Εντυπωσίασε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου

Στο «9ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Λαογραφίας» στην Πομόριε της Βουλγαρίας

Με δύο εξαιρετικές παραστάσεις έκλεισε τις φετινές εμφανίσεις του, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου, 920 χιλιόμετρα μακριά από το Βόλο, στην πόλη Πομόριε της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα από τις 29 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου 2019.
Η Πομόριε ή Παλιά Αγχίαλος όπως είναι η ελληνική της ονομασία ιδρύθηκε τον 5ο π.χ αιώνα από Έλληνες αποίκους σε μια χερσόνησο στον κόλπο του Μπουργκάς (Πύργος) της Μαύρης Θάλασσας. Ανέπτυξε πλούσια ναυτιλία και σπουδαία εμπορική ζωή όπως μαρτυρούν τα νομίσματα από όλο τον αρχαίο κόσμο που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην περιοχή. Οι τελευταίοι βυζαντινοί αυτοκράτορες- οι Καντακουζηνοί-, είχαν κατοικίες στην Αγχίαλο και κατέφυγαν εκεί μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή Νέα Αγχίαλος έχει τις ρίζες της στην παλιά Αγχίαλο της Βουλγαρίας. Έχοντας συνεχή παρουσία από τον 5ο αιώνα προ Χριστού στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, οι Έλληνες της παλιάς Αγχιάλου αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, όταν στις 30 Ιουλίου 1906 η πόλη τους κάηκε από τους Βούλγαρους και οι κάτοικοι ξεριζωμένοι κατέφυγαν στην Ελλάδα και στον τόπο που ζουν σήμερα στη Νέα Αγχίαλο.
Σήμερα η Πομόριε παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον με επισκέπτες από την Ευρώπη ,την Ρωσία αλλά και χώρες της Μ. Ανατολής. Για το λόγο αυτό αποτέλεσε μία από τις πέντε παραθαλάσσιες πόλεις της Βουλγαρίας που φιλοξένησε τη φετινή διοργάνωση του «9ο Διεθνούς Φεστιβάλ Λαογραφίας». Στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ κλήθηκε να συμμετέχει και το χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου μαζί με άλλα 24 χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο.
Πρώτη στάση της τετραήμερης επίσκεψης μας στη γειτονική χώρα η Σόφια με σημείο αναφοράς τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντερ Νιέφσκι, το πιο επιβλητικό μνημείο και σήμα-κατατεθέν της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Το βράδυ της ίδιας μέρας φτάσαμε στον προορισμό μας, στην Πομόριε, όπου από την πρώτη βόλτα μας στην παραλία της πόλης διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι στα νυχτερινά μαγαζιά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής διασκεδάζουν κυρίως με ελληνική μουσική, ελληνικά λαϊκά τραγούδια που τραγουδούν Έλληνες , Κύπριοι αλλά και ντόπιοι τραγουδιστές.

Έντονο ελληνικό στοιχείο συναντήσαμε και την επόμενη μέρα της περιήγησής μας στην πόλη Μεσημβρία (Νεσέμπαρ), αρχαία ελληνική αποικία και αυτή, που εγκατέλειψαν οι Έλληνες το 1925 υπό τον φόβο των Βουλγάρων. Αναφέρεται ως το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας, είναι μια πόλη-μουσείο με ιστορία 3.000 χρόνων και ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Βουλγαρίας. Τα ξύλινα σπίτια, η αρχαία αγορά, ένα τμήμα των αρχαίων θρακικών τειχών, καθώς και οι πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες, φανερώνουν ότι η πόλη αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του Βυζαντίου στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Η αποστολή μας που αποτελούνταν από τριάντα πέντε χορευτές, παραδοσιακή ορχήστρα και τραγουδιστές πραγματοποίησε δύο εμφανίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ` αυτό το μακρινό ταξίδι, μας συνόδεψαν δύο ηλικιωμένες κυρίες Κεραμιδιώτισες η Ασπασία Τσιούμαρη και η Ευτυχία Καλαμίδα που τραγούδησαν αυθεντικά τα τραγούδια του τόπου μας και κέρδισαν τον ενθουσιασμό των διοργανωτών και του κοινού.
Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δύο εμφανίσεις του χορευτικού μας, στη σκηνή του 9ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Λαογραφίας. Παρουσιάστηκαν συγκροτήματα από την Ινδονησία, την Ν.Κορέα, την Τσεχία, την Ρουμανία, την Μογγολία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Χιλή, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, όπου ο καθένας μετέφερε τη δική του κουλτούρα, τα τραγούδια και τους χορούς της πατρίδας του στη σκηνή του φεστιβάλ. Το ίδιο έπραξε και ο πολιτιστικός σύλλογος Κεραμιδίου ξεκινώντας την εμφάνισή του με το εμβληματικό πλέον για το Κεραμίδι τραγούδι «Γιωργαλάκης». Στη συνέχεια ένα από τα τμήματα του συλλόγου παρουσίασε χορούς από τη Θεσσαλία κλείνοντας με ένα λεβέντικο τσάμικο που καταχειροκροτήθηκε από τους διοργανωτές και τους παρευρισκομένους.
Η δεύτερη παράσταση δόθηκε από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρογκάβινα της Πομόριε, το βράδυ του Σαββάτου σε μια μεγάλη πλατεία της πόλης. Ο τοπικός σύλλογος άνοιξε την εκδήλωση με χορούς από διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας. Ο σύλλογός μας εμφανίστηκε στη σκηνή με κεραμιδιώτικους χορούς και τραγούδια και συνέχισε με χορούς και τραγούδια από την νησιωτική Ελλάδα τραγουδισμένα από την εκπληκτική φωνή της Αγλαΐας Τραγουδάρα. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος ένα άλλο τμήμα του συλλόγου παρουσίασε χορούς από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο κλείνοντας το πρόγραμμά του με τσάμικο μαγεύοντας για άλλη μια φορά το πολυπληθές κοινό.
Ο ενθουσιασμός του κοινού στην κατάμεστη πλατεία κορυφώθηκε όταν μετά το τέλος της παράστασης η ορχήστρα μας συνέχισε να παίζει ελληνικά τραγούδια και τα χορευτικά μας τμήματα ξεσήκωσαν για χορό ένα μεγάλο μέρος των θεατών σε ένα αυθεντικό ελληνικό γλέντι, κυκλώνοντας όλη την πλατεία. Ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι από χαρούμενους ανθρώπους τουρίστες από την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ρωσία αλλά και ντόπιους κατοίκους μυήθηκε για λίγο στον ελληνικό τρόπο διασκέδασης, και μας ευχαρίστησαν θερμά για τη χαρά που τους μεταδώσαμε.

Τον ειλικρινή θαυμασμό και τις ευχαριστίες λάβαμε και από τους διοργανωτές των δύο παραστάσεων οι οποίοι δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τη συνολική εμφάνιση του συλλόγου μας και την εκτίμηση τους για τη δουλειά και την άψογη συνεργασία με τους υπεύθυνους χοροδιδασκάλους Δημήτρη και Στέφανο Τραγουδάρα.
Επιστρέψαμε στην Ελλάδα περήφανοι γιατί μεταφέραμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας σε μια άλλη γωνιά της Ευρώπης και συγκινημένοι γιατί διαπιστώσαμε ότι σε κείνη τη γωνιά του πλανήτη που κάποτε κατοικούσαν Έλληνες ακόμη «ευωδιάζει» Ελλάδα!
Χόρεψαν: Αγριδοπούλου Μαριλένα , Βελίτσου Αμαλία , Γεωργαλή Ξένια , Γκιούλος Λουκάς, Δημητριάδη Κική , Δημητριάδη Τασία , Διχτά Ελένη , Καλαμίδας Στέφανος , Καλατζή Κατερίνα , Καρανάσιος Γιάννης , Λύτρα Χαρά , Μανώλη Αγγελική , Μούτος Βαγγέλης, Μούτου Βούλα , Μπλαζής Νίκος , Ντίνας Στέφανος , Παπαδόπουλος Σάββας , Παπαζέτη Ειρήνη, Παπαζέτη Κυριακή, Παπακωνσταντίνου Δέσποινα , Ρηγώνη Κατερίνα , Σιούρα Μαρίνα , Σολδάτου Ισμήνη , Σπανομήτρου Εύη , Στάθης Χρήστος , Στρατηγοπούλου Αθηνά , Τάρε Αλίκη , Τράτσας Κώστας , Τραγουδάρας Αντώνης, Τραγουδάρα Ευαγγελία , Τράτσα Φωτεινή , Τσελεπή Αντωνία , Τσιακαλάκη Βούλα , Τσιούμαρη Νικολέττα , Χιονίδης Μενέλαος .
Έπαιξαν οι μουσικοί : Καραμούτης Μιχάλης (κλαρίνο ), Τραγουδάρας Στέφανος (ακκορντεόν), Βούλγαρης Αντώνης (λαούτο), Τραγουδάρας Δημήτρης (τουμπελέκι).
Τραγούδησαν: Τσιούμαρη Ασπασία, Καλαμίδα Ευτυχία, Γκιούλος Λουκάς, Τραγουδάρας Δημήτρης, Τραγουδάρα Αγλαΐα.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΙΟΥΜΑΡΗ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.