Δ. Τζανακόπουλος: Αν το ΔΝΤ δεν μείνει στο πρόγραμμα, δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

«Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δεν έχει κανένα νόημα να εφαρμόσουμε τα μέτρα που εκείνο ζήτησε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν ζητεί αυτά τα μέτρα».

«Τα μέτρα θα ψηφιστούν, αλλά δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους ψηφίστηκαν», είπε, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην ΕΡΤ.

Σημείωσε επίσης ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες από τη μη εφαρμογή των μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ, εφόσον το Ταμείο δεν μείνει στο πρόγραμμα.

«Μέτρα μετά από τη λήξη του προγράμματος το 2019 δεν θα εφαρμοστούν, εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας»

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, «και εμείς κάναμε υποχωρήσεις, και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έκαναν από την πλευρά τους υποχωρήσεις», σημειώνοντας ότι «καταλήγουμε σε συμφωνία στην οποία θα υπάρξουν και θετικά μέτρα».

Εξέφρασε δε την ελπίδα μέχρι την Κυριακή να έχει βρεθεί η χρυσή τομή στις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και την εκτίμηση πως δεν θα σημειωθεί κάποια εμπλοκή στην ψήφιση των μέτρων.

Όπως είπε, εφόσον ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, θα ανοίξει ο δρόμος για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Μέχρι το τέλος Μαΐου εκτιμώ θα υπάρξει συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση», ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ανησυχία για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

«Διαστρεβλωμένη η εικόνα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης για τη Βουλή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, αναφερόμενος στην επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –με την οποία έθετε ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας- στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κατέθεσε ψευδή στοιχεία στον πρόεδρο της Βουλής.

Είπε ότι βάσει του κανονισμού της Βουλής, μπορούν να περιλαμβάνονται τρεις τροπολογίες σε κάθε νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση έως τώρα να περνάει κατά μέσο όρο 3,3 τροπολογίες. «Παραβιάσαμε κανονισμό Βουλής κατά 0,3 τροπολογίες», παραδέχθηκε, ωστόσο τόνισε ότι «μας χωρίζει άβυσσος με τη Ν.Δ» και υπογράμμισε πως «τα κόμματα που μετέτρεψαν το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο ασκούν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση».

«Να ξεκαθαρίσει πρώτα τη στρατηγική του κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ»

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα ποια είναι η στρατηγική του κατεύθυνση «και μόνο τότε μπορεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία». Τη στιγμή αυτή κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.