corfu_ksd_copyright
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέτρα στήριξης ζητoύν ΟΕΤΚ Κέρκυρας, Ε.Ξ. Ευβοίας και ΚΥΚΛΟΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, απέστειλε σήμερα η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας (Ο.Ε.Τ.Κ.Κ.), ζητώντας την λήψη περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης για την προστασία των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας από την έκτακτη κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα κάτωθι:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχήν, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από  την πανδημία του Κορωνοιού και για τα μέτρα που έλαβε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση που στοχεύουν στον περιορισμό της επέκτασης της νόσου και κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι τουριστικές επιχειρήσεις ήδη δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα με την πτώχευση του μεγάλου tour operator της Thomas Cook και, ενώ φέτος προσδοκούσαμε ότι θα ήμασταν σε θέση να καλύψουμε ένα μέρος των περσινών απωλειών, ξεσπά η κρίση του Κορωνοιού και εξαλείφει τις διαφαινόμενες καλές προοπτικές, με αποτέλεσμα να βιώνουμε ξανά την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεών μας.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, δεν θα σας ζητήσουμε να μην εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, σας ζητάμε όμως κάτω από το βάρος της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί, ένα μικρό χρονικό περιθώριο, ώστε οι επιχειρήσεις μας να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα σας ζητάμε να λάβετε κάποια επιπλέον μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις μας και αυτά είναι:

α) Να δοθεί στις επιχειρήσεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις Τράπεζες και τους δημοσίους Οργανισμούς.

β) Να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, μέχρι τον Ιούνιο, όταν και ελπίζουμε θα έχει υπερκεραστεί το πρόβλημα και θα έχει επανέλθει η κανονικότητα.

Ελπίζουμε να κατανοήσετε και να ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων μας όλων των κλάδων που ασχολούνται με την τουριστική οικονομία».

Ο Κώστας Λεβέντης για την Μαγνησία

leventis«Εμβόλιο» για τον κορωνοϊο αναζητά ο κλάδος του τουρισμού στη Μαγνησία, αλλά η επιδημία δεν φαίνεται η μόνη που θα επηρεάσει την φετινή χρονιά τις κρατήσεις που σήμερα «πάγωσαν» και κινούνται στα ίδια επίπεδα, με το 2019. Τα δομικά προβλήματα στον τουρισμό της Μαγνησίας είναι εκείνα που επηρεάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο τον κλάδο, ενώ η επιδημία δίνει ένα καθοριστικό χτύπημα, με τις προβλέψεις να έχουν αρνητικό πρόσημο. Όλοι οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, απαιτείται ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων στον τουρισμό λόγω κορωνοϊου, ο οποίος είναι μαζί με την βιομηχανία τροφοδότης της τοπικής οικονομίας. Στην μεγάλη αγορά της Κίνας, όπου ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις για Ελλάδα, η Μαγνησία δεν είχε ποτέ πρόσβαση, αλλά η απειλή της ενδεχόμενης επιδημίας είναι ασύμμετρη και τα νερά αχαρτογράφητα. Το πόσο θα επηρεάσει η εξάπλωση την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες από τις οποίες η Μαγνησία αντλεί επισκέπτες, κανείς δεν το γνωρίζει. Το τέλος Μαρτίου δηλαδή μόνο σε 3 εβδομάδες , προσδιορίζεται, ως η «τελευταία ώρα» ανάσχεσης του παγώματος των κρατήσεων, εφόσον το επιτρέψουν και οι εξελίξεις από το μέτωπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ο επίτιμος Προέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κώστας Λεβέντης σημειώνει ότι η «ομπρέλα» προστασίας του τουρισμού δεν έχει ακόμα «σηκωθεί αλλά ο κορωνοϊός δεν είναι το μόνο ζήτημα που επιβάλλεται να απασχολήσει τον κλάδο καθώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών και τα προβλήματα διογκώνονται. τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και την σημερινή κουράστηκε να επαναλαμβάνονται μόνον θριαμβολογίες για τις αφίξεις και το πόσο σωστά κάνουν τα αρμόδια υπουργεία τη δουλειά τους για την τουριστική δραστηριότητα. Δεν ακούω τίποτα για την ανεξέλεγκτη παραξενοδοχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αναδεικνύεται πλέον μετά και την έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ως μείζον πρόβλημα, όχι των ξενοδόχων, αλλά της ίδιας της κοινωνίας»», σημειώνει.

Μόνο στον Βόλο τα διαμερίσματα airbnd ξεπερνούν τα 350 με τις διαθέσιμες κλίνες να αγγίζουν αυτές που διαθέτουν τα ξενοδοχεία. «Δεν βλέπω καμία βελτίωση στα ζητήματα που θέτουμε και παραμένει το ξενοδοχείο αντικείμενο του φορομπηχτικού μηχανισμού ως αγελάδα που βγάζει συνέχεια γάλα…. Δυστυχώς όμως η αγελάδα είναι «στέρφα»….

Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει τοποθετήσει ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη και κατ επέκταση και για τον τουρισμό. Οι διοικούντες όμως δεν αντιμετωπίζουν τα πάγια αιτήματα των ξενοδόχων και δεν ασχολούνται με την επίλυσή τους. Οι εκπρόσωποί μας τρέχουνε, χτυπάνε πόρτες, λιώνουνε σόλες παπουτσιών σε καθημερινές συναντήσεις από υπουργείο σε υπουργείο, από διεύθυνση σε διεύθυνση όπου οι συνομιλητές μας είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα. Δεν μπορεί οι ξενοδόχοι να είμαστε καλοί και άγιοι όταν δημιουργούμε δουλειές, όταν πληρώνουμε μισθούς, όταν υπογράφουμε κλαδικές συμβάσεις, όταν πληρώνουμε εισφορές και φόρους αλλά όταν ζητάμε να ξεκολλήσουν τρία – τέσσερα ουσιώδη ζητήματα για να τα καταφέρουμε και να πάμε μπροστά να μας κοιτάζουν σαν … εξωγήινους. Αυτή η στάση δεν είναι ούτε οικονομικά σωστή, ούτε ηθικά δίκαιη», δήλωσε. Τόνισε πως ο τουρισμός των πανηγυρισμών, των χειροκροτημάτων και της πολιτικής καριέρας πρέπει να δώσει επιτέλους τη θέση του στον τουρισμό των ανθρώπων που ζουν από και για τον τουρισμό. «Κουραστήκαμε να μας αγνοούν. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι. Να μην παριστάνουν τάχα τους ευαίσθητους για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, όταν είμαστε εμείς αυτοί που στηρίζουμε στην πράξη και την κοινωνία και τους εργαζόμενους μας Για να μπορούμε να βάζουμε «πλάτη» πρέπει «κάτι» να υπάρχει στο Ταμείο μας. Κι αυτό γίνεται μέσα από τις δικές τους πράξεις και παραλείψεις όλο και πιο δύσκολο στοίχημα για εμάς τους ξενοδόχους».

Πτώση κρατήσεων τις επόμενες ημέρες

Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης η χρονιά σε απόλυτα νούμερα κρατήσεων «βαδίζει» στα ίδια νούμερα µε το 2019, ενώ οι επόμενες μέρες θα δείξουν πτωτική τάση αφού αποκλείεται να ακολουθηθεί η ίδια πορεία σε σχέση με το 2019. Δήλωσε πως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ετοιμάζει μια στοχευμένη μελέτη για τη στάθμιση των μέχρι στιγμής επιπτώσεων της κρίσης στα ελληνικά ξενοδοχεία και γενικά για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει και ο πανικός από την παγκόσμια επιδημία στην συνολική τουριστική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο. «Την κρίση με τον κορωνοϊό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Οι ξενοδόχοι πρέπει να λάβουν μέτρα και να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο, με γραμμή άμυνας σε περιπτώσεις μαζικών ακυρώσεων. Στο τραπέζι πρέπει να μπουν οι συζητήσεις με τις τράπεζες για μετάθεση αποπληρωμής δόσεων, γιατί σε περίπτωση που η κρίση «αγγίξει» την αρχή του καλοκαιριού, η αγορά εκτιμά πως η πλεύση θα γίνει σε «αχαρτογράφητα» νερά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης των μέτρων και κινήσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «εμβόλιο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη .Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχουν αναλάβει οι Έλληνες ξενοδόχοι, καθώς είναι αυτοί που υποδέχονται τον κύριο όγκο των ξένων επισκεπτών που φθάνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας και μοιράζονται το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων και κατ’ επέκταση θα πληγούν εντονότατα.. Η διαχείριση της κρίσης που ξεκίνησε και έρχεται πιο ενδυναμωμένη, θέλει σοβαρή αντιμετώπιση αφ’ ενός από την επιστημονική ομάδα , αφ’ εταίρου και από την επαγγελματική φροντίδα για πρόληψη των μέσων που χρησιμοποιούμε για την φιλοξενία των επισκεπτών μας. Η περίπτωση της Αμαλιάδας και η αντιμετώπιση του οργανωμένου γκρουπ, Ελλήνων στους Αγίους τόπους δεν πρέπει να επαναληφθεί. Επίσης άποψή μου είναι η αντιμετώπιση των μεταναστών, δηλαδή οι έλεγχοι υγείας, να γίνονται με αυστηρότητα και οπωσδήποτε σε απολύτως ελεγχόμενους χώρους. Εάν δεν υπάρξουν μέτρα ασφάλειας της υγείας, ενισχύουμε την κινούμενη βόμβα που θα σκάσει κυριολεκτικά στα χέρια μας. Σε περίπτωση που καταγραφεί ότι η κρίση ακουμπήσει στην κυριολεξία την αρχή του καλοκαιριού, η αγορά εκτιμά πως η πορεία της πλεύσης μας, θα γίνει σε «αχαρτογράφητα» και «θολά» νερά, με επιπτώσεις που όλοι μας που είμαστε στον χώρο της τουριστικής δραστηριότητας θα τις υποστούμε», κατέληξε.

Οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ”, για τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων

Τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ”, για τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού CONVID 19, κοινοποίησε με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργέια ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αντώνης Καρατάσος.

karatasos kyklos
Ο κ. A. Καρατάσος

Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

1.    Άμεση αναστολή λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τα σπίτια αυτά δεν ελέγχονται υγειονομικά και δεν μπορεί να θεωρηθούν ασφαλή για τους επισκέπτες / τουρίστες /πελάτες. Επιπλέον οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων έχουν έξοδα πάγια, μισθοδοσίας, ασφαλιστικές εισφορές, αποπληρωμές δανείων κλπ. Με την δραματική μείωση των πελατών και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι νόμιμες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, πρέπει να προστατευτούν από τη πολιτεία, προτού καταρρεύσουν οικονομικά.

2.    Αναστολή καταβολής, για 6 μήνες, των φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των τουριστικών καταλυμάτων.

3.    Για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού των τουριστικών καταλυμάτων, να δοθεί επιχορήγηση που να καλύπτει κατά 100% τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι το τέλος της κρίσης.

4.    Μείωση στο 50%, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των τουριστικών καταλυμάτων.

5.    Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, στο 6%.

6.     Κατάργηση του φόρου διαμονής.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ευβοίας
Ανακοίνωση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξέδωσε και η Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας, η οποία έχει ως ακολούθως:
“Εκ μέρους της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Ευβοίας, θέλουμε να  εκφράσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, μετά τον εξαιρετικά δύσκολο συνδυασμό αρνητικών παραμέτρων, που διέπουν την Ελληνική πραγματικότητα και δημιουργούν δραματικές συνέπειες στην λειτουργία των Ξενοδοχείων μας, αλλά και όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.
Μιλάμε αφενός για την παγκόσμια επιδημία του Κορωναιού και αφετέρου, του έντονου προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Η παγκόσμια εξάπλωση του Κορωναιού, έχει σαν αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων, ημερίδων, συνεδρίων, συναθροίσεων και την δημιουργία γενικά πανικού στους ταξιδιώτες με αποτέλεσμα, τον καταιγισμό ακυρώσεων διαμονών στα ξενοδοχεία μας και την στασιμότητα μελλοντικών κρατήσεων, από την εμφάνιση των πρώτων κιόλας κρουσμάτων στην χώρα μας.
Παρατηρούνται ήδη απαιτήσεις ξένων πρακτορείων που ζητούν μείωση των guarantees και μείωση τιμών στις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Επίσης οι άσχημες εξελίξεις στο προσφυγικό μεταφέρουν μια άσχημη εικόνα της πατρίδας μέσα από τα  ΜΜΕ και δρα αποτρεπτικά στην επιλογή της χώρας μας σαν τουριστικό προορισμό. Διαφαίνεται να εξελίσσεται ένα δραματικό σενάριο οικονομικής ύφεσης γενικότερα, που δεν πλήττει μόνον τις περιοχές που έχουν κρούσματα Κορωναιού, αλλά δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, σε σημείο που πολλά από τα εποχικά να καθυστερήσουν να ανοίξουν την φετινή χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση της ανεργίας.
Ειδικά στον Ν. Εύβοιας είχαμε άμεσα ,τις παρακάτω αρνητικές επιπτώσεις.
1. Ακυρώνονται προκαταβολές συνεργασιών μεταξύ ξενοδοχείων  και των συνεργαζόμενων T.O.
2. Αναβολή πληρωμών των Early Booking κρατήσεων.
3. Υποστήκαμε μεγάλες ακυρώσεις δωματίων (σαν κοντινός προορισμός της Αθήνας), από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων (Χαλκίδα θαλασσινό καρναβάλι, Αμάρυνθος, Αλιβέρι, Μαρμάρι)
Για το προσφυγικό η Εύβοια έχει μεγάλο μερίδιο φιλοξενίας προσφύγων.  
 
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, προτείνουμε να παρθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα. 
 
Α. Πάγωμα υφισταμένων δανείων.
Αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, όσο κρατάει η οικονομική ύφεση,με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου των δανείων, με χρόνο ίσο με τους μήνες των δόσεων που ανεστάλησαν. Δυνατότητα χρηματοδότησης με άτοκα κεφάλαιακίνησης για 1 χρόνο, ίσο με το 20 % του τζίρου των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση τουλάχιστον της μισθοδοσίας (καθαρών αποδοχών) και ταυτόχρονα την απαγόρευση μείωσης αριθμού προσωπικού.
Β. Οφειλές σε ΔΟΥ,  ΕΦΚΑ και Δήμους.
Πάγωμα πληρωμών παλαιών και τρεχουσών  οφειλών και κατάρτιση νέων μακροχρόνιων ρυθμίσεων για τις παραπάνω οφειλές μετά το πέρας της κρίσης
 Γ. Συμβάσεις Ξενοδοχουπαλλήλων και Ταμείο Ανεργίας ΟΑΕΔ
Να υπάρξει ελαστικότητα στις συμβάσεις των ξενοδοχουπαλλήλων, που δουλεύουν στα εποχικά ξενοδοχεία, ανάλογα με τις εξελίξεις. Επέκταση του Ταμείου Ανεργίας των ξενοδοχουπαλλήλων των εποχικών ξενοδοχείων, λόγω καθυστέρησης η ακύρωσης προσλήψεων.
Δ. Απασχόληση σε συνδυασμό με αναπτυξιακούς νόμους
Στα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους3908/2011 και 4399/2016, υπάρχει η δέσμευση διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας όπως αυτές είχαν δηλωθεί κατά την υπαγωγή καθώς και ηυποχρέωση δημιουργίας τουλάχιστον του 50% των νέων προβλεπόμενων θέσεων εργασίας κατά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.
Μετά την εξάπλωση του ιού COVID-19 παγκοσμίως, υπήρξε ως αποτέλεσμα η ανάγκη μείωσης της απασχόλησης σε μια προσπάθεια επιβίωσης των τουριστικών μονάδων.
Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που δημιουργεί και θα αφήσει η εξάπλωση του ιού στον κλάδο του τουρισμού και να επανεξεταστεί η παραπάνω δέσμευση υπό το πρίσμα των τρεχουσών εξελίξεων”.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *