Έτοιμο σε δύο χρόνια το campus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Νέα Ιωνία

Εγκρίθηκε από την Διϋπουργική η αξιοποίηση της Βαμβακουργίας, έργο ύψους 50 εκ. ευρώ

Εγκρίθηκε σήμερα από την Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο για την υλοποίηση φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έργο αφορά στην αξιοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, του ακινήτου της «Βαμβακουργίας Α.Ε.», συνολικής έκτασης 87 στρεμμάτων στη Νέα Ιωνία Βόλου, καθώς και έκταση 26 στρεμμάτων παρακείμενη στο υπάρχον πανεπιστημιακό campus του ιδρύματος στη Λαμία.

Τα συγκροτήματα θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, πολυχώρο πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, αστικές λειτουργίες (υπηρεσίες, καταστήματα), κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

Ο σχεδιασμός αφορά “ανοικτά” στην πόλη πανεπιστημιακά συγκροτήματα που θα είναι χώροι ώσμωσης και δημιουργίας και θα συμβάλουν στην επίτευξη τριών διακριτών στόχων: στην ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προωθούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την σύνδεση του με την κοινωνία και, τέλος, στην αναζωογόνηση περιοχών εντός του αστικού ιστού.

Η συνολική κεφαλαιακή δαπάνη του έργου των δύο συγκροτημάτων στο Βόλο και στη Λαμία ανέρχεται σε 64,3 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού των επιμέρους έργων.

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Μαντζούφας.
Μετείχαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζήσης Μαμούρης και ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Υπεύθυνος για το έργο των φοιτητικών εστιών, κ. Γιώργος Πετράκος.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε «Εγκρίναμε με ταχύτατες διαδικασίες και με τη βοήθεια των συναδέλφων Υπουργών, δύο σημαντικά έργα: τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το φράγμα του Χαβρία. Το πρώτο έχει ορίζοντα 2ετίας, το δεύτερο 3ετίας. Και τα δύο έργα θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Οι μελέτες είναι έτοιμες και δημοπρατούνται άμεσα».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως επισήμανε: «Βασικός μας στόχος είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια. Επιπλέον όμως αυτού του στόχου, θέλουμε ως Κυβέρνηση να δώσουμε τα περισσότερα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία στα Πανεπιστήμιά μας προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες των φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα, και συγχαίρω θερμά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταβάλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία βρίσκεται τώρα στην κορύφωσή της προκειμένου ακριβώς μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα καλύψουν πολύ μεγάλες ανάγκες των φοιτητών μας σε Βόλο και Λαμία».
Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζήσης Μαμούρης σημείωσε: «Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης και σημαντικής αξίας για τις δύο πόλεις, του Βόλου και της Λαμίας, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα. Θα βοηθήσει πάρα πολύ την κοινωνική πολιτική του Πανεπιστημίου καθώς επίσης και την εξωστρέφεια και την διεθνοποίηση του Ιδρύματος καθώς αποκτά τις αναγκαίες υποδομές για να υποδεχτούμε τους ξένους φοιτητές και τους ξένους συναδέλφους μας, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στη συνέχεια του Πανεπιστημίου μας».

Το ιστορικό του έργου

4 Μαΐου 2018: Mνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις 4 Μαΐου το 2018, σύμφωνα με το magnesianews, η τότε Υπουργός κ. Έφη Αχτσιόγλου και ο τότε Πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Γιώργος Πετράκος, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης από ειδική επιστημονική ομάδα του ακαδημαϊκού ιδρύματος εκεί του ακινήτου όπου βρίσκονται οι εγκαταλειμμένες σήμερα εγκαταστάσεις της πρώην Βαμβακουργίας. (το σχετικό link της δημοσίευσης ΕΔΩ)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: ”

Το ακίνητο είχε αγοραστεί από τον ΟΕΚ, προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί ξενώνες φιλοξενίας των αθλητών για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, κάτι που δυστυχώς ουδέποτε συνέβη. Στο πλαίσιο του μνημονίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συστήσει ειδική Επιστημονική Ομάδα, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας του προγράμματος για την «Ανάκτηση των ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας – Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Η Ομάδα θα αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν Φοιτητικές Εστίες, τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου, Υπηρεσίες, Ερευνητικά Εργαστήρια και Θερμοκοιτίδες, Φοιτητική Λέσχη, Πολιτιστικούς Πολυχώρους έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργο Πετράκο η ολοκληρωμένη πρόταση υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμη προς υποβολή στην υπουργό μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Ακολούθως θα αναζητηθεί και ο κατάλληλος τρόπος χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πρότασης.

Ο σχεδιασμός θα αφορά ένα «ανοικτό» στην πόλη συγκρότημα που θα είναι χώρος ώσμωσης και δημιουργίας και θα συμβάλει στην επίτευξη τριών διακριτών στόχων: στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδίως εκείνων των χαρακτηριστικών του που προωθούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη σύνδεση του με την κοινωνία και τέλος στην αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του αστικού ιστού της πόλης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.

Την κα Αχτσιόγλου υποδέχτηκε στο Βόλο ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κώστας Βογιατζής.

Αχτσιόγλου: Στόχος η ανάπτυξη των τοπικών περιοχών και η μέγιστη κοινωνική ανταπόδοση

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η κα Αχτσιόγλου τόνισε πως η παραχώρηση γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχει τη μέγιστη κοινωνική ανταπόδοση και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει εκπονήσει και υλοποιεί εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 1.100 και πλέον ακίνητα σε όλη τη χώρα τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα και ρήμαζαν, όπως τόνισε η υπουργός, και τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών περιοχών. Σύμφωνα με την κα Αχτισόγλου, στην Αθήνα υλοποιείται ήδη το πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά 160 ακίνητα.

Σε ότι αφορά το οικόπεδο της Βαμβακουργίας, η υπουργός τόνισε πως πρόκειται για ένα ακίνητο που είναι «πολύ μεγάλο και βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο για τον αστικό ιστό, νομίζω ότι το Πανεπιστήμιο με τις προτάσεις που θα κάνει μπορεί να το αξιοποιήσει στο μέγιστο και για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών των αδύναμων φοιτητών, για πολιτιστικές δράσεις και για όποιον άλλο λόγο κρίνει το Πανεπιστήμιο σκόπιμο. Η κα Αχτσιόγλου εξήρε τη σημασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για τεράστιο επιστημονικό έργο που παράγει ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή της ότι οι προτάσεις θα είναι οι καλύτερες δυνατές, χάρη και στην ποιότητα των Σχολών Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής που έχει.

Πετράκος: Στη νοοτροπία του Πανεπιστημίου να αξιοποιεί εγκαταλειμμένα κτίρια

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δήλωσε πως «για μας είναι πολύ σημαντικό ότι μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε μια μεγάλη έκταση η οποία υπάρχει στο Βόλο. Είναι μια εγκαταλειμμένη έκταση στην πραγματικότητα και θέλουμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο αξιοποίησης αυτής της έκτασης, υπέρ των φοιτητών μας, με όλους τους τρόπους». Όπως είπε ο κ. Πετράκος το ακίνητο μπορεί να αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων χρήσεων για φοιτητικές εστίες, αθλητικές δραστηριότητες, πολυχώρους, Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, ερευνητικά εργαστήρια η και άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα για τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και όλα αυτά που έχει ανάγκη του Πανεπιστήμιο καθώς μεγαλώνει. Ο κ. Πετράκος είπε επίσης πως το Πανεπιστήμιο έχει μια εμπειρία σ’ αυτό και έχει αξιοποιήσει πολλά εγκαταλειμμένα και ιστορικά κτίρια του Βόλου και ότι «είναι στη νοοτροπία μας να παρεμβαίνουμε στον αστικό ιστό και να βοηθούμε να αποκατασταθεί αυτός».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.