Εκδήλωση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Σκόπελο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Σκόπελο εκδήλωση για να τιμηθούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για πρώτη φορά, στο νησί που έχει τιμηθεί για τη διάσωση Εβραίων κατά την Κατοχή.

Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία θρησκευτικών, πολιτικών αρχών και πλήθους κόσμου, παραβρέηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Η αντιπεριφερειάρχης στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε σημαντική τη μέρα «γιατί με τέτοιες εκδηλώσεις τασσόμαστε ενάντια στη μισαλλοδοξία, τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό και δίνουμε μηνύματα στη νέα γενιά. Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο για τους εβραίους. Είναι για τα διδάγματα που βγήκαν από το Ολοκαύτωμα».

Σύμφωνα με την ίδια, από τη στιγμή που σταδιακά δεν υπάρχουν πια επιζώντες, το Ολοκαύτωμα θα περάσει στις επόμενες γενιές “μετασχηματισμένο”. Οι επόμενοι θα κληθούν να πάρουν το δίδαγμά του και να το κάνουν κάτι. Θα κληθούν να αναγάγουν τη μνήμη του σε συμβολική μνήμη ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Σήμερα, που τα διακυβεύματα της μνήμης είναι μεγάλα, το ζητούμενο ίσως είναι να παραμείνει ζωντανό το δίδαγμα και όχι (μόνο) το πένθος του Ολοκαυτώματος, επισήμανε.

Η κα Κολυνδρίνη τόνισε ότι η εκδήλωση καταδεικνύει την ανθρωπιστική συμπεριφορά των Σκοπελιτών, στο νησί των οποίων βρήκαν σωτηρία οι αδελφοί Εβραίοι και τόνισε ότι υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν, με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμό και δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίων.
Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια, κάτι που το καθιστά τη μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας ιστορίας.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε μαρτυρίες διασωθέντων και επισκεπτών, για να δείξει το έσχατο σημείο στο οποίο οδηγήθηκε ο άνθρωπος τυφλωμένος από τον ρατσισμό. Διότι αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο εβραίους ούτε μόνο Γερμανούς (για να μη μιλάμε μόνο για αυτούς που το υπέστησαν, αλλά και εκείνους που το διέπραξαν). Αφορά ανθρώπους. Είναι ένα μεγάλο μάθημα για το πού μπορεί να οδηγηθεί κανείς από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.