Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Διαμαντή Λιάμα για τον δήμο Βόλβης

από Team MyPortal.gr
sms

Η προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού με την παράλληλη εξάπλωση του σε όλο τον δήμο, όλο τον χρόνο, μαζί με τη ριζική βελτίωση της καθημερινότητας και την καθιέρωση συγχρόνων κοινωνικών υποδομών, αποτελούν τους κύριους άξονες του Προγράμματος Ανάπτυξης για τον δήμο Βόλβης, που σκοπεύει να υλοποιήσει ο συνδυασμός «Βόλβη Μπροστά», όπως παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του και νυν δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, ο όποιος διεκδικεί την επανεκλογή του.

Μπροστά σε πλήθος κόσμου, από τον ορεινό οικισμό της Αρέθουσας, που συμβολίζει την καθολική ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του δήμου Βόλβης, ο Διαμαντής Λιάμας τόνισε ότι θεμέλια αυτού του κοστολογημένου και ήδη εξελισσόμενου προγράμματος, είναι η νοικοκυρεμένη διαχείριση, η αξιοποίηση της καταγεγραμμένης δημοτικής περιουσίας και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός βάσει στρατηγικού σχεδιασμού.

«Έχουμε πλέον και την εμπειρία και την ωριμότητα», τόνισε, «για να αξιοποιήσουμε τη σκληρή δουλειά, και τον συγκροτημένο σχεδιασμό πολλών ετών, ώστε να εφαρμόσουμε πολιτικές, δράσεις και έργα, που θα βελτιώσουν ριζικά τη ζωή του πολίτη».

Βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, τόσο σε ποσοτικά επίπεδα, με την προσέλκυση και Ελλήνων επισκεπτών, όσο και σε ποιοτικά επίπεδα. Με την ανάπτυξη τουρισμού εμπειριών, οικοτουρισμού, μαρινών και την έλευση τουριστών υψηλότερου εισοδήματος, σε μια σειρά από μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε Σταυρό, Νέα Βρασνά και Λουτρά Απολλωνίας, όπου ήδη υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους, στην κατεύθυνση που χάραξε η υλοποιούμενη επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στην Ασπροβάλτα.

Όπως εξήγησε ο Διαμαντής Λιάμας, με βάση το υπάρχον Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης και την ανάδειξη της λίμνης Βόλβης ως σημαντικού πόλου έλξης οικοτουρισμού, θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν. Ο σχεδιασμός αυτός, θα βοηθήσει δραστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και θα αναπτύξει έναν ισχυρό αγροτικό τομέα, παράλληλα με τη άνοδο της ποιότητας ζωής σε όλες τις περιοχές του δήμου. Βελτιώνεται σημαντικά η καθημερινή ζωή των πολιτών, καθώς σε έργα που ήδη εξελίσσονται, τοποθετείται παντού σύγχρονος δημόσιος φωτισμός με κεντρικό έλεγχο, επιλύονται όλα τα προβλήματα υδροδότησης, αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα ανακύκλωσης τεσσάρων κάδων και προχωρούν οι μελέτες των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, καθώς ο δήμος Βόλβης, έπειτα από 8ετή προσπάθεια ίδρυσε Λιμενικό Γραφείο και πλέον επιδιώκει τη δημιουργία μαρίνων, αλλά και τη διαμόρφωση όλου του παραλιακού μετώπου. Ακόμα, διεκδικεί το άνοιγμα του Κάστρου της Ρεντίνας στο κοινό, τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου, την κατασκευή του μεγαλύτερου ποδηλατόδρομου στην Ελλάδα που θα ενώνει τα παράλια με τη λίμνη, καθώς και τη σύνδεση του δήμου με τη Θεσσαλονίκη, μέσω προαστικού σιδηρόδρομου, όπως έχει ήδη συζητηθεί με τη διοίκηση του Αττικό Μετρό.
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης έχει τέσσερις κεντρικούς άξονες: την Εξυπηρέτηση Πολιτών, την Δημιουργική Ανάπτυξη, την Ποιότητα Ζωής και την Κοινωνία Αλληλεγγύης.

Στην Εξυπηρέτηση Πολιτών, αναπτύσσονται ψηφιακά δημοτικά ΚΕΠ, διεκδικείται ΚΕΠ στον Προφήτη ώστε όλες οι δημοτικές ενότητες πρόσβαση σε ΚΕΠ, επεκτείνεται η δράση του Κέντρου Κοινότητας σε όλο τον δήμο με κινητή μονάδα, παρέχονται νέες διαδικτυακές υπηρεσίες στον δημότη, λόγω της εξασφαλισμένης παροχής ίνετρνετ σε όλους τους οικισμούς και γίνεται πιο άμεση η αμφίδρομη επικοινωνία με τη Γραμμή του Δημότη. Παράλληλα, ο κ. Λιάμας πρόκειται να θεσπίσει το Διευρυμένο Συμβούλιο Δήμου Βόλβης, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων, δεσμευόμενος για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων που επιτρέπει πλέον ο «Κλεισθένης».

Στον τομέα της Δημιουργικής Ανάπτυξης, προμετωπίδα είναι ο τουρισμός, με άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές του εξωτερικού και σε κατηγορίες ποιοτικού τουρισμού (ποδηλατικός, οικοτουρισμός, ορνθιοπαρατήρηση κ.α), η εκστρατεία προσέλκυσης επισκεπτών μιας ημέρας από γειτονικές πόλεις. Έναυσμα για τουρίστες υψηλότερου εισοδήματος θα είναι το ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με ιστορικό θεματικό και πάρκο αναψυχής, που θα λειτουργήσει πλήρως εντός της επόμενης 4ετίας στην Ασπροβάλτα. Στον αγροτικό τομέα, επιδιώκεται η πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, η χρήση τους στις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω και της ανάπτυξης ειδικού σήματος, η ανάδειξη του αρχαίων ελαιώνων, η προτροπή ίδρυσης συνεταιρισμού στη λίμνη Βόλβης, θερμοκηπιακού πάρκου και κήπου καλλωπιστικών φυτών. Στις υποδομές, ο κ. Λιάμας δεσμεύθηκε ότι όλοι οι οικισμοί θα αποκτήσουν πόσιμο νερό, αναφέροντας όλα τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και τόνισε ότι παρά τη γραφειοκρατική καθυστέρηση, ολοκλήρωνεται το έργο του βιολογικού σε Βρασνά-Σταυρό. Για την αντιπλημμυρική θωράκιση, επέκρινε δριμύτατα την κωλυσιεργία του Δημοσίου να προχωρήσει τις μελέτες που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο εγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Αναφέρθηκε ειδικά στην πεσμένη γέφυρα του δρόμου Αρέθουσας-Βρασνών, όπου για γραφειοκρατικούς λόγους καθυστερησε επί 2,5 χρόνια η διαδικασία αναθέσης της μελέτης από της Περιφερεια Κεντρικής Μακεδονιας.

Στον τομέα της Ποιότητας Ζωής, η καθημερινότητα βελτιώνεται ριζικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τοποθέτησης 12.500 led φωτιστικών σε όλο τον δήμο, με αντικατάσταση των βλαβών εντός 24ωρου, την εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης 4 κάδων από το 2019, τη λειτουργία 7 «Πράσινων σημείων» για εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών από τους δημότες, πρόγραμμα αναπλάσεων σε κοινόχρηστους χώρους οικισμών, τη διεκδίκηση αστυνομικού σταθμού στη Νέα Απολλωνία και Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας στον δήμο Βόλβης. Ακόμα, περιλαμβάνεται η ανάπλαση όλων των σχολικών αυλών, η επανέναρξη Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Βόλβης και Ανοικτού Πανεπιστημίου, η διεκδίκηση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Για το Περιβάλλον, προβλέπεται η ολοκλήρωση μονάδων βιοαερίου και βιομάζας για τοπική παραγωγή ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, η ριζική αντιμετώπιση των αδέσποτων σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση «Κτηνίατροι σε Δράση». Στον πολιτισμό εκτός από το άνοιγμα του Κάτρου της Ρεντίνας, θα επιδιωχθεί η ανάδειξη του μεταβυζαντινού συγκροτήματος στην Απολλωνία, του Βήματος του Αποστόλου Παύλου και του τμήματος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, η κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου στα Βρασνά, η δημιουργία Πολιτιστικού Δικτύου Δήμου Βόλβης και η περαιτέρω ανάπτυξη της Μουσικής Σχολής, με την προβολή θεατρικών έργων του Ευριπίδη, ο οποίος βρήκε το θάνατο στην Αρχαία Αρέθουσα. Στον αθλητισμό, μεγάλο έργο είναι η δημιουργία δημοτικού κολυμβητηρίου στα Βρασνά, αναδεικνύεται ο ορεινός αγώνας «Σουγλιάνι», οργανώνεται Λαϊκός Δρόμος και ημιμαραθώνιος και δημιουργείται Ναυταθλητικό κέντρο σε λίμνη Βόλβη και Στρυμονικό.

Τέλος, στην Κοινωνία Αλληλεγγύης, στο επίπεδο της πρόνοιας, θα επεκταθεί η Κάρτα Αλληλεγγύης που διασυνδέει δημότες και τοπική αγορά, αποκτούν όλες οι δημοτικές ενότητες ΚΑΠΗ και υπηρεσίες φυσιοθεραπείας σε αυτά, δημιουργούνται τρεις νέες δομές στο Βοήθεια στο Σπίτι (Αρέθουσα, Αγιος Γεώργιος, Ρεντίνα), ολοκληρώνεται η κατασκευή πέντε νέων παιδικών σταθμών (Νέα Απολλωνία, Αρέθουσα, Νέα Μάδυτος, Σχολάρι, Σταυρός), δημιουργείται 4ο ΚΔΑΠ στη Νέα Απολλωνία, στο τέλος του χρόνου θα υπάρχουν 41 νέες αναβαθμισμένες παιδικές χαρές σε 31 οικισμούς (δηλαδή σε κάθε οικισμό). Ακόμα, ο δήμος θέτει στόχος να γίνει πλήρως προσβάσιμος σε ΑμεΑ, τόσο στα δημοτικά κτίρια και κεντρικές διαβάσεις, όσο και σε αξιοθέτα και παραλίες. Δημιουργεί Συμβουλευτική Δομή Γυναικών και διευρύνει τις υπηρεσίες του Γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων. Παράληλα, ιδρύεται Δίκτυο Εθελοντών Βόλβης και Γραφείο Εθελοντισμού, με παράλληλη δημιουργία Μητρώου Ενεργών Πολιτών. Στον τομέα της υγείας, εγκαινιάζεται σύντομα το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Υγείας στα Νέα Βρασνά με σύγχρονες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, δημιουργείται Κοινωνικό Φαρμακείο στο Φιλαδέλφειο, και ο δήμος αποκτά κινητή ιατρική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης παιδιών, και προγράμματα τηλειατρικής στα ΚΑΠΗ.
Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Δεν φοβόμαστε να δεσμευτούμε, δεν φοβόμαστε να υποσχεθούμε, γιατί και έχουμε το πρόσωπο καθαρό, και είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε με βάση το σχέδιο και την εμπειρία μας». Κάλεσε τους δημότες να δώσουν στις 26 Μαΐου μια μεγάλη και καθαρή νίκη στον συνδυασμό «Βόλβη Μπροστά», λέγονται «ναι» σε όσους έχουν σχεδιάσει και δημιουργούν ένα μέλλον ελπίδας, ευκαιριών και κοινωνικής αλληλεγγύης.