Απονομή του βραβείου Honor Award της ISSP σε καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στον καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Αθανάσιο Παπαϊωάννου

Στον καθηγητή κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου απονεμήθηκε το Honor Award της International Society of Sport Psychology (ISSP). Η απονομή πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2017, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, στη διάρκεια του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητικής Ψυχολογίας. Η International Society of Sport Psychology είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη Παγκόσμια Εταιρεία Αθλητικής Ψυχολογίας με χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο.
Αιτιολόγηση της ISSP για το ISSP Honor award
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Π.Θ., Αθανάσιος Παπαϊωάννου, τιμήθηκε για την πολυετή και γόνιμη προσφορά του στην Διεθνή Εταιρία Αθλητικής Ψυχολογίας, αλλά και για την προσφορά του στον χώρο της Αθλητική Ψυχολογίας διεθνώς.
Yπηρέτησε την ISSP για 15 συνεχή χρόνια, ως αναπληρωτής Πρόεδρος, Ταμίας και μέλος. Το 2001 ήταν ο Διευθυντής του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητικής Ψυχολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Σκιάθο και το οποίο ακόμη μνημονεύεται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα συνέδρια της ISSP, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 συμμετέχοντες και σύνεδροι.
Από το 2008 έως και σήμερα ο Καθηγητής Α. Παπαϊωάννου διατελεί εκδότης του International Journal of Sport and Exercise Psychology του επίσημου περιοδικού της ISSP. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως εκδότης, το περιοδικό παρουσίασε μεγάλη αύξηση υποβολής άρθρων και η κατάταξή του σύμφωνα με το SCImago index της SCOPUS είναι πλέον πάνω από τον μέσο όρο των διεθνών περιοδικών για την εφαρμοσμένη ψυχολογία, κοινωνική ψυχολογία και τον αθλητισμό.
Με τον Καθηγητή Dieter Hackfort ο κος Παπαϊωάννου εξέδωσε το τελευταίο τεύχος του βιβλίου της ISSP “Routledge Companion to Sport and Exercise Psychology” που αποτελείται από 62 κεφάλαια, γραμμένα από 144 συγγραφείς, από 24 χώρες του κόσμου.

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Παπαϊωάννου είναι επίσης ένας καταξιωμένος επιστήμονας στον χώρο της Αθλητικής Ψυχολογίας και της Ψυχολογίας της Άσκησης, έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα και κεφάλαια βιβλίων στην περιοχή της παρακίνησης στον αθλητισμό και στην προώθηση της Φυσικής Δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής και έχει λάβει πάνω από 3000 ετεροαναφορές (citations) σύμφωνα με την google Scholar.
Έχει διευθύνει επιτυχώς πολλά ερευνητικά προγράμματα σε εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με επιστήμονες στον χώρο της αθλητικής ψυχολογίας από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Έχει συνεργαστεί με 8 Ευρωπαϊκά ινστιτούτα για την εκτέλεση του προγράμματος “Promoting Adolescent Physical Activity – PAPA project”, που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις αθλητικής ψυχολογίας που αποσκοπούσαν στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, της υγείας και της ποιότητας ζωής στους νέους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότεροι από 8000 νέοι αθλητές και 800 προπονητές από 5 Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Καθηγητής Αθανάσιος Παπαϊωάννου είναι επίσης συνιδρυτής με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους, του European Masters in Sport Psychology Erasmus Mundus program (EMSEP), μια κοινοπραξία 4 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που απένειμε Μεταπτυχιακά Διπλώματα μετά από διετείς σπουδές . Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100 διεθνείς φοιτητές από περισσότερες από 30 χώρες από όλες τις ηπείρους αποφοίτησαν από αυτό το πρόγραμμα, οι περισσότεροι από τους οποίους είχανε υποτροφίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, περισσότεροι από 50 ερευνητές αθλητικής ψυχολογίας παγκόσμιας κλάσης έχουν προσκληθεί να διδάξουν σε αυτό το πρόγραμμα, παρέχοντας έτσι μοναδική εξειδίκευση και διεθνή εμπειρία στους διεθνείς φοιτητές αυτού του προγράμματος.
Ο Καθηγητής Παπαϊωάννου Αθανάσιος ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντζεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε σαν Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ και ως Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ. Το 2013 μετακινήθηκε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Northumbria του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου υπηρετεί έως και σήμερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.