Μεγάλη άνοδος των νοσημάτων απ΄ το άγχος

Σύμφωνα με τον Βολιώτη ψυχίατρο, Δημήτρη Σούρα

Μεγάλη είναι η άνοδος των νοσημάτων που σχετίζονται με το άγχος τα τελευταία χρόνια, κάτι που κυρίως οφείλεται στην κρίση και στην άγνοια των ανθρώπων, ενώ το άγχος θεωρείται προάγγελος της αγχώδους κατάθλιψης που πάσχει μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Τα παραπάνω δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, που κατάγεται από τη Ν. Ιωνία και δήλωσε ότι είναι συγκινημένος που επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από 47 χρόνια. Ο κ. Σούρας είναι προσκεκλημένος εκδήλωσης που θα γίνει την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 στο Δημαρχείο Βόλου, από την Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης με θέμα «Ελλάδα η νέα ασθενής». Ο ίδιος τόνισε ότι έρχεται στο Βόλο να καταθέσει 35 χρόνια γνώσης και θα ξεκινήσει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και καλεί τον κόσμο να τολμήσει να τον ρωτήσει, καθώς υπάρχουν απαντήσεις για όλα.

Σχεδόν 2 εκ. έλληνες με αντικαταθλιπτικά!
Ο ίδιος είπε, ότι δεν είναι δυνατόν να ζεις σε μια χώρα τόσο μικρή και να υπάρχουν περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια Έλληνες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά από τον δημόσιο τομέα.
Επειδή ο ίδιος είναι ο ψυχίατρος του τομέα μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου από το 1995 και έχει δική του ψυχιατρική κλινική στο Metropolitan παρατηρεί, ότι έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση όλα τα σωματικά νοσήματα (καρδιολογικά, εγκεφαλικά, καρκίνοι), που συνδέονται με το άγχος. Ο ψυχίατρος εξήγησε ότι ο πρώτος παράγων καρδιακού νοσήματος, που θα δει κάποιος αν επισκεφτεί το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, είναι το άγχος και ο δεύτερος το κάπνισμα.
Όπως είπε, αν και ζούμε σε μια μικρή χώρα, υπάρχουν δυσανάλογα ποσοστά παραβατικότητας, βίας, δολοφονιών, εγκλημάτων και τόσες ψυχανωμαλίες, δηλώνοντας ότι είναι κάτι, που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου.

Άγχος, φοβία, κατάθλιψη
«Όλοι αυτοί που αρρωσταίνουν είναι παιδιά, έφηβοι και 20χρονοι, που επιφορτίζονται με τεράστιο άγχος, ψάχνοντας για δουλειά», τόνισε και έφερε το παράδειγμα 25χρονου στην Ξάνθη που τελείωσε το Πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να μπει σε αυτοκίνητο για να πάει για δουλειά, αλλά παραμένει κλεισμένος στο σπίτι του, κάτι που οφείλεται σε άγχος, φοβία ή και κατάθλιψη.
Ο κ. Σούρας είπε ότι στην εκδήλωση της Τετάρτης θα γίνει συζήτηση για όλα, που όμως δεν θα είναι ακαδημαϊκή και προσκάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να πάνε και να τολμήσουν να ρωτήσουν πράγματα, για να γίνει μια καλή συζήτηση και να βοηθηθεί ο κόσμος.
Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ καλή η συζήτηση και επιβάλλεται από τους ψυχιάτρους, εκτός αν πρόκειται για κάτι πολύ ειδικό, όπως ένα ψυχικό νόσημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ειδικό.
«Τα καθημερινά προβλήματα πρέπει να τα λέει ο κόσμος, για να φεύγουν από μέσα του, καθώς όλοι σήμερα αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, ενώ δεν υπάρχει άνθρωπος να μη φοβάται και να μην έχει ανασφάλεια για το αύριο», τόνισε και εξήγησε ότι όλα συμβαίνουν διότι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που χάνεται από την Ελλάδα.

Τι είναι το άγχος
Σύμφωνα με τον κ. Σούρα, το άγχος είναι μια εσωτερική υπόθεση που δρα και καταστρέφει τα ζωτικά όργανα, καθώς επιδρά στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες και γενικά κάνει μια δυσλειτουργία του οργανισμού. Όπως είπε, τα συμπτώματα του άγχους που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό είναι πάνω από 300, που είναι μιμητικά, αλλά δημιουργούν νόσους, οπότε είμαστε έκθετοι.
Ο ψυχίατρος εξήγησε ότι είναι άλλο το δημιουργικό άγχος, που πρέπει να έχει κάποιος για να προκόψει, να εξελιχθεί ή να δώσει εξετάσεις και άλλο το καθημερινός άγχος.
«Άγχος είναι να μην μπορείς να πας στη δουλειά σου, να μην μπορείς να κοιμηθείς, να έχεις πόνους παντού, να μην μπορείς να έχεις κανονική σχέση, να κλείνεσαι στο σπίτι. Άγχος είναι ένα μαύρο σκουλήκι που σε τρώει μέσα καθημερινά και πίσω απ’ αυτό το άγχος βρίσκεται η «μητέρα» των ασθενειών που είναι η αγχώδης κατάθλιψη», δήλωσε ο ψυχίατρος.

Δεν υπάρχει σωφρονισμός
Ο Δημήτρης Σούρας δήλωσε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε «χάφτηδες», δεχόμαστε τα πάντα και δεν έχουμε όρια και ένας άνθρωπος που δεν έχει όρια στην προσωπικού του ζωή, δεν έχει όρια και με τους άλλους ανθρώπους. Ακόμη τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ξενοδοχειακή σχέση του κράτους με το έγκλημα, με αποτέλεσμα να μην φοβάται κανείς πλέον τις ποινές φυλάκισης.
Με χαρτί ψυχιάτρων, η παιδεραστία είναι αρρώστια (!)
Επειδή ο ίδιος επισκέπτεται τις φυλακές κάθε εβδομάδα, δηλώνει ότι δεν υπήρχε και δεν θα υπάρξει ποτέ σωφρονισμός, με αποτέλεσμα αν κάποιος μπει στη φυλακή εγκληματίας, βγαίνει δύο φορές εγκληματίας. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, υπάρχουν διάσημοι παιδεραστές που έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, κοντά στα παιδιά ξανά, ενώ κατήγγειλε ότι μερικοί απ’ αυτούς πήραν χαρτί ψυχιάτρων ότι η παιδεραστία είναι αρρώστια (!) και όχι ανώμαλη σεξουαλική απόκλιση.
Ο κ. Σούρας είπε ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος, οι επιστήμονες δεν βοηθούνται και όταν ο ίδιος έλεγε πριν 7-8 χρόνια να μπουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι στα σχολεία, υπήρχαν διαμαρτυρίες για ψυχικοποίηση της ζωής, ενώ τώρα που οι επιστήμονες μπαίνουν στα σχολεία είναι αργά, διότι έχει δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά νέων ανθρώπων με προβλήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.