Οι Σταγιάτες ως νέος Δούρειος Ίππος

Γράφει ο Στέλιος Λημνιός

Μόνο τυχαίο δεν είναι το προκλητικό υβρεολόγιο του Μπέου και οι στοχοποιήσεις ενεργών πολιτών που συνεχίζει να αναπαράγει χωρίς αφορμή.
Ο στόχος των εργολαβιών που σχεδιάζει, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί εν μέσω κοινωνικού διχασμού, σύγχυσης, παραπληροφόρησης και αμφιβολιών ώστε οι αντιδράσεις που εύλογα θα υπάρξουν να είναι από τώρα καταδικαστέες και φορτωμένες με ιδιωτικά κίνητρα ευτελή, ανήθικα, ικανά να παράγουν κοινωνικές διακρίσεις.
Από καιρό λασπολογεί εναντίον όσων κατοικούν στην παρόχθια οδό Καραμπατζάκη με τον ανήθικο ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο πάρκο ως ιδιωτικό χώρο. Με αυτή τη λογική οι κάτοικοι που διαμένουν δίπλα σε πάρκα και πλατείες είναι το ίδιο ανήθικοι και αντικοινωνικοί, ενώ αυτός δικαιούται να μας διδάσκει την ηθική του με χυδαιότητες που του γεννιούνται όταν ιδιωτεύει στο Ξένια της Πορταριάς που έχει μετατρέψει σε θερινά ανάκτορα.

Υπόσχεται ότι σε 10 χρόνια (το 2030) θα υδροδοτείται ο Βόλος με πηγαίο Πηλιορείτικο νερό για να κερδίσει την στήριξη από τους ευκολόπιστους συμπολίτες που πληρώνουν το νερό πανάκριβα την ίδια ώρα που αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά, για να ξεδιψάσουν. Μας λέει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να γίνουν έργα (υδρομαστεύσεις) ενώ ταυτόχρονα δεν έχει εκπονήσει ούτε μια σχετική μελέτη που να υπολογίζει από που, πόσο και με τι κόστος θα γίνουν αυτά. (*)
Στην πραγματικότητα αυτό που έχει στο μυαλό του, είναι τα έργα αυτά να ανοίξουν το δρόμο για τον εργολάβο που θα πάρει την άδεια κατασκευής εργοστασίου εμφιάλωσης και εμπορίας του πολύτιμου νερού.
Διότι η ΔΕΥΑΜΒ ως κοινωφελής επιχείρηση λειτουργεί με την αρχή της ανταποδοτικότητας και δεν έχει δικαίωμα να εμπορεύεται με κέρδος καμιά υπηρεσία της.
Για να δημιουργήσει κοινωνικό διχασμό στα πρότυπα της κερκίδα, κατηγορεί τους κατοίκους των Σταγιατών ότι δεν πληρώνουν το νερό. Ακόμη όμως κι αν αυτό περιέχει δόση αλήθειας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να το χρησιμοποιεί
ως άλλοθι για τον εκδικητικό τρόπο που επέλεξε να κόψει το νερό της πηγής του χωριού και να τους φέρει χλωριωμένο νερό από την Πορταριά.
Πρώτον διότι στο δημοτικό διαμέρισμα των Σταγιατών αυτή η πηγή συνυπάρχει με την ίδρυση του. Δεύτερον διότι το νερό είναι πεντακάθαρο και δεν χρειάζεται χλωρίωση. Τρίτο γιατί οι πλειοψηφία των κατοίκων έτσι επέλεξε να διαχειριστεί τον φυσικό αυτό πόρο και την επιλογή αυτή οφείλει να σεβαστεί κάθε συμπολίτης. Το γεγονός της αντίδρασης των κατοίκων του ορεινού όγκου στην πληρωμή του νερού με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ, έχει δικαιολογημένα αιτία και όχι την «μπαταχτσίδικη» αντίληψη που προσπαθεί ο Μπέος να φορτώσει στους κατοίκους.
Όσοι επέλεξαν να ζουν στο βουνό, μακριά από σχολεία, ιατρεία, πολύ καταστήματα και μονάδες υγείας, υπολόγισαν το αντιστάθμισμα του καθαρού αέρα, του νερού που φέρνει το αυλάκι και της επαφής με τη γη και τους καρπούς της.
Καθήκον της Δημοτικής Αρχής είναι να δώσει λύσεις με οδηγό αυτή την αρχή και όχι την δημιουργία κοινωνικών αντιθέσεων που στηρίζονται σε κατασκευασμένες κατηγορίες.
Άρα το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζει ο Μπέος και οι σύμβουλοι του, δεν έχει καμία σχέση με κοινωνική δικαιοσύνη ούτε με διάθεση ενωτικής πορείας αλλά αντίθετα, επέλεξαν συνειδητά τη ρήξη, τη σύγχυση και τον διχασμό.
Η σιωπή και η ανοχή των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών μόνο ως αποτέλεσμα φόβου ή άνωθεν επιταγής μπορεί να ερμηνευτεί.
Η κοινωνία μας όμως, παρούσα και ρωμαλέα, όπως ταιριάζει στους Έλληνες, είναι αυτή που θα αποφασίσει..
Πολλοί σχεδίασαν με περιφρόνηση και πήραν ιστορικές απαντήσεις. Αγρυπνούμε..
(*) Το ίδιο πρόχειρα και αεριτζίδικα ήρθε πριν 3 χρόνια να μετατρέψει το γραμμικό πάρκο της οδού Καραμπατζάκη σε διαμπερή λεωφόρο, όπως η γειτονική οδός Ζάχου.
Πήρε περήφανη και τεκμηριωμένη απάντηση, αναγκάστηκε να τα μαζεψει και να κρυφτεί για να επανέλθει μετά 3 χρόνια, αφού στο διάστημα αυτό έγιναν μελέτες και δόθηκαν εγκρίσεις για έργο που προβλέπει ανώτατο όριο ταχύτητας 30 κμ ανά ώρα, πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, θέσεις στάθμευσης και παγκάκια για του διαβάτες.
Το ίδιο δε θα υποχρεωθεί να κάνει και στην οδό Ζάχου.
Οι απειλές και τα γαυγίσματα του δεν πτόησαν κανένα.

*Μέλος Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου , Πρώην σύμβουλος ΔΕΥΑΜΒ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.