Μάγεψαν η χορωδία και το παιδικό χορευτικό στην Καστοριά

Του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου ( Γράφει η Κυριακή Παπαζέτη)

Ένα τμήμα της χορωδίας και μία ομάδα από τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου ταξίδεψαν πριν λίγες μέρες στην όμορφη Καστοριά για να λάβουν μέρος σε μία ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράσταση . Το σκηνικό στήθηκε στην αυλή του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα, έναν υπέροχο και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της πόλης, όπου δεσπόζει το πετρόκτιστο κτήριο και φιλοξενεί ανεκτίμητα κομμάτια της ιστορίας στα οποία είχαμε την τύχη και την τιμή να ξεναγηθούμε πριν από την έναρξη της παράστασης.
Παιδικά χορευτικά τμήματα και χορωδίες από τη Μακεδονία την Ήπειρο και τη Θεσσαλία συναντήθηκαν στην καρδιά της παραδοσιακής πόλης της Καστοριάς και αντάλλαξαν ήχους, μουσικές, εικόνες και συναισθήματα κατά τη διάρκεια μιας υπέροχης μουσικοχορευτικής βραδιάς με τον αντιπροσωπευτικό τίτλο «Εκείνα που δεν λέγονται, τραγουδιούνται και χορεύονται». Υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια ερμηνευμένα με ιδιαίτερο τρόπο από τις χορωδίες, μοναδικά ακούσματα και εντυπωσιακοί χοροί από διάφορες γωνιές της Ελλάδας συνέθεσαν ένα καταπληκτικό δρώμενο που ενθουσίασε το κοινό.
Η εμφάνιση του συλλόγου μας πραγματικά εντυπωσίασε αφού καταχειροκροτήθηκε από το κοινό και τους διοργανωτές. Η άρτια παρουσία του παιδικού μας χορευτικού αλλά και η ανάδειξη της μοναδικής τραγουδιστικής κληρονομιάς του Κεραμιδίου από τους καταπληκτικούς μας «μονοφωνάρηδες» και από την χορωδία ενηλίκων ταξίδεψαν τους θεατές στη μοναδική αυτή απομακρυσμένη γωνιά του Πηλίου που βρέχεται από το Αιγαίο και τα τραγούδια αποτελούν το πιο πλούσιο μέρος της παράδοσης αλλά και της καθημερινής ζωής.
Η αποστολή του συλλόγου ήταν ιδιαίτερα ολοκληρωμένη καθώς επάνω στην σκηνή συναντήθηκαν, τραγούδησαν και χόρεψαν τρεις γενιές Κεραμιδιωτών, «οι παππούδες», «οι γονείς» και «τα εγγόνια». Με ηλικίες από 5 έως 80 ετών τα μέλη της αποστολής και ιδιαίτερα οι πρεσβύτεροι έδωσαν τον καλύτερο, αυθεντικότερο εαυτό τους και πραγματικά εντυπωσίασαν. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού με τις καταπληκτικές φωνές τους, την αυθεντικότητα και τον αυθορμητισμό τους μα πάνω από όλα με τη γνήσια και ανεπιτήδευτη αγάπη τους για τον τόπο και την παράδοσή τους τίμησαν για άλλη μια φορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υπέροχο χωριό μας. Οι λιλιπούτειοι χορευτές μας φορώντας παραδοσιακές Κεραμιδιώτικες φορεσιές χόρεψαν τους χορούς του χωριού μας υπό τον ήχο των τραγουδιών που ερμήνευαν οι γονείς και οι παππούδες τους με τον αυθεντικό Κεραμιδιώτικο τρόπο, δηλαδή στίχο στίχο από το μονοφωνάρη και να ακολουθεί με αντιφώνηση η χορωδία.
Η πρόεδρος της διοργάνωσης μετά το τέλος της παράστασης εκθείασε ιδιαίτερα την ολοκληρωμένη εμφάνιση του Συλλόγου μας λέγοντας χαρακτηριστικά «Όσο βλέπω τρεις γενιές μαζί να συνυπάρχουν το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, δεν φοβάμαι τίποτα». Στο τέλος της βραδιάς απολαύσαμε την μοναδική Καστοριανή φιλοξενία με φαγητό και γλέντι . Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με τους ανθρώπους της περιοχής αλλά και των άλλων συλλόγων και να ανταλάξουμε απόψεις και εμπειρίες για τα ήθη και τα έθιμα των τόπων μας .
Στον ελεύθερο χρόνο μας είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην Καστοριά και στην υπέροχη λίμνη της. Ένα τεράστιο κάτοπτρο ηλικίας δέκα εκατομμυρίων ετών καθρεπτίζει την εικόνα της πανέμορφης πολιτείας πλαισιωμένης από τα επιβλητικά βουνά της Μακεδονίας Γράμμος και Βίτσι. Ιτιές και Πλατάνια γέρνουν στο νερό. Η λίμνη Ορεστιάδα χαρακτηρισμένη ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έδωσε ζωή στην περιοχή ήδη από την εποχή της δημιουργίας των νεολιθικών οικισμών που ανακαλύφθηκαν στο Δισπηλιό, το οποίο και επισκεφτήκαμε. Το εντυπωσιακό ταξίδι γύρω από τη λίμνη ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, που θεωρείται το παλαιότερο της Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί θαυμάσαμε τις υπέροχες εσωτερικές και εξωτερικές τοιχογραφίες. Το Καστοριανό τοπίο, χαρακτηριστικό της Μακεδονίας,-επιβλητικό, γοητευτικό με μεγαλοπρεπή παραλίμνια αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια και βυζαντινές εκκλησίες μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Την επόμενη ημέρα κατά τη διάρκεια της επιστροφής επισκεφτήκαμε τον παραμυθένιο οικισμό του Νυμφαίου σε υψόμετρο 1350μ. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα μονοπάτια μέσα στα δάση της οξιάς να επισκεφθούμε το πάρκο του Αρκτούρου και να απολαύσουμε τοπικές γεύσεις ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτό το μικρό οδοιπορικό στη Μακεδονία.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζει να δοθούν στους μουσικολόγους-δασκάλους Δημήτρη και Στέφανο Τραγουδάρα οι οποίοι μέσα από τη βαθιά αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά και τη μεγάλη επιστημονική τους κατάρτιση συμβάλλουν καθοριστικά στις επιτυχημένες εμφανίσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου αλλά και στην ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων του χωριού μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στην πορεία για την ολοκλήρωση ακόμη μιας επιτυχημένης χρονιάς θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε στα μέλη της συγκεκριμένης αποστολής.
Τραγούδησαν : Τσιούμαρη Ασπασία , Αγριδοπούλου Μαριλένα , Γκιούλος Λουκάς , Διαλελή Ελένη , Δημητριάδη Κυριακή , Καλαμίδα Ευτυχία , Παναγή Ελένη , Μανώλη Αγγελική , Καιτσιώτης Αντώνης , Γώγου Μαρία , Σαραντούλη Εύη , Μούτου Βούλα, Παπαζέτη Ειρήνη , Παπαζέτη Κυριακή , Χρυσάνθη Μαρία , Στάθης Χρήστος , Τραγουδάρα Αγλαία .
Χόρεψαν : Καλαμίδας Δημήτρης , Βαρβέκης Νίκος , Γεωργίου Βαγγέλης , Γουβιώτη Σοφία , Γουβιώτης Νίκος , Κανελλοπούλου Αναστασία , Κανελλοπούλου Ματίνα , Μακρής Βαγγέλης , Μακρή Μαρία , Νερατζά Στέλλα , Νερατζά Αφροδίτη , Παππής Παναγιώτης , Τραγουδάρα Ελένη , Τραγουδάρας Στέλιος .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.