Ελασσόνα: Τα fake news για τους πρόσφυγες και η viral …τρολιά του ξενοδόχου

«Μη βγείτε και κλείσετε κάνα δρόμο σαν τον Μακεδονομάχο, έχει κρύο». Με τον τρόπο αυτό …τρόλαρε τους συντοπίτες του ο διαχειριστής ξενώνα στη Βερδικούσια της Λάρισας, θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες τους μετά από fake news που κυκλοφόρησαν ότι πρόκειται να φιλοξενήσει στη μονάδα του 40 ανήλικα προσφυγόπουλα. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το κάνει στο μέλλον…

Ο Βασίλης Λιάπης, που διατηρεί τον μοναδικό ξενώνα στο χωριό των 1.700 κατοίκων, διάβασε με έκπληξη σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ότι έχει υπογράψει σύμβαση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένει την άφιξη των 40 ανηλίκων.

Η fake πληροφορία, που αναπαρήχθη σε πολλά Μέσα, προκάλεσε πυρετό στο γραφικό χωριό του Δήμου Ελασσόνας, με τον μισθωτή του δημοτικού του ξενώνα να γίνεται στόχος επιθέσεων από συγχωριανούς του που αντιδρούν στην άφιξη προσφυγόπουλων.

Ο ίδιος έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με δύο αναρτήσεις του στο Facebook. Χρησιμοποιώντας ως όπλο το καυστικό χιούμορ, καθησύχασε αρχικά τους ανησυχούντες, διαψεύδοντας την είδηση, αλλά ταυτόχρονα τους κράτησε σε εγρήγορση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει τις πόρτες του ξενώνα για πρόσφυγες στο μέλλον, καθώς έχει και ο ίδιος προσφυγική καταγωγή.«Να πάνε να στήσουν μπλόκο στο Σαλιάκουρα (σ.σ. κοσμικό κέντρο και βενζινάδικο στο δρόμο που οδηγεί στη Βερδικούσια). Ωραία ιδέα όμως. Γράψτε και το όνομα να πάρω κι εγώ τα 15 λεπτά δημοσιότητας που μου ανήκουν» έγραψε στην πρώτη ανάρτηση, υπογράφοντας ως «ιδιοκτήτης κοιν.Ξενώνα Βερδικούσιας». Στο υστερόγραφο έβαλε τη φράση πως «Το μόνο απαραβίαστο σύνορο είναι η ανθρωπιά», την οποία δανείστηκε από την πρόσφατη παρέμβαση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Σάββα Κωφίδη με αφορμή το «μπάρμπεκιου πάρτι» στα Διαβατά.

Λιγότερο από μια ώρα μετά, συνέχισε το «σκωτσέζικο ντους» με δεύτερη ανάρτηση. «Θα ήταν όμως χαρά μου να φιλοξενήσω ασυνόδευτα αθώα παιδάκια και να μεγαλώσουν σύμφωνα με τις αρχές που μου μάθανε οι πρόσφυγες πρόγονοί μου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλά δεν έχω κάνει αίτηση, ούτε θα έρθουν σε λίγες μέρες στη Βερδικούσια. Θα δείξει το μέλλον».

Στο μεσοδιάστημα υπήρξε παρέμβαση και από τον δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Γάτσα, ο οποίος σε δήλωσή του διευκρίνισε πως επικοινώνησε ο ίδιος με τον διαχειριστή του ξενώνα της ορεινής κοινότητας. Εκείνος τον διαβεβαίωσε πως δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση και πως δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον η επιχείρηση για την ενοικίαση δωματίων σε πρόσφυγες ή μετανάστες. «Κατά συνέπεια, είναι παντελώς ανυπόστατα τα σχετικά δημοσιεύματα και εσφαλμένως δημιουργείται η εντύπωση ότι, χωρίς να ενημερωθούν προηγουμένως οι τοπικές κοινωνίες, ξενοδοχεία στον Δήμο Ελασσόνας θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες», καταλήγει η δήλωση του δημάρχου.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο Βασίλης Λιάπης, έκανε τις δικές του εκτιμήσεις για το πώς κυκλοφόρησε η φήμη. «Κάποιος από το χωριό είχε προτείνει να χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία προσφύγων το κτίριο του παλιού Αστυνομικού Τμήματος. Κάποια άλλη στιγμή είχε ρωτήσει ο Ερυθρός Σταυρός για τη δυναμικότητα της μονάδας, πληροφοριακά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γέννησε την ανυπόστατη φήμη», είπε και εξέφρασε την απορία του για το πώς αυτή πήρε συγκεκριμένη μορφή και αναφερόταν σε ακριβή αριθμό φιλοξενούμενων ανήλικων προσφυγόπουλων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Ο Βασίλης Λιάπης είναι γαμπρός στη Βερδικούσια, κατάγεται από τη Λάρισα, ενώ οι πρόγονοί του ήταν πρόσφυγες από την Τασκένδη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.