Πολωνία: Την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε η Κάτω Βουλή

Την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος επιλογής δικαστών για το Ανώτατο Διαστηρίο ψήφισε το κάτω σώμα (Σέιμ) του πολωνικού κοινοβουλίου, παρά τις αντιδράσεις διαδηλωτών, αντιπολίτευσης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ελεγχόμενο από το κυβερνών, δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» σώμα ψήφισε με 235 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 23 αποχές τον νέο νόμο, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιλέγει υποψηφίους δικαστές για το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έκανε λόγο για αύξηση του συστημικού κινδύνου για το κράτος δικαίου στην Πολωνία, ενώ η κεντρώα – κεντροδεξιά αντιπολίτευση, «Πλατφόρμα Πολιτών», από την οποία προέρχεται πολιτικά και ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για «πραξικόπημα».
Η Πολωνία έχει απειληθεί με στέρηση του δικαιώματος ψήφου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέτρο το οποίο δεν έχει ληφθεί ποτέ στην ιστορία του διακρατικού οργανισμού.
Το μέτρο πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου το οποίο επίσης ελέγχεται από τη συντηρητική Δεξιά και τέλος να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα για να γίνει νόμος του κράτους.
Ο κ. Ντούντα αρνήθηκε, όπως έγινε γνωστό, να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για την σημερινή πολωνική κυβέρνηση, καθώς η τελευταία τον κατηγορεί ότι συγκάλυψε, ως πρωθυπουργός της Πολωνίας, ρωσικές ευθύνες για τον θάνατο του προέδρου της Πολωνίας σε αεροπορικό δυστύχημα, το 2010.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.