Tην αναστολή της έκπτωσης ζητά δικαστικά η ΕΝΙΠΕΑΣ

Αν και το έργο αντικατάστασης της ύδρευσης στη Ν. Ιωνία έχει σταματήσει…

Συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, η αίτηση αναστολής της έκπτωσης που κατέθεσε η εργοληπτική εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ, κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ, για το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στη Νέα Ιωνία, το οποίο έχει σταματήσει από τις 5 Νοεμβρίου 2018 και η εταιρεία κρίθηκε έκπτωτη στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα και το θέμα που τίθεται, επειδή πρόκειται για έργο δημοσίου συμφέροντος, είναι αν θα γίνει ταχεία εκκαθάριση του εργολάβου και η ΔΕΥΑΜΒ περάσει στην ανάδειξη άλλου αναδόχου για το έργο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο με σφικτές προθεσμίες.
Η εκδίκαση της ένστασης, έρχεται λίγες μόνο ημέρες έπειτα από την επίσημη απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ στις 29 Ιουνίου για την οριστικοποίηση της έκπτωσης της ΕΝΙΠΕΑΣ.
Το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ήδη έχει λάβει απόφαση να αναζητήσει νέο ανάδοχο, αρχικά μεταξύ των δύο άλλων εταιρειών που είχαν καταθέσει προσφορά, ενώ η εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ συνεχίζει να διεκδικεί την αναστολή της έκπτωσης. Και αυτό διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ προτίθεται να διεκδικήσει και τις 240.000 € περίπου που έλαβε η εταιρεία ως προκαταβολή για το έργο των 13,3 εκατ. €, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Την ΕΝΙΠΕΑΣ έκρινε έκπτωτη και το αυτοτελές τμήμα νομικής υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς, όπως αναφέρεται στην διαπιστωτική του έκθεση «το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης είναι πολύ μικρό, μόλις 6% έπειτα από 12 μήνες, που αντιστοιχούν στο 30% του συμβατικού χρονοδιαγράμματος εργασιών, με σημαντική υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία παρέκλινε συνεχώς από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις συμβατικές της υποχρεώσεις».
Επιπλέον η ανάδοχος «δεν έχει καλύψει το ποσό της ληφθείσας προκαταβολής 240.000 € για το οποίο δεν προσκόμισε στην υπηρεσία καμία ενημέρωση και συνεπώς δεν υφίσταται και ουδέποτε υπήρξε οικονομική ζημία της αναδόχου», τόνισε το υπουργείο.
Το υπουργείο είχε απορρίψει ακόμη ένσταση της αναδόχου εταιρείας τονίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, με υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία μετά την επίδοση προς αυτή της Ειδικής Πρόσκλησης δεν προέβη σε καμία ενέργεια επιτάχυνσης του ρυθμού των εργασιών και από την όλη συμπεριφορά της δεν προκύπτει καταφανής βελτίωση στην εξέλιξη της εκτέλεσης του έργου, αφού δεν έχει εκτελέσει και παραδώσει σε λειτουργική χρήση κανένα τμήματα του δικτύου ύδρευσης ενώ και μετά την κήρυξη της έκπτωσης η ανάδοχος εξακολουθεί να παραμελεί τις υποχρεώσεις της».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.