elounda beach
Πισίνα το 1973 στο Elounda Beach Hotel

Δείτε το Elounda Beach το 1973 | Έτσι ξεκίνησε ο ελληνικός Τουρισμός

PHOTO GALLERY ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το να ξέρεις από που ξεκίνησες, είναι πολύ σημαντικό…
Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τον ελληνικό Τουρισμό, τον στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας.

Ο Μανώλης Ρασούλης, μια κινητή “εγκυκλοπαίδεια” για τον ελληνικό Τουρισμό, μας έκανε την τιμή να μας διαθέσει μια σειρά φωτογραφίες, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας  του εμβληματικού Elounda Beach, που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό Τουρισμό, όχι μόνο επειδή ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά ξενοδοχεία διεθνούς τουρισμού.

Το εξαιρετικό αυτό ξενοδοχείο, το οποίο ασφαλώς δεν ήταν το πρώτο ξενοδοχείο μαζικού τουρισμού, δημιουργήθηκε από την  αείμνηστη Νάκου, που μαζί με τον Σωτήρχο έφτιαξαν προγενέστερα το MINOS BEACH. Η Νάκου, αγόρασε το οικόπεδο και ακολούθως με τον Γιώργο και Σπύρο Κοκοτό, κατασκεύασαν το Elounda Beach, το 1971. Το 1983 ο Κώστας Μαντωνανάκης εξαγόρασε το μερίδιο της Νάκου και το υπόλοιπο 50% αργότερα, το 1987, εξελίσσοντάς το σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία, τουλάχιστον της Μεσογείου.

Είχαν προηγηθεί αρκετά ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων το 1954 στη Ρόδο, το Cairo Palace, του αειμνήστου αιγυπτιώτη δάσκαλου Νικόλαου Καπετανάκη εκ Καρπάθου ορμώμενου, στην Κέρκυρα το Club Med το 1951, κ.λπ…

Απολαύστε τις φωτογραφίες, με τα credits και τις ευχαριστίες στο Μανώλη Ρασούλη!!!elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach elounda beach

Tagged

13 σχόλια στο “Δείτε το Elounda Beach το 1973 | Έτσι ξεκίνησε ο ελληνικός Τουρισμός

  1. Μήπως θα έπρεπε να αναφερθεί για το ξεκίνημα του “Ελληνικού τουρισμού” το όνομα του Minos Beach πρώτα από τον συγχωρεμένο τον Σωτήρχο σκαπανέα του τουρισμού στην Κρήτη?? έτσι για την αποκατάσταση της ιστορίας!!!!!

    1. Το Elounda Beach ήταν ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία. Δεν γράψαμε ότι ήταν το μοναδικό. Απλά υπάρχει υλικό από τον κ. Μανώλη ΡΑσούλη. Αν έχετε υλικό, με πολύ χαρά να το φιλοξενήσουμε

  2. To Elounda Beach το ξεκίνησα ο Κοκοτός με την Νάκου και το αγόρασε τα 90σ ο Μαντωνανακης.Αυτό το ξέρει όλη η Κρήτη.Ντροπή να μην το γνωρίζεται.

  3. ‘Ε? Ορίστε? Έτσι ξεκίνησε ο ελληνικός τουρισμός? “Βαριά” κουβεντά. Ίσως ο κρητικός, δε γνωρίζω, πάντως όχι ο ελληνικός, μη τρελλαθούμε κι όλας. Στη Ρόδο πχ τα πρώτα τσάρτερ ξεκίνησαν πρίν το ’60, υποθέτω και στη Κρήτη αλλά και αλλού…

    1. Στη Ρόδο τα πρώτα ξενοδοχεία για διεθνείς περιηγητές δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1950. Αν διαβάσετε το κείμενο θα δείτε ότι γράφουμε πως ήταν από τα πρώτα ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού. Όχι βέβαια το πρώτο
      Και στην Κέρκυρα έγινε πολύ νωρίς το Club Med. Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός για το ποιος ήταν πρώτος, στόχος μας ήταν να αναδείξουμε κάποιες όμορφες φωτογραφίες εποχής

  4. Το elounda beach το έχτισε ο Σπύρος Κοκοτός το 1970 και το πούλησε στον κ. Μαντωνανάκη τέλη της δεκαετίας του 1980 (1989 για την ακρίβεια). Καλό είναι όταν δημοσιεύεται άρθρα να είστε βέβαιοι για τις πληροφορίες σας.

    1. Στόχος του χθεσινού άρθρου ήταν να αναδείξει κάποιες φωτογραφίες εποχής και να κάνει γνωστό ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού στην Ελλάδα, που εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησα και τον Μανώλη Ρασούλη για τις φωτογραφίες. Το άρθρο δεν αναφέρει ότι αυτό ήταν το πρώτο ξενοδοχείο, από το οποίο ξεκίνησε ο ελληνικός Τουρισμός και είναι σαφές. Το 1954 στη Ρόδο, λειτούργησε το Cairo Palace, του αειμνήστου αιγυπτιώτη δάσκαλου Νικόλαου Καπετανάκη εκ Καρπάθου ορμώμενου. Στην Κέρκυρα δημιουργήθηκε το Club Med το 1951. Στην Κρήτη υπήρξε το Minos Beach.
      Ωστόσο στο άρθρο υπάρχει ένα λάθος, το οποίο είναι δικό μου και ομολογώ ότι δε το γνώριζα. Δεν είμαι παντογνώστης.
      Η αείμνηστη Νάκου, που μαζί με τον Σωτήρχο έφτιαξαν τον MINOS BEACH, αγόρασε το οικόπεδο και ακολούθως με τον Γιώργο και Σπύρο Κοκοτό, κατασκεύασαν το Elounda Beach, το 1971. Το 1983 ο Κώστας Μαντωνανάκης εξαγόρασε το μερίδιο της Νάκου και το υπόλοιπο 50% αργότερα, το 1987.
      Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
      Περίμενα βέβαια σχόλια για τις φωτογραφίες, την αισθητική, την εποχή…
      Κων Δεριζιώτης

  5. Το άρθρο αναφέρει ψευδώς πως το Elounda Beach (ΗΛΙΟΣ Α.Ε.) είχε μέτοχο τον Κώστα Μαντωνανάκη κατά τη δεκαετία του 1970, καθώς αυτός εισήλθε πρώτη φορά το 1983 αγοράζοντας τις μετοχές της Ε.Νάκου.

  6. Ανεξάρτητα από τα λάθη του άρθρου (τουλάχιστον αποκαταστάθηκαν από τον κύριο Δεριζιώτη), πιστεύω ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι ένας πραγματικός θησαυρός, ένα ταξίδι στο χρόνο. Βλέπουμε την αισθητική και το τι παρέχονταν από ένα τέτοιο ξενοδοχείο εκείνης της εποχής και αυθόρμητα τα συγκρίνουμε με τα σημερινά δεδομένα.
    Θα ήθελα πολύ να έβλεπα και άλλες αντίστοιχες φωτογραφίες ξενοδοχείων.
    Εξαιρετική η προσφορά του κυρίου Ρασούλη.

  7. Γνωρίζατε τον Νικόλαο Καπετανάκη? Σας ερωτω διοτι σπανίως ακουγεται το όνομα του στα τουριστικά “δρωμενα” ή και σε σχετικά άρθρα στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από την Ροδο. Και στη Ρόδο διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ. Ήθελε μόνο να ευχαριστεί τους συμπατριώτες του από την Κάρπαθο και να κάνει σωστά την δουλειά του! Όντως το Cairo Palace χτίστηκε το 1954 (το πρώτο ξενοδοχείο στα Δωδεκάννησα Μετά το Ρόδον που είχε χτιστεί από τους Ιταλους) με δάνειο και οτι οικονομίες είχε αποκτήσει από τα διδακτικά του χρόνια στην Αμπέτειο Σχολή του Καίρου. Υπάρχει ακόμα ως Κάιρο Πάλλας ως κτίριο γραφείων και κατάστηματων που διαχειρίζονται τα εγγόνια του, τα οποία θέλησαν να συνεχίσουν το όνομα του.

    1. Σας ευχαριστω για το μηνυμα σας
      Κανω μια ερευνα αυτη την περιοδο και ειχα την ευκαιρια να ακουσω για το εργο του
      Κων Δεριζιωτης

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *