Τι θα συζητήσουν Τσίπρας – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Απόψε θα γίνει το τετ-α-τετ

Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα περάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός το κατώφλι του Λευκού Οίκου προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μία συνάντηση στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα όπως η ελάφρυνση του χρέους, η προσέλκυση επενδυτών, εθνικά ζητήματα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση. Στις 8.30 το βράδυ θα γίνουν κοινές δηλώσεις των κ.κ Τσίπρα και Τραμπ προς τα ΜΜΕ, δύο ώρες αργότερα, θα ακολουθήσει συνάντηση με Γερουσιαστές και αργότερα με επιχειρηματίες.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη του Προέδρου Τραμπ στο σκέλος της προσέλκυσης επενδυτών ενώ θα επιδιώξει να υπάρξει μία υποστηρικτική δήλωση του Προέδρου για το χρέος. Στο «τραπέζι» θα τεθούν και εθνικά ζητήματα, όπως η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο που συνεχίζεται, η επίλυση του Κυπριακού κ.α.

Ενόψει της συνάντησης μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κ.Τσίπρας, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνάντησης του κ.Τσίπρα με την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ότι υπάρχει κοινή βούληση για σύντομη και έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος το ΔΝΤ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο και στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από την απόφαση του Eurogroup.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις σημαντικές – όπως τις χαρακτήρισε – επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στη δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα.

Πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας», για να τονίσει ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.