Έκκληση ΣΕΒ για τόνωση των τουριστικών επενδύσεων

Την ανάγκη ποιοτικής βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Μεταξύ άλλων, ειδική μνεία γίνεται στον υποτονικό ρυθμό επέκτασης του τουριστικού τζίρου, αλλά και στις μειωμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Τα παραπάνω, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, συνδυάζονται με την καθήλωση των επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο, εξέλιξη η οποία επιδρά αρνητικά τόσο στην ποιότητα των τουριστικών υποδομών, όσο και στις τιμές των προσφερόμενων καταλυμάτων.
Ως εκ τούτου, προτείνει μία σειρά ρηξικέλευθων λύσεων, προκειμένου να τονωθούν οι τουριστικές επενδύσεις και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος:
Πρώτον, με την επιστροφή στις αγορές και με την έξοδο από το Μνημόνιο, να εδραιωθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που η απουσία της μέχρι σήμερα δεν επέτρεψε, λόγω οξυμένης αβεβαιότητας, να γίνουν επενδύσεις που να αξιοποιούν και τις τεράστιες εισροές ταξιδιωτών από το εξωτερικό και την φυγή προς τα εμπρός, δηλαδή προς την ποιότητα και τους ταξιδιώτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και διαφοροποιημένης ζήτησης υπηρεσιών πέραν του καλοκαιρινού τουρισμού.
Δεύτερον, να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως τονίζεται και στην ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου στην Γενική Συνέλευση του 2017, που, πέραν των τάσεων συμπίεσης των τιμών των καταλυμάτων όπως διαμορφώνονται διεθνώς, έχει να αντιμετωπίσει και τιμωρητικούς φορολογικούς συντελεστές μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα καταλύματα στο 13% (από 6,5% προηγουμένως) και την εστίαση και τις μεταφορές επιβατών σε 24% (από 13% προηγουμένως).
Τρίτον, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε νέες υποδομές ώστε να γίνουν και με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και έτσι, να αποκτήσει ο ελληνικός τουρισμός διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική λόγω εξειδικευμένου προϊόντος υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ καθιστά απαραίτητη την ενίσχυση της οριζόντιας πολιτικής διευκόλυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων (αδειοδότηση, χωροταξικό, ευέλικτη αγορά εργασίας), όχι μόνο στις ξενοδοχειακές/μεταφορικές υποδομές (golf, μαρίνες, υδατοδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι), αλλά και στις μουσειακές υποδομές, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.