Κτηματολόγιο: Μέχρι και 80 άτομα ημερησίως στη Μαγνησία, καταθέτουν δηλώσεις

Συνεχίζεται η ροή των πολιτών για την καταγραφή των ακινήτων τους

Μπορεί οι δηλώσεις των ακινήτων για την ένταξή τους στο Κτηματολόγιο να έχουν πάρει παράταση έως τον Σεπτέμβριο, παρόλα αυτά η ροή των πολιτών στο Κτηματολογικό γραφείο, στην οδό Ιάσονος 36 στον Βόλο, είναι αυξημένη και μάλιστα οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που εργάζονται, εξυπηρετούν από 60 έως και 80 άτομα την ημέρα.
Το Κτηματολογικό γραφείο στην οδό Ιάσονος 36 εξυπηρετεί τη Ν. Ιωνία και τις περιοχές του πρώην Δήμου Ιωλκού δηλαδή τον Άγιο Ονούφριο, την Ανακασιά και τον Άνω Βόλο, όπως και τις προκαποδιστριακές Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών.
«Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή στις 12 Μαρτίου κι έχουμε πάρει παράταση έως 12 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει αρκετή προσέλευση πολιτών, οι οποίοι περνούν τα δικαιώματά τους στο Κτηματολόγιο κι εμείς από την πλευρά μας ανταποκρινόμαστε και βοηθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ως προς τον εντοπισμό των ακινήτων τους, στην παροχή νομικής βοήθειας σε σχέση με τα συμβόλαιά τους», τόνισε η κ. Μαρία Πολίτη, δικηγόρος και υπεύθυνη του Κτηματολογικού Γραφείου.

Έως και … 25 δικαιώματα

Μάλιστα, η ίδια υπολογίζοντας τη ροή των πολιτών ανέφερε πως εξυπηρετούνται 60 έως και 80 άτομα ημερησίως, με τους περισσότερους να έχουν οκτώ έως και 15 δικαιώματα.
«Μπορεί να αναλαμβάνουμε καθημερινά 60 έως και 80 νούμερα, εκτός της Τετάρτης που βλέπουμε 120-130, αλλά κάθε πολίτης μπορεί να έχει από 8 έως και 10-15 δικαιώματα ή ακόμη και 25 δικαιώματα, περιπτώσεις τις οποίες εξετάζουμε όμως κατόπιν με ραντεβού. Τα δικαιώματα είναι η σχέση που έχει ο αιτών με το ακίνητο. Κυριότητα ή επικαρπία σε σχέση με τα δικαιώματά τους. Κάποιος που έχει πολλά ακίνητα μπορεί να έχει δέκα δικαιώματα κυριότητας ή πέντε επικαρπίας και πέντε κυριότητας», εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Πολίτη.
Για να μπορέσει κάποιος να δηλώσει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να καταθέσει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

-Έγγραφο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ
-Αντίγραφο ταυτότητας
-Αντίγραφα συμβολαίων των ακινήτων και
-Τοπογραφικά (αν υπάρχουν, καλό είναι να υπάρχουν κυρίως σε περιοχές όχι αστικές, σε αγροτεμάχια κτλ)

Μη σωστά συμπληρωμένες τις δηλώσεις

Η κ. Πολίτη όμως μίλησε και για τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία όμως επιλύει το προσωπικό, με το οποίο είναι στελεχωμένο το Κτηματολογικό Γραφείο.
«Το συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πως οι πολίτες δεν έχουν σωστά συμπληρωμένες τις δηλώσεις κυρίως από λάθος καθοδήγηση κάποιων επαγγελματιών. Εμείς τις διορθώνουμε, παρ’ όλη τη ρητή εντολή που έχουμε να μην εμπλεκόμαστε σ’ αυτό το κομμάτι, υπερβαίνουμε το ρόλο μας για να βοηθήσουμε», σημείωσε η ίδια και συμπλήρωσε πως το οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πολίτης μπορεί να επιλυθεί στο γραφείο από τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, καθώς υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία και συνεχείς οδηγίες.
Αναφορικά με τα ακίνητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, η κ. Πολίτη ανέφερε πως παρόλο που τα δεδομένα έχουν περαστεί από το 2008, αν υπάρχει κάποιος πολίτης που δεν έχει δηλώσει τα ακίνητά του στο Κτηματολόγιο, μπορεί να το κάνει στο Κτηματολογικό Γραφείο στην οδό Δημοκρατίας 22 με Αϊδινίου.

Τι ισχύει και που μπορούν
να απευθύνονται οι πολίτες

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
1. Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας:
Α) Δήμος Βόλου:προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΙΔΙΝΙΟΥ, ΓΛΑΦΥΡΩΝ, ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ, ΣΕΣΚΛΟΥ
Β) Δήμος Ρήγα Φεραίου
Γ) Δήμος Αλμυρού
Δ) Δήμος Νοτίου Πηλίου: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ, ΛΑΥΚΟΥ, ΜΕΤΟΧΙΟΥ, ΜΗΛΙΝΗΣ, ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ, ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου: κτιρίο 24 οδός Σταδίου, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Τηλέφωνο: 24210-25288 E-mail: [email protected]. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 20:30
2. Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων:
Α) Δήμος Σκοπέλου: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΓΛΩΣΣΗΣ, ΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου: κτιρίο 24 οδός Σταδίου, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Τηλέφωνο: 24210-25288 E-mail: [email protected].
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 20:30. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας:
Α) στον προκαποδιστριακό Δήμο Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας, και
Β) στις προκαποδιστριακές Κοινότητες Αγίου Βλάσιου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών,
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Βόλος: Ιάσονος 36. Τηλέφωνο: 801 4000 100 (από σταθερό), 2316005400 (από κινητό) . Γενικές Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30 στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.