Τα ΓΑΚ Μαγνησίας υποδέχονται το κοινό την Παρασκευή 7 Ιουνίου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων, τα ΓΑΚ Μαγνησίας την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα είναι ανοιχτά όλη την ημέρα για να υποδεχθούν το κοινό και να το ξεναγήσουν στις συλλογές τους.
Όπως έγινε γνωστό, «η Διεθνής Ημέρα Αρχείων, που καθιερώθηκε το 2007 με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, είναι ημέρα γιορτής όχι μόνο για τη διεθνή αρχειακή και επιστημονική κοινότητα, αλλά για όλους τους πολίτες, γιατί τα αρχεία είναι η μνήμη κάθε τόπου και των ανθρώπων του. Αποτελούν δημόσιο αγαθό και χάρη σ’ αυτά εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας για την ανθρώπινη κοινωνία, διατηρείται και προάγεται η δημοκρατία, προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Το φετινό θέμα είναι «Αρχεία Επιχειρήσεων», ιστορικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικοί οίκοι, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της: Γκλαβάνης, Σταματόπουλος, Μεφσούτ, Παπαγεωργίου, Σκαρίμβας, SIMI, Παπαρρήγας, Παπαθανασίου, Παπαγιαννόπουλος, Ψιώτας, βυρσοδεψείο Κάππα, Εθνική Εταιρεία Καπνού, Κίτρινη Αποθήκη, κ.ά. αποτελούν ένα πανόραμα της ευρύτερης βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου και έχουν άρρηκτα συνδεθεί με την Τοπική Ιστορία.
Τα ΓΑΚ προσκαλούν τους πολίτες να τα επισκεφτούν στο φιλόξενο χώρο τους, στη γνωστή μεσοπολεμική μονοκατοικία των οδών Μαγνήτων 141 και Σπυρίδη (τηλ. 2421045833), όπου θα ξεναγηθούν στους μοναδικούς θησαυρούς των αρχείων, θα δουν σπάνια τεκμήρια που φυλάσσονται εκεί, και παράλληλα θα ενημερωθούν για τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες της υπηρεσίας, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τις εκδόσεις της, την ψηφιοποίηση των αρχειακών της συλλογών, τις εκδηλώσεις της, τις συνεργασίες με άλλους φορείς κ.λπ.
Επίσης στο χώρο του Αναγνωστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 3 ιστορικά ντοκιμαντέρ των ΓΑΚ Μαγνησίας για τρεις παλιές επιχειρήσεις, τα αρχεία των οποίων ανήκουν στα Γ.Α.Κ.: τη βολιώτικη βιομηχανία ζυμαρικών «Σκαρίμβας-Ντεβέτα», τον εξαγωγικό οίκο της οικογένειας Παπαθανασίου στην Αγριά Πηλίου και τη ποτοποιΐα «Ψιώτας».
Το φετινό αφιέρωμα συνδυάζεται με τη Βιομηχανική Ποδηλατάδα που συνδιοργανώνουν τα ΓΑΚ Μαγνησίας με την Πρωτοβουλία ανάδειξης βιομηχανικών μνημείων «Β.Ι.Δ.Α.» (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) την Κυριακή (9 Ιουνίου) στα παλιά βιομηχανικά κτήρια της πόλης.
Οι ξεναγήσεις στην έκθεση θα γίνονται οργανωμένα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Τηλ. Επικοινωνίας: 2421045833».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.