σε , ,

Οι ομορφιές της Πάτμου, μέσα από 20 εντυπωσιακές φωτογραφίες

Και η ιστορία του νησιού

Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Πάτμος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας που συμβολίζει την πνευματική κατάνυξη και την εσωτερική γαλήνη.  Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται ‘’Η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου’’.

Ανήκει στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ συνορεύει νότια με τη Σάμο, νοτιανατολικά της Ικαρίας και βορειοδυτικά της Λέρου, ενώ απέχει 25 μίλια από την Τουρκία. Είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και σχετικά έχει μικρή έκταση, η οποία υπολογίζεται γύρω στα  34,142 τ.χλμ. Το έδαφός της είναι ηφαιστειογενές, ενώ μοιάζει αρκετά με την Ιθάκη, εκτός της διαφοράς πως εκείνη είναι τριπλάσια σε έκταση.

1 8

4 4

Η Πάτμος είναι ένα μέρος με σπουδαίο ιστορικό ενδιαφέρον. Αναφορές σε αυτή έχουν καταγραφεί από τον ιστορικό Θουκυδίδη, τον γεωγράφο Στράβων, ο οποίος την αναφέρει και ως Πάτνο.  Κατά τους πρώτους χρόνους, έχει υπάρξει και καταγραφή για λατρεία της θεάς Άρτεμις. Αναφορά στην Πάτμο γίνεται εξίσου και από τον Πλίνιο. Η Πάτμος υπήρξε ο τόπος καταγωγής του ιδρυτή και μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Εμμανουήλ Ξάνθου. Ήταν το δεύτερο νησί μετά τις Σπέτσες το οποίο επαναστάτησε τη 12η Απριλίου του 1821.

5 4

7 5

Η ομορφιά του νησιού δεν εξαντλείται μόνο στο κλασικό νησιώτικο λευκό χρώμα, στο φυσικό κάλλος και το γνήσιο πράσινο. Αναδεικνύεται από τα παραδοσιακά σοκάκια που υπάρχουν κυρίως στη Χώρα, στους παραδοσιακούς ανεμόμυλους,  οι όμορφες παραλίες στις οποίες η επίσκεψη τουριστών το καλοκαίρι βρίσκεται πάντοτε σε άνθιση.

Επιπροσθέτως, είναι ένα νησί που δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία για νυχτερινή ζωή, για ποιοτικό φαγητό, για τον εμπλουτισμό γνώσεων και εμπειριών. Η Ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πάντοτε εξάπτει τον ενθουσιασμό των ανθρώπων που διακατέχονται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.

18

10 6

12 4

13 4

14 4

Για τη Χριστιανοσύνη όμως, είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη αξία και σημασία. Είναι το νησί στο οποίο ο Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε στο σπήλαιο της Αγίας Άννας  το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και το προφητικό βιβλίο Αποκάλυψη που αναφέρεται στη συντέλεια του κόσμου και τον ερχομό του Αντιχρίστου. Ο Ιωάννης θεωρείται πως κατέγραψε το εσχατολογικό αυτό βιβλίο το 96 μετά Χριστόν όταν εκείνος είχε εξοριστεί στο νησί, κατά το 14ο έτος της βασιλείας του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Ο Ιωάννης περιγράφει τα οράματα που είδε, αναλύει τα παρόντα και προμηνύει τα μέλλοντα.

Ο ίδιος ο Ιωάννης γράφει περί αυτού:

«Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν ως σάλπιγγος λεγούσης: ό βλέπεις γράψον εις βιβλίον και πέψον ταις επτά Εκκλησίαις» (Αποκάλυψη α , 9). Στη Σκάλα, σώζονται και δύο εκκλησάκια αφιερωμένα στους δύο μαθητές του, Πρόχορο και Πολύκαρπο.

15 4

16 3

17 3

18 4

19 3

20 2

21 1

22 1

23 1

24 1

25 1

Δε νομίζω να υπάρχει άλλο νησί που να συνδυάζει τόσο εξαίσια την ανάγκη του ανθρώπου για ανεμελιά μετά από μία ανάγκη ανανέωσης, αλλά και την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου όταν κουραστείς από τη φασαρία και τις υποχρεώσεις. Η Πάτμος ξέρει να σε χαλαρώσει και να σου χαρίσει αξέχαστες στιγμές πνευματικής αναγέννησης και σωματικής ανανέωσης.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Μπορείς να αναγνωρίσεις αυτά τα ελληνικά νησιά, μόνο από μία φωτογραφία;

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!