ΠΓΔΜ: Το οριστικό τέλος του Γκρούεφσκι;

Το μείζον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην ΠΓΔΜ, η κεντροαριστερή SDSM, πέτυχε εμφατική νίκη στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση την Κυριακή, οδηγώντας το συντηρητικό – εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στη μεγαλύτερη πολιτική του ήττα εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Η SDSM, η οποία σχημάτισε κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της, Ζόραν Ζάεφ τον Μάιο, σε συνεργασία με αλβανικά μειονοτικά κόμματα, κέρδισε προβάδισμα ή και απευθείας νίκες σε περισσότερους από τους μισούς δήμους της ΠΓΔΜ, οι οποίοι είναι συνολικά 81, κερδίζοντας τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και – κυρίως – τον μητροπολιτικό δήμο Σκοπίων, με τους σχεδόν 800.000 κατοίκους.

Η Κεντροαριστερά νίκησε την Δεξιά του κ. Γκρούεφσκι στο Μοναστήρι (Μπίτολα), στο Βέλες, στο Κουμάνοβο, στην Οχρίδα και στη Στρούμιτσα. Εμφατική ήταν η επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων και σε μικρότερες πόλεις, καθώς και στις επαρχιακές περιοχές της ΠΓΔΜ.

Ο υποψήφιος της SDSM Πέτρε Σιλέγκοφ αναμένεται να καταλάβει τη θέση του δημάρχου Σκοπίων, πιθανότατα χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος.

«Έτσι μοιάζει η “Μακεδονία” (σ.σ. ΠΓΔΜ) όταν η ψηφοφορία είναι ελεύθερη, ειρηνική και χωρίς πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ στην επινίκεια εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών στα Σκόπια.

Το κεντροδεξιό – δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο εγκατέλειψε την κυβέρνηση τον Μάιο μετά από 11 συναπτά έτη, εν μέσω μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς, ήταν κυρίαρχο μέχρι τις εκλογές της Κυριακής και σε επίπεδο δήμων, καθώς ήλεγχε 56 από τις 81 δημοτικές οντότητες της βαλκανικής χώρας.

Παραιτείται ή όχι ο Γκρούεφσκι;
«Ως πρόεδρος του κόμματος, προφανώς και έχω τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα αποτελέσματα. Θα συζητήσουμε το αποτέλεσμα αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ λίγο μετά τα μεσάνυκτα.

Αναλυτές δεν αποκλείουν οι ίδιοι οι κομματικοί του σύντροφοι να δείξουν στον κ. Γκρούεφσκι την πόρτα της εξόδου από την ηγεσία του VMRO-DPMNE, το οποίο φαίνεται πια να χάνει κάθε πρόσβαση στην εξουσία, κεντρική και αυτοδιοικητική, μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το υπουργείο Εσωτερικών και διεθνείς, αλλά και εθνικοί παρατηρητές έκαναν γενικά λόγο για μια ειρηνική και δημοκρατική εκλογική διαδικασία, με ελάχιστα «παρατράγουδα».

Στον δεύτερο γύρο, αναμένεται μάχη και μεταξύ των αλβανικών μειονοτικών κομμάτων στους μειονοτικούς δήμους, καθώς ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος, η αλβανική Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκληρωμένη Ένταξη (DUI) θα αντιμετωπίσει τη Συμμαχία για τους Αλβανούς και το κίνημα BESA, επίσης μειονοτικούς σχηματισμούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.