Στον Βόλο το φετινό συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας

Ο Βολιώτης αστροφυσικός και διευθυντής ερευνών της Γαλλίας Νίκος Πράντζος
Με εναρκτήρια ομιλία του Βολιώτη κ. Νίκου Πράντζου

Το Βόλο επέλεξε η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ) με πρόεδρο τον καθηγητή αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολο Μαστιχιάδη, για να διεξαγάγει το 14ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριό της, από 8 έως 11 Ιουλίου 2019. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι στο Βόλο υπάρχει έντονη αστρονομική δραστηριότητα και μεγάλη παρόμοια προπαιδεία από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που διάγει πλέον το 29ο έτος της δημιουργικής πορείας της. Και ενώ τα τελευταία προηγούμενα συνέδρια έγιναν κατά σειρά στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στην Αθήνα όπου υπήρχαν έδρες αστρονομίας στα Πανεπιστήμια, η Θεσσαλία αν και δεν διαθέτει μια τέτοια έδρα αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο, τη μεγάλη αυτή έλλειψη την αναπλήρωσε η εν λόγω Εταιρεία.
Ακόμη και την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου την ανέλαβε ο Βολιώτης αστροφυσικός κ. Νικόλαος Πράντζος από τα ιδρυτικά Μέλη της Εταιρείας και τώρα επίλεκτο Μέλος της ΕΛ. ΑΣ. ΕΤ. με θέμα: «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα». Και επειδή προβλέπεται να συρρεύσει πλήθος κόσμου στην ομιλία του αυτή, όπως πάντα συμβαίνει σε κάθε νέα διάλεξή του, επιλέχθηκε ως χώρος διεξαγωγής της το μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου και ώρα 20:30. Έτσι όλα τα Μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας που βρίσκονται στο Βόλο, αλλά και πολλοί γνωστοί, φίλοι, συγγενείς και παλιοί συμμαθητές προβλέπεται να κατακλύσουν το αμφιθέατρο.
Για χάρη μάλιστα των Βολιωτών και οι άλλες τρεις γενικές ομιλίες που θα δοθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στις επόμενες ημέρες θα εκφωνηθούν στην ελληνική γλώσσα. Είναι δε αυτές: του κ. Αθανασίου Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονος και ερευνητού της NASA με θέμα: «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη», του Κωνσταντίνου Γοντικάκη, αστροφυσικού της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Εκρήξεις στον Ήλιο» και του κ. Παναγιώτη Πάτση, με θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών». Οι ομιλίες αυτές καθώς και ολόκληρο το Συνέδριο θα φιλοξενηθούν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου).
Έτσι ο Βόλος, την εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές, καθίσταται το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, αφού θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος από 50 και πλέον εισηγήσεις και ερευνητικές εργασίες, που θα εκφωνηθούν όλες στα αγγλικά και θα τις παρακολουθήσουν οι περίπου 200 σύνεδροι από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου στελεχώνεται από καθηγητές – μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας κ. Λουκά Ζαχείλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.