Μαργαρίτα Γρυπιώτη: Ο “φύλακας άγγελος” του Αη Γιάννη στη Σκόπελο

Πουλάει βιολογικά καλλυντικά και μιλά στο magnesianews για τον τουρισμό και τα προβλήματα του νησιού

Εδώ και 20 χρόνια στήνει το πάγκο της κάτω από το γραφικό εκκλησάκι του Αη Γιάννη στη Σκόπελο. Πουλά βιολογικά σαπουνάκια και καλλυντικά, που τα φτιάχνει η ίδια και η οικογένειά της εδώ και τρεις γενιές, στη Γλώσσα. Κι εκείνη, στέκεται ως άλλη Μέριλ Στριπ στην ταινία Mamma Mia, με την υπέροχη θέα του Αιγαίου να κόβει την ανάσα, να καλωσορίζει και να υποδέχεται θερμά τους τουρίστες.

Η Μαργαρίτα Γρυπιώτη δεν είναι μια γυναίκα που πουλά μόνο χειροποίητα σαπούνια. Είναι ο «φύλακας άγγελος» του Αη Γιάννη. Καθαρίζει και φροντίζει το εκκλησάκι ώστε να είναι πάντα έτοιμο να υποδεχτεί όλους εκείνους που θέλουν να το δουν από κοντά. Η ίδια μίλησε στο magnesianews.gr για την καθημερινότητά της, τα προϊόντα της, αλλά και τον τουρισμό που φέτος έχει συρρικνωθεί.


Πτώση του τουρισμού
Σύμφωνα με την κ. Γρυπιώτη φέτος στη Σκόπελο σημειώνεται πτώση στον τουρισμό και όπως ανέφερε η κρίση τελικά αφορά τους πάντες κι όχι μόνο τους Έλληνες, ενώ απαντά στο εάν η γνωστή ταινία Mama Mia, ήταν αφορμή για την έλευση τουριστών.

« Δεν μπορώ να καταλάβω που οφείλεται η πτώση στον τουρισμό, αλλά πιστεύω ότι η οικονομική κρίση τους αφορά όλους, όχι μόνο τους Έλληνες. Πριν να γυριστεί το Mama Mia η Σκόπελος είχε περισσότερο τουρισμό και πιο επιλεγμένο. Μετά την ταινία έρχεται κόσμος από κράτη που δεν ήξεραν τον τόπο, όπως από τις Σκανδιναβικές χώρες. Φέτος όμως βλέπουμε τουρίστες κα από άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία, την Ουγγαρία, τη Πολωνία. Σίγουρα αυτό οφείλεται και στις εταιρείες τουρισμού που φέρνουν τα γκρουπ», σημείωσε η ίδια.

Μάλιστα για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πάντες εκτός από το χαμόγελο που τους προσφέρει, τους μιλά και στη γλώσσα τους, καθώς έμαθε αγγλικά, ιταλικά πολωνικά προκειμένου να μπορεί να συνομιλεί σε όλους τους επισκέπτες του νησιού.

«Είχα θέληση να μάθω ξένες γλώσσες. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει ό,τι θέλει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαργαρίτα Γρυπιώτη.

Συνεννόηση όλων
Η ίδια όμως μίλησε και για τις «αδυναμίες» του νησιού και για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει ανάκαμψη.

«Πρέπει να συνεννοούμαστε περισσότερο μεταξύ μας. Να υπάρχει συνεργασία. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στα ωραία μέρη του νησιού μας, να υπάρχουν δρόμοι, πάρκιγκ, όλα να είναι ασφαλή. Και φυσικά να ενισχυθεί και το Κέντρο Υγείας. Οι άνθρωποι εκεί κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά είναι τόσο φτωχό. Έχει πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικά», επεσήμανε η ίδια μιλώντας για τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τα χειροποίητα σαπουνάκια

Η κ. Γρυπιώτη βρίσκεται στον Αη Γιάννη εδώ και 20 χρόνια και ενημερώνει τον κόσμο για τις ευεργετικές ιδιότητες των βιολογικών καλλυντικών. Η ίδια, μαζί με το σύζυγο και τα παιδιά τους εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση στη Γλώσσα Σκοπέλου και παράγουν βιολογικά καλλυντικά και σαπουνάκια. Κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί η ίδια βρίσκεται στο ίδιο σημείο και καλημερίζει όσους πηγαίνουν στο εκκλησάκι.

Η φροντίδα της και η αγάπη της για τον τόπο φαίνεται από τις κινήσεις της, τον τρόπο που μιλά και τη φροντίδα που δείχνει στη γραφική εκκλησία, καθώς την καθαρίζει για να μπορούν όλοι να χαρούν την ομορφιά της.

Από το τέλος Οκτωβρίου έως το Μάιο, ο πάγκος όμως δεν βρίσκεται στον Αη Γιάννη. Όλη η οικογένεια συλλέγει βότανα από τα βουνά της Σκοπέλου και λάδι, προκειμένου να ετοιμάσει με μεράκι και αγάπη τα προϊόντα για την επόμενη σεζόν.

Μάλιστα, τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης διατίθενται σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και διάφορα μαγαζιά του νησιού, ενώ στο Βόλο στέλνονται μέσω διαδικτυακών παραγγελιών.

.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.