμηδένισή του ως ανθρώπινου όντος από το ίδιο το σύστημα.

«Όλες οι ταινίες μου πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με το κοινωνικό του περίγυρο. Με τον «Νόμο της Αγοράς» θέλησα να καταπιαστώ με τη βιαιότητα του εργοδοτικού συστήματος σε σχέση με το ανθρωπινό στοιχείο που παρατηρείται σε εκείνους που βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια. Έγραψα το σενάριο με τον Olivier Gorce, τον οποίο ήξερα μεν αλλά δεν είχαμε συνεργαστεί ποτέ έως τώρα. Η ανάλυσή του και η οπτική του για την κοινωνία και τα πολιτικά θέματα είναι πολύ διαυγής. Ήταν ο ιδανικός συνεργάτης για την ταινία αυτή.» – Στέφαν Μπριζέ

image

Ads

Η ταινία «Ο Νόμος της Αγοράς», είναι μία συγκλονιστική ακτινογραφία μιας κοινωνίας παραδομένης σε γραφειοκρατικούς, απάνθρωπους θεσμούς και ρυθμούς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον σπουδαίο Βενσάν Λιντόν, ο οποίος μας χαρίζει μία από τις καλύτερες αντρικές ερμηνείες των τελευταίων χρόνων. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι πέρα από τον Λιντόν, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην ταινία, είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Ο Στέφαν Μπριζέ, τρία χρόνια μετά το φιλμ A «Few Hours of Spring» (2012), επιστρέφει με την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του και μας παραδίδει μία ιδιαίτερη δραματική, αλλά παράλληλα ρεαλιστική ιστορία, με επίκαιρα μηνύματα, αλλά και πολιτική χροιά. Ο Γάλλος σκηνοθέτης ασκεί κριτική, στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην ανεργία και στο κατοχυρωμένο δικαίωμα του ανθρώπου που θέλει να εργαστεί.

image

«Είχα την ιδέα για μια τέτοια συνεργασία πολύ καιρό τώρα. Είχα ήδη συνεργαστεί με πολλούς μη ερασιτέχνες ηθοποιούς σε μικρούς ρόλους, και κάθε φορά είχα την αίσθηση ότι ήμουν όλο και πιο κοντά σε αυτήν την αλήθεια – κάτι που με ενδιαφέρει πολύ στη δουλειά μου. Η ιδέα ήταν να ρίξω τον Βενσάν Λιντόν σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά την ερμηνεία του […] Πολλοί από τους ρόλους αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας: οι security, ο τραπεζίτης, το προσωπικό στο γραφείο ανεργίας, οι ταμίες, κ.λπ., επομένως βρήκαμε ανθρώπους που εργάζονταν σε μια τέτοια δουλειά. Είχα ενθουσιαστεί με τους ανθρώπους που γνώρισα. Αμφιβάλλω ότι μπορούν να κάνουν ό,τι οι κανονικοί ηθοποιοί – αλλά δεν νομίζω από την άλλη ότι οποιοσδήποτε ηθοποιός είναι ικανός να παίξει όπως αυτοί. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ανθρώπους να παίζουν σ’ έναν χώρο στον οποίο είναι απολύτως εξοικειωμένοι και να δέχονται τις οδηγίες ενός σκηνοθέτη ώστε να αναδείξουν νέες ικανότητες που ενδεχομένως έχουν μπροστά σε μια κάμερα. Αυτό για μένα εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστήριο που με συναρπάζει.» – Στέφαν Μπριζέ

image

Θυμίζοντας κάτι, από την επίσης αξιόλογη δημιουργία των αδερφών Νταρντέν, «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα», με την υπέροχη Μαριόν Κοτιγιάρ, αλλά και με επιρρόες από το σινεμά του Κώστα Γαβρά, αλλά και του Κεν Λόουτς, ο «Νόμος της Αγοράς» του Στέφαν Μπριζέ, είναι ένα σπουδαίο και επίκαιρο φιλμ, που πραγματεύεται το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Η ταινία βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία από την Κριτική Επιτροπή στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ενώ κέρδισε και το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, για τον εντυπωσιακό Βενσάν Λεντόν.

image

«Χωρίς έναν σκηνοθέτη που σε εκτιμά πραγματικά, ακόμη και ένας καλός ηθοποιός δεν μπορεί να κάνει πολλά. Γι’ αυτό θέλω να μοιραστώ, αυτό το βραβείο με τον Στεφάν Μπριζέ. Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού ανήκει και στους δύο μας, αφού βρίσκομαι συνέχεια στην οθόνη. Το καλό αποτέλεσμα της ερμηνείας, οφείλεται στην δική του αντίληψη και σκληρή δουλειά. Γι’ αυτό είναι ένα βραβείο για τον καλύτερο σκηνοθέτη κατά κάποιο τρόπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή η ταινία, αυτός ο σκηνοθέτης με έφεραν για πρώτη φορά εδώ» – Βενσάν Λεντόν

image

Ο Νόμος της Αγοράς / La Loi du Marché / The Measure of a Man
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Σενάριο: Ολιβιέ Γκορσέ, Στεφάν Μπριζέ
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λιντόν, Ιβ Ορί, Καρίν ντε Μιρμπέκ, Ματιέ Σκαλέρ, Ξαβιέ Ματιέ, Πολ Πορτολό
Φωτογραφία: Ερίκ Ντιμόν
Μοντάζ: Αν Κλοτζ
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 93 λεπτά
Την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019