«Ο καρκίνος του παχέως εντέρου προλαμβάνεται με έγκαιρη διάγνωση»

Ενημερωτική δράση υγείας στο Κ. Υγείας Βελεστίνου για την κολονοσκόπηση και τη διατροφή

Εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τον καρκίνο του παχέως εντέρου και κυρίως της πρόληψής του, ξεκίνησε από την Τρίτη η ομάδα υγείας του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου. Η κ. Αντωνία Χασιώτη, επισκέπτρια υγείας και υπεύθυνη του προγράμματος της Ομάδας Υγείας στο Κ.Υ. Βελεστίνου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της κολονοσκόπησης και την ένταξή της, στις τακτικές προληπτικές εξετάσεις των ανθρώπων άνω των 50 ετών, ενώ επεσήμανε πως ο καρκίνος του παχέως εντέρου μπορεί να θεραπευτεί, εάν προληφθεί.
Μια σπουδαία δράση λαμβάνει χώρα από την Τρίτη έως και σήμερα στο Βελεστίνο, όπου η ομάδα υγείας του Κέντρου Υγείας έχει οργανώσει ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις σε μαθητές αλλά φυσικά και σε όλο τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με την κ. Αντωνία Χασιώτη, από την Τρίτη υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση στην εν λόγω δράση, τόσο από ενήλικες, όσο και από μαθητές, καθώς είχε ενημερωθεί ο μαθητικός πληθυσμός των Ε και ΣΤ τάξεων του Δημοτικού, τα παιδιά του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ του Δήμου.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν κατά κύριο λόγο για τη διατροφή και την άσκηση, δύο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης.
“Οι δημότες μας ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα, στο οποίο βασικός σκοπός είναι η πρόληψη. Η πρόληψη σώσει ζωές και θα πρέπει όλοι να μάθουν την αξία της κολονοσκόπησης. Δεν θα πρέπει να φοβούνται οι άνθρωποι και στην ηλικία των 50 ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό μετά τα 45, να επισκέπτονται το γαστρεντερολόγο τους, να κάνουν την κολονοσκόπηση, γιατί ο καρκίνος του παχέως εντέρου προλαμβάνεται αν τον βρούμε εγκαίρως”, επεσήμανε η κ. Χασιώτη συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να ενταχθεί η κολονοσκόπηση στον ετήσιο τακτικό ιατρικό έλεγχο που κάνουν οι πολίτες, καθώς είναι μία πολύ σημαντική εξέταση.
Σύμφωνα με την ίδια, το ζήτημα της ευαισθητοποίησης του κοινού είναι το βασικότερο, καθώς ανέφερε πως παλαιότερα όταν είχαν ξεκινήσει τα Κέντρα Υγείας εκστρατείες ενημέρωσης για το τεστ ΠΑΠ, που είναι η πιο ευρέως γνωστή εξέταση, ο κόσμος δεν ήξερε τι ήταν.
“Ξεκινήσαμε με αυτή τη δράση για να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο, ότι πρέπει να εντάξει μέσα στον προληπτικό έλεγχο, όπως κάνει τη χοληστερίνη, την οστεοπόρωση, όπως κάνουν οι γυναίκες το τεστ ΠΑΠ, και την κολονοσκόπηση. Φυσικά. εδώ έχει ρόλο και η πολιτεία. Θα πρέπει να φροντίσει ώστε κάποιος να κάνει την κολονοσκόπηση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή θα μπορεί να γραφεί ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα μέσω ΕΟΠΥΥ και να μην την πληρώσει”, σχολίασε η ίδια.

Φουσκωτό ομοίωμα του εντέρου

Στο μεταξύ η ενημέρωση στο Κέντρο Υγείας για τον καρκίνο και τις παθήσεις του παχέως εντέρου λαμβάνει άλλη διάσταση καθώς υπάρχει στο χώρο ένα φουσκωτό ομοίωμα του εντέρου που παραχωρήθηκε από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και τόσο οι μαθητές, όσο και δημότες είχαν την ευκαιρία να δουν σχηματικά πως είναι το έντερο, πως είναι ο βλενογόνος του όταν είναι υγιές και πως γίνεται όταν υπάρχουν πολύποδες ή διάφορα άλλα νοσήματα.
Με την οπτική αυτή, έγινε κατανοητό από όλους η σημασία της πρόληψης και η ένταξη της κολονοσκόπησης στο “πακέτο” των τακτικών εξετάσεων. Παράλληλα, στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης όλου του κοινού, η θεατρική ομάδα του Βελεστίνου δημιούργησε ένα σποτ που προτρέπει τον πληθυσμό να κάνει κολονοσκόπηση και το οποίο σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.