Τι θα συζητήσουν Τραμπ και Τσίπρας

Ο ρόλος της αμερικανικής βάσης στη Σούδα και η στάση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εν όψει της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα. Επενδύσεις, ενέργεια, ασφάλεια και περιφερειακές εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Η συνάντηση διεξάγεται σε μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες στους υπέρμαχους της άποψης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει κερδισμένη μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Πάντως, η αμερικανική πλευρά τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι σχέσεις της και με τις δύο χώρες έχουν χαρακτηριστικά που τις καθιστούν σημαντικές για την Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα με πιθανή επέκταση δραστηριοτήτων.

Από τη συζήτηση δεν θα απουσιάσουν θέματα όπως η ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά και η αναγνώριση του Κοσόβου.
Ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής κάποια αλλαγή στη γραμμή των ΗΠΑ, που θεωρούν το Ταμείο σταθερό παίκτη στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Πάγια είναι η θέση της αμερικανικής πλευράς υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την οποία προκρίνει εξάλλου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στα θέματα που θα συζητήσουν -σε συνάντηση την Τετάρτη- ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος θα είναι η κατάσταση του ευρωπαϊκού και κατ’ επέκταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.