Πολύ άσχημη τουριστική χρονιά για τη Μαγνησία

Η παραλία του Μυλοπόταμου στο Πήλιο
Μόνο ο Αύγουστος έδωσε "ανάσα" σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Γ. Ζαφείρη

Μία δύσκολη τουριστική χρονιά πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, καθώς η μείωση των τουριστών, Ελλήνων και ξένων ήταν αισθητή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κ. Γιώργο Ζαφείρη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, μόνο ο Αύγουστος έσωσε την…παρτίδα στον τοπικό τουρισμό, ενώ το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου αποτελούν τα παράνομα καταλύματα.
Μια κακή χρονιά ήταν η τρέχουσα για την τουριστική κίνηση στη Μαγνησία, όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης και το χειρότερο είναι πως και ο Σεπτέμβριος δεν προμηνύεται καλός. “Γενικότερα η χρονιά πήγε πάρα πολύ άσχημα και δεν προμηνύεται και πολύ καλός ο Σεπτέμβρης. Υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά είμαστε ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ίσως 50-60%, ποσοστό, το οποίο αυξάνεται το Σαββατοκύριακο μεν, αλλά γενικότερα υπάρχει μία πτώση”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας.
Η άσχημη αυτή εικόνα στον τουρισμό, αφορά τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους, καθώς υπάρχει αισθητή μείωση στις αφίξεις και εν γένει την κινητικότητά τους. “Ελπίζαμε ότι κάποιοι Έλληνες θα κάνουν έστω και τελευταία στιγμή κρατήσεις. Ιδίως αυτοί που δεν πήγαν διακοπές τον Ιούνιο και Ιούλιο λόγω των εκλογών ή κάποιοι που είχαν ελεύθερες ημέρες τον Σεπτέμβρη. Υπάρχει μία κινητικότητα διστακτική, μια συγκρατημένη αισιοδοξία “, συμπλήρωσε ο κ. Ζαφείρης, ο οποίος υποστήριξε πως μόνο ο Αύγουστος ήταν καλός τουριστικά μήνας, με πληρότητες στα καταλύματα 95% αλλά και ημέρες που έφταναν στο 100%.

Μεγάλο πρόβλημα τα παράνομα καταλύματα

Το μεγάλο όμως “αγκάθι” και πληγή για τους ξενοδόχους, αποτελούν τα παράνομα καταλύματα αλλά και τα καταλύματα μέσω γνωστών και μεγάλων πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν δηλώσει.
Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε πως ενώ για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες η χρονιά πήγε άσχημα, για τα εν λόγω καταλύματα αποδείχθηκε πολύ καλή.
“Δυστυχώς η χρονιά πήγε πάρα πολύ άσχημα για μας, δεν πήγε όμως άσχημα για τα παράνομα καταλύματα που συνεχίζουν να οργιάζουν. Οι έλεγχοι οι έλεγχοι της αστυνομίας, της εφορίας, του ΙΚΑ στα νόμιμα καταλύματα συνεχίζονται και μόνο την πολεμική αεροπορία και τον στρατό δεν μας έχουν φέρει, δεν έχει γίνει όμως κανένας έλεγχος σ’ αυτούς , παρά ένας έλεγχος μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Δεν ξέρουμε τι γίνεται σ’ αυτά τα καταλύματα. Ποιοι εργάζονται εκεί, ποιοι πληρώνουν, εάν έχουν τις συνθήκες που χρειάζεται και δεν ακούμε κουβέντα από κανένα. Συνεχίζουν να κυνηγάνε τους νόμιμους επαγγελματίες”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Βέβαια, ο ίδιος ανέφερε πως δεν προκαλούν πρόβλημα μόνο τα παράνομα καταλύματα, αλλά και όσα έχουν νομιμοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς παράγεται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.

Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι

Αναφορικά με την περίοδο που διανύουμε, τα περισσότερα ξενοδοχεία του νομού που μπορούν να χαρακτηριστούν “χειμερινά” είναι ανοιχτά, καθώς είναι συνεχούς λειτουργίας. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, είναι εάν θα μείνουν ανοιχτά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κι αν θα έχουν δουλειά.
Αυτή την περίοδο, οι επαγγελματίες του τουρισμού, αναμένουν από την κυβέρνηση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς όμως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης “είμαστε ο κλάδος που έχει κάνει και συλλογική σύμβαση εργασίας και έχει δώσει αύξηση στους εργαζόμενους. Περιμένουμε τις ενέργειες και του κ. Βρούτση για μείωση των εισφορών στις ορεινές περιοχές”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.