3 Δεκεμβρίου 1957 : Όταν το χιόνι μέσα στο Βόλο έφτανε το μισό μέτρο (φωτογραφίες)

Για τον μεγάλο χιονιά στις αρχές του Δεκεμβρίου του 1957 υπάρχουν πάρα πολλές μαρτυρίες . Βρήκαμε τις αναμνήσεις εκείνων των ημερών από τον Βολιώτη συγγραφέας και λάτρη του πολιτισμού Άρη Βολιώτη, ο οποίος αφηγείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ήταν πρώτη του Δεκέμβρη του 1957 όταν έφθασε στον Βόλο ο τότε νέος Μητροπολίτης μας Δαμασκηνός. Η υποδοχή του ήταν μεγαλειώδης με τον κόσμο να έχει ξεχυθεί στους γύρω δρόμους και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χαιρετώντας τον ερχομό του. Κανείς όμως δεν σκέφθηκε πως πίσω από τον καλό Μητροπολίτη, ακολουθούσε ο χιονιάς, με άγριο παγετό που κάλυψε τα πάντα. Για πολλές ημέρες υπέφερε ο τόπος και ιδιαίτερα το Πήλιο, με αποτέλεσμα ο παγετός να «κάψει» τα αιωνόβια δένδρα της ελιάς. Σε πολλές περιοχές ξεράθηκαν και πέρασαν χρόνια να καρπίσουν πάλι.

Η παρέα μας όμως δεν έχασε ευκαιρία. Πάροδος Μηλεών και το στρωμένο χιόνι μαζεύτηκε για να ζυμώσει ένα χιονάνθρωπο στο μπόι μας. Μόνο καρότο δεν είχαμε για μύτη, αλλά ήταν η αγάπη μας τόση που μας το συγχώρησε!»

Δεκέμβριος 1957. Ο χιονάνθρωπος της παρόδου Μηλεών (αρχείο Αρη Βολιώτη)

Το τραινάκι του Πηλίου φορούσε τότε τον θρυλικό «βαρδαμπόγο» του (ειδικό εκχιονιστικό-προφυλακτήρα-χιονοδιώκτη) και εξορμούσε για το καθημερινό του δρομολόγιο προς τις Μηλιές, μέσα σε βαρύ χιονιά (χιονοθύελλα) , που είχε παραλύσει όλες τις συγκοινωνίες στην περιοχή και είχε αποκλείσει το ορεινό Πήλιο επί ένα μήνα, τον Δεκέμβριο του 1957, καιγοντας ολόκληρη την αγροτική του παραγωγή.

Ήταν ο φοβερός «λευκός όλεθρος», όπως ονομάστηκε από τους ντόπιους, αφού επί ένα μήνα, μόνο το τραινάκι κυκλοφορούσε ακούραστο μεταξύ Βόλου και Πηλίου (Μηλεών), κουβαλώντας εφόδια στους αποκλεισμένους (στην φωτο. στην χιονισμένη οδό Δημητριάδος του Βόλου).

Δόξα και τιμή στον «Ιάσονα», την «Μηλεαί» και το «Πήλιον», τις 3 ηρωικές ατμομηχανές που ανέλαβαν αυτή την σκληρή μάχη και την διεκπεραιώσαν παλληκαρίσια, χάρη και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του επισης ηρωικού προσωπικού τους…

Πηγή: Η Μαγνησία στο Πέρασμα του χρόνου Facebook-Με κείμενο και φωτογραφία από το εξαιρετικό βιβλιο-λευκωμα ΤΟ ΤΡΑΙΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ, ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ, εκδοσεις Μιλητος, 2004 των Γ. Νάθενα, Μηλίτσας Καραθάνου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.