Θανάσης Λιούπης για το Δικαστικό Μέγαρο: Σημασία έχει να αποφασίσει η πόλη

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Λιούπης
Ο Βουλευτής Μαγνησίας στο Ράδιο ΕΝΑ για τη συνάντησή του με την Υπ. Πολιτισμού

Μια σειρά πολιτιστικών θεμάτων συζήτησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Λιούπης με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, το Σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά και έργα πολιτισμού σε όλη τη Μαγνησία. Φυσικά, από τη συζήτηση δεν έλειπε και το μείζον ζήτημα, αυτό του Δικαστικού Μεγάρου. Ο κ. Λιούπης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη υποστήριξε πως ο ίδιος έχει ως Βουλευτής και ως πολίτης προσωπική γνώμη για το που και πως πρέπει να είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο, τόνισε όμως πως σημασία έχει την απόφαση αυτή να τη λάβει η πόλη και στάθηκε υπέρμαχος της ευρείας συζήτησης φορέων.

Στόχος να γίνει το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών
Στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Μαγνησίας με την Υπουργό Πολιτισμού ήταν η ολοκλήρωση του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών. Ο κ. Λιούπης μετέφερε στην Υπουργό την πραγματοποίηση εκδήλωσης το περασμένο Σάββατο στις Μικροθήβες, με τεράστια συμμετοχή ανθρώπων, όπου ήταν παρόντες και ο κ. Μπένος από το Διάζωμα και η κ. Αρδίμη που αποκάλυψε το Θέατρο.
“Είναι θέληση των κατοίκων να γίνει αυτό το Θέατρο, γιατί πραγματικά είναι αναπτυξιακό, είναι πολιτισμός, πάει την ιστορία του τόπου στην περιοχή εκείνη, 2500 χρόνια πίσω. Όπως ξέρετε εδώ και δύο χρόνια, ο κ. Αγοραστός έχει προκηρύξει τις Πολιτιστικές Διαδρομές. Εμείς δεν είχαμε καταθέσει πρόταση για το Αρχαίο Θέατρο και ο λόγος της επίσκεψης ήταν να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση ώστε να χρηματοδοτηθεί και να γίνει. Η κ. Μενδώνη δήλωσε αποφασισμένη να γίνει αυτό το Θέατρο, να μην χαθούν τα χρήματα και ο κ. Αγοραστός επαναπροκήρυξε τις Πολιτιστικές Διαδρομές σε ότι αφορά αυτό το Θέατρο και θα ξεκινήσει και θα γίνει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπης.
Ο Βουλευτής σχολιάζοντας τη “χαμένη” πλέον υπόθεσης ένταξης στο ΕΣΠΑ του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος, ανέφερε πως δεν υπάρχει μελέτη, ενώ σημείωσε πως το πρόγραμμα “Πολιτιστικές Διαδρομές” κανονικά περιελάμβαναν και το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος και το Σέσκλο, Διμήνι που έπρεπε να γίνουν ορισμένα πράγματα στους αρχαιολογικούς χώρους. Η επαναπροκήρυξη όμως τώρα αφορά μόνο το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών στις Μικροθήβες.
” Οι Πολιτιστικές Διαδρομές θα υλοποιηθούν. Είναι πραγματικά ο στόχος μας για να μπορεί να γίνει επισκέψιμη η πόλη μας, η περιοχή μας. Για να έρχεται κάποιος να βλέπει μία ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή, όπως είναι και το Ρωμαϊκό Ανάκτορο και άλλα πολλά, που πρέπει να μπουν στη σειρά για να τα υλοποιήσουμε σε βάθος χρόνου”, συμπλήρωσε ο Βουλευτής.

Να αποφασίσει η πόλη για το Δικαστικό Μέγαρο
Από τη συζήτηση με την κ. Μενδώνη δεν έλειπε και το ζήτημα που συζητείται εντόνως τις τελευταίες ημέρες στην πόλη και δεν είναι άλλο από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Λιούπη, η κ. Μενδώνη είχε ήδη κάνει συζητήσεις για το Δικαστικό Μέγαρο στο χώρο όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, με την Υπουργό να σημειώνει πως θα πρέπει να δει τη μελέτη- για την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου και την ανέγερση συνοδού κτηρίου- για να δει αν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί ο χώρος.
Ερωτώμενος ποια είναι η δική του άποψη ο κ. Λιούπης τόνισε πως έχει προσωπική άποψη και ως βουλευτής και ως πολίτης, όπως έχει ο καθένας. “Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία που πιστεύω εγώ ότι πρέπει να γίνει. Σημασία έχει να αποφασίσει η πόλη, κι όταν λέμε η πόλη φυσικά ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει τον πρώτο λόγο, ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει επίσης πρώτο λόγο, αλλά έχει και ο Δήμος, τα Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, όλοι αυτοί οι φορείς. Οι βουλευτές είναι μονάδες, είναι πολίτες αυτής της πόλης. Δεν είναι η γνώμη η δική μου πιο βαριά από τη δική σας γνώμη πάνω σ’ αυτό το θέμα. Είμαι βουλευτής, αλλά είναι και πολίτης. Δεν πρέπει να πω εγώ που να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε πως είχε προτείνει να γίνει μία συνάντηση των φορέων, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ τόνισε σχετικά με τον Δήμο Βόλου και τη στάση που τηρεί στο θέμα ανέφερε πως “Ο Δήμαρχος προφανώς έχει άποψη, την οποία θα ζητήσουμε να την ακούσουμε και πρέπει να έχει άποψη”.
Βέβαια, μιλώντας για τα σενάρια των χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν το Δικαστικό Μέγαρο, ο βουλευτής είπε πως καμία λύση δεν είναι εύκολη και εξήγησε ότι “η λύση του αποχαρακτηρισμού του Μεγάρου για να γίνει στο ίδιο τόπο δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολη, στη Στέγη Ανηλίκων που έλεγαν να γίνει εκεί, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν το παραχωρεί, στη Γιάννη Δήμου με τον Κραυσίδωνα τα 10 στρέμματα κι εκείνη η περιοχή πρέπει να αποχαρακτηριστεί. Καμία λύση δεν είναι εύκολη. Δεν υπάρχει ένας χώρος έτοιμος και να πεις ότι εκεί θα το βάλουμε. Νομίζω ότι η συζήτηση είναι η καλύτερη και θα πρέπει να το αποφασίσουμε γρήγορα γιατί χρόνια το συζητάμε αυτό, χρόνια θυμάμαι Υπουργούς αποφασισμένους να πληρώσουν. Πρέπει να βρούμε μία λύση και να το προχωρήσουμε. Δεν πάει άλλο έτσι”.
Κλείνοντας, επιβεβαίωσε τις αποκλειστικές πληροφορίες της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ για επικείμενη συνάντηση του ιδίου μαζί με τους κ.κ. Μπουκώρου και Μαραβέγια την ερχόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου, λέγοντας πως είναι πιθανή αυτή η συνάντηση και τόνισε για ακόμη μία φορά πως πρέπει να γίνει συνάντηση φορέων για την εξεύρεση λύσης.

Το Σχολείο του Ρήγα κι άλλα πολιτιστικά ζητήματα
Ο κ. Λιούπης κατά τη συνάντησή του με την κ. Μενδώνη έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι που έχουν οικόπεδα στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου της Δημητριάδος, τα οποία έχουν δεσμευτεί για να απαλλοτριωθούν από το 2007, δεν έχουν περάσει ποτέ από το ΚΑΣ και οι ιδιοκτήτες τους, ενώ ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα κάνουν τίποτα και θα τα πάρει το κράτος, συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η κ. Μενδώνη απάντησε στον κ. Λιούπη ότι θα επιλύσει το εν λόγω ζήτημα.
Ακόμη τέθηκε και το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Σχολείου του Ρήγα στη Ζαγορά, όπου εδώ και δύο χρόνια δεν είναι επισκέψιμο. Σύμφωνα με τον βουλευτή, υπάρχει έτοιμη μελέτη από τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου με την Υπουργό να σημειώνει πως θα συνεργαστεί με τον Περιφερειάρχη για να βρεθεί τρόπος λύσης. Τέλος τέθηκαν και πολιτιστικά ζητήματα που αφορούσαν τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, με την Υπουργό να δίνει κατευθυντήριες οδούς επίλυσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.