Κοντά στην Αθήνα, μακριά από τις έγνοιες

Τα νησιά Αργοσαρωνικού αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς λόγω της μικρής τους απόστασης από την Αθήνα

Απλωμένα στον Σαρωνικό κόλπο και έως την είσοδο του Αργολικού κόλπου, τα νησιά και οι ακτές της περιοχής του Αργοσαρωνικού αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς λόγω της μικρής τους απόστασης από την Αθήνα. Τα έξι νησιά (Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες) και τα Μέθανα στις ακτές της Πελοποννήσου, συνδυάζουν τη μικρή απόσταση από την πόλη με σπουδαία τοπία, μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχοντικά σπίτια, γραφικούς οικισμούς και θαυμάσιες παραλίες.

Αίγινα

Η Αίγινα αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, χάρη στην εγγύτητά της στην πρωτεύουσα. Πράγματι, απέχει μόλις 16,5 μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Η μυθολογία θέλει το νησί να φέρει το όνομα μιας νύμφης, κόρης του ποτάμιου θεού Ασωπού, που ο ερωτοχτυπημένος Δίας μετέφερε εκεί για να χαρούν τον έρωτά τους.

Η Αίγινα είναι ο απόλυτος προορισμός για οικογενειακές διακοπές, έχει αρκετές ρηχές, όμορφες παραλίες. Είναι μία ιδανική απόδραση από την Αθήνα, ενώ παραμένει αυθεντικός νησιωτικός προορισμός.

Σπέτσες

Ανοίξτε πανιά για Σπέτσες, ένα νησί με ένδοξο ιστορικό παρελθόν! Προσεγγίζοντας το λιμάνι, θα βρείτε να σας περιμένουν παλιές άμαξες: επιλέξτε αυτές για μια διαφορετική περιήγηση στο νησί.
Μέσω της παραλιακής διαδρομής από την Ντάπια μέχρι το παλιό λιμάνι, θα φτάσετε στο ναό της Παναγίας της Αρμάτας. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα παλιά καρνάγια που μαρτυρούν τη συνεισφορά των Σπετσών στον τομέα της ναυπηγικής. Ακολουθήστε τις ποδηλατικές διαδρομές του νησιού ή κάντε μια ήσυχη βόλτα με ποδήλατο στην πόλη και θαυμάστε μεγαλοπρεπή κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής.

Επισκεφτείτε ιστορικά μνημεία, όπως το σπίτι της Μπουμπουλίνας και νιώστε την ιστορία του να σας «αγκαλιάζει». Περιηγηθείτε στους χώρους όπου έζησε η ηρωίδα και ανακαλύψτε μοναδικά τεχνουργήματα από τον 18ο και 19ο αιώνα: χειροποίητα έπιπλα, αγγλικές πορσελάνες και σπάνια βιβλία. Ανεβείτε και πάλι στο ιστιοφόρο σας για μια βόλτα στις όμορφες παραλίες του νησιού και τη Σπετσοπούλα. Μην ξεχάσετε να επιστρέψετε το Σεπτέμβριο για να συμμετάσχετε στους πλούσιους εορτασμούς για τη γιορτή της Αρμάτας!

Ύδρα

Επόμενος σταθμός το αγαπημένο νησί των διασημοτήτων: η Ύδρα! Όπως ξέρετε, στο νησί αυτό τα τροχοφόρα απαγορεύονται!

Απολαύστε τις βόλτες σας πάνω σε ένα γαϊδουράκι και φτάστε μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο! Εκτός από αγαπημένο προορισμό των ιστιοπλόων, η Ύδρα παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς πολυτελείς κατοικίες φιλοτεχνημένες από Ιταλούς τεχνίτες κοσμούν το νησί.

Σήμερα, τα αρχοντικά των αγωνιστών του 1821 έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ζήστε αυτή τη μοναδική εμπειρία: ταξιδέψτε στο παρελθόν μέσα από την επίσκεψή σας στους χώρους όπου κάποτε οι ίδιοι οι ήρωες της Επανάστασης δημιούργησαν Ιστορία. Αν πάλι σας ενδιαφέρουν τα θρησκευτικά μνημεία, μπορείτε να επιλέξετε κάποιες από τις 300 εκκλησίες και τις 6 μονές που υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί.

Οι σινεφίλ μπορούν να θαυμάσουν παλιές εικόνες της Ύδρας στην ταινία «Το παιδί και το Δελφίνι» που γυρίστηκε το 1957 στο νησί, με πρωταγωνιστές τη Σοφία Λόρεν και τον Αλέξη Μινωτή.

Πόρος

Ο Πόρος είναι ο επόμενος προορισμός μας. Καθώς μπαίνετε στο λιμάνι, θαυμάστε την πόλη του νησιού που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους. Το αρχαιολογικό του μουσείο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα από τη Μυκηναϊκή έως και τη Ρωμαϊκή εποχή, καθώς και ευρήματα από αρχαία ναυάγια που ανακαλύφθηκαν στον Αργοσαρωνικό Κόλπο. Αναζητήστε τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα στο βόρειο μέρος του νησιού. Ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης αυτοκτόνησε εδώ πίνοντας δηλητήριο κυνηγημένος από τον Φίλιππο της Μακεδονίας.

Τέσσερα χιλιόμετρα στα ανατολικά της πόλης του Πόρου, θα βρείτε το πιο εντυπωσιακό θρησκευτικό μνημείο του νησιού: τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία χτίστηκε το 18ο αι. Περιστοιχίζεται από ψηλά τείχη χωρίς ανοίγματα, ενώ τριάντα κελιά σώζονται μέχρι τις μέρες μας. Επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη της μονής, όπου θα σας εντυπωσιάσει η σπάνια συλλογή από εκκλησιαστικά βιβλία και πατριαρχικoί κώδικες εκατοντάδων χρόνων. Μην ξεχάσετε να πιείτε από το νερό της πηγής που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Περάστε με το καϊκάκι απέναντι στον Γαλατά και επισκεφτείτε το φημισμένο Λεμονόδασος. Απολαύστε από εκεί τη μαγευτική θέα προς το νησί. Αναχωρώντας από τον Πόρο, κάντε μια βόλτα στα κοντινά νησάκια: το Μπούρτζι, οχυρό του Βυζαντινού ναυάρχου Νασάρ∙ το Μοδί με το ναυάγιο από τη Μυκηναϊκή περίοδο και το Δασκαλειό με το παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία.

Μέθανα

Με τον άνεμο στα πανιά σας βάλτε πλώρη για τη χερσόνησο των Μεθάνων. Γνωστή λουτρόπολη, που δημιουργήθηκε από ένα ηφαίστειο αναδυόμενο από τη θάλασσα. Οι απόκρημνες πλαγιές του ηφαιστείου χωρίζουν τη χερσόνησο στα δύο δημιουργώντας δύο κύριες κατευθύνσεις. Επιλέξτε τη μία και οδηγηθείτε στο ψαροχώρι του Αγίου Γεωργίου με τελικό προορισμό τα Λουτρά του Παυσανία, μία από τις πολλές θερμές πηγές των Μεθάνων.

Αναζητήστε την άλλη και ακολουθήστε τα βήματα του Παυσανία για να φτάσετε στην αρχαία πόλη των Μεθάνων. Στο Παλαιόκαστρο θα αντικρίσετε τα ερείπια των τειχών και των πυλών της ακρόπολης, καθώς μεγάλο μέρος αυτών κατακρημνίστηκε στη θάλασσα με την έκρηξη του ηφαιστείου.

Στη χερσόνησο καταγράφονται περίπου 32 κρατήρες. Το να φτάσετε λοιπόν στο μεγαλύτερο κρατήρα είναι μια πραγματικά προκλητική εμπειρία! Φορέστε ανθεκτικά παπούτσια, πάρτε νερό και ξεκινήστε την εξερεύνηση σας από την Καμένη Χώρα. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Περπατήστε σε στέρεα πια ρεύματα κόκκινης λάβας και θαυμάστε άγριους μαύρους και κόκκινους βράχους και απόκρημνες αβύσσους.

Επιστρέφοντας στο χωριό, τα όμορφα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα με τους φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες θα σας ανταμείψουν! Φτάνοντας στην πόλη των Μεθάνων, προτού αναχωρήσετε, αφιερώστε λίγα λεπτά για μια μικρή βόλτα γύρω από το μικρό νησάκι με την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και «ρίξτε μια τελευταία ματιά» στα Μέθανα προτού τα αποχαιρετίσετε!

Αγκίστρι

Κοιτάζετε ανυπόμονα το ρολόι. Η ζέστη είναι αποπνικτική και η κίνηση στο λιμάνι του πολύβουου Πειραιά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αλλά ένα χαμόγελο διαγράφεται στα χείλη σας. Ίσως γιατί σε λιγότερο από μία ώρα θα βρεθείτε σε έναν μικρό παράδεισο με αμμουδερές παραλίες, σμαραγδένια νερά, γραφικά ταβερνάκια και εντυπωσιακή βλάστηση. Ο λόγος για το Αγκίστρι, τον κρυφό άσο του Αργοσαρωνικού που αργά ή γρήγορα θα ερωτευθείτε…

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες σίγουρα μαντέψατε λάθος. Όχι δεν θα σας μιλήσουμε για κάποιο εξωτικό νησί ή για τα δικά μας «διαμάντια» των κατάφυτων Σποράδων. Το νησί που σας προτείνουμε απέχει ακριβώς 55 λεπτά της ώρας από το λιμάνι του Πειραιά και ακούει το όνομα Αγκίστρι.

Ιδιαίτερα σεμνό και μακριά από τυμπανοκρουσίες που συνοδεύουν ορισμένα κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας μας, το Αγκίστρι θα σας δώσει όλα όσα περιμένατε και ακόμη περισσότερα. Και μάλιστα σε τιμές που θα σας φανούν… εξωφρενικά χαμηλές για τα παράλογα ελληνικά δεδομένα. Πεντακάθαρες θάλασσες, ταβερνάκια πλάι στο κύμα, ασβεστωμένα δρομάκια για βραδινές εξορμήσεις και μια περιρρέουσα νησιωτική ατμόσφαιρα που δύσκολα πιστεύεις πως θα βρεις σε απόσταση μόλις μίας ώρας από την Αθήνα.