Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά…

«Τολμήστε να εξερευνήσετε την Ελλάδα και αυτή θα σας ανταμείψει» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Paul Hellander

Παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμια κλίμακα τα ελληνικά νησιά θεωρούνται για τους περισσότερους επισκέπτες κορυφαίος τουριστικός προορισμός, που εγγυάται μαγευτικά τοπία, καταγάλανα νερά, άπλετο φυσικό φως, ατελείωτες πολιτιστικές αναζητήσεις, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και φημισμένη φιλοξενία, πολλοί αγνοούν ότι η ηπειρωτική περιφέρεια της Ελλάδας είναι προικισμένη με δεκάδες γραφικά χωριουδάκια και ιστορικές κωμοπόλεις που περιμένουν καρτερικά κάθε χρόνο να υποστούν μια διαφορετική εξερεύνηση από τους επισκέπτες εκείνους που τολμούν να δραπετεύσουν από την καθιερωμένη τουριστική τροχιά και δεν διστάζουν να εξερευνήσουν εκείνους τους κρυφούς θησαυρούς που κρατά καλά φυλαγμένους η Ελλάδα για τους λίγους εκλεκτούς που επιθυμούν αξέχαστες διακοπές στη Μεσόγειο.

ΑΘΗΝΑ

Η ιστορική πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί, δίχως αμφιβολία, ένα μεθυστικό αμάλγαμα ιστορίας και ζωντανής κουλτούρας. Παρ’ ότι η Αθήνα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της Δημοκρατίας, όπου η Φιλοσοφία, η Πολιτική και οι Τέχνες βρήκαν καταφύγιο έκφρασης, έχει συνάμα μετατραπεί σε μια σύγχρονη κοσμοπολίτικη μητρόπολη γεμάτη χάρη και grunge στέκια που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Με πληθυσμό σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, η Αθήνα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο ιστορικό κεφάλαιο της Ευρώπης όπου οι Τέχνες και ο Πολιτισμός συναντώνται ενώ τα εμβληματικά μνημεία σμίγουν με πρώτης τάξης μουσεία, κοσμοπολίτικα καφέ και εστιατόρια, παραθαλάσσια προάστια και μια ακμάζουσα νυχτερινή ζωή.

Το ιστορικό κέντρο όπου δεσπόζει ο βράχος της Ακρόπολης, ο εμβληματικός Παρθενώνας και η Βουλή των Ελλήνων είναι ουσιαστικά ένα υπαίθριο Μουσείο, που κοσμεί την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης και διηγείται την ιστορία μιας αέναης και διαρκούς μεταμόρφωσης που λαμβάνει χώρα εδώ και αιώνες σε ένα περιβάλλον γεμάτο ζωή.

Παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση, καινούργιοι αυτοκινητόδρομοι, ένα υπερσύγχρονο ΜΕΤΡΟ και ένα εύκολα προσβάσιμο και βραβευμένο υπερσύγχρονο ‘state of the art’ αεροδρόμιο καλωσορίζει κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τον πληθυσμό της χώρας.

«Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μην συμπεριλάβουμε την Αθήνα στην λίστα των μη-νησιώτικων προορισμών καθώς αποτελεί κόμβο που ενώνει ολόκληρη τη χώρα ενώ η ιστορική της διαδρομή αναγκάζει κάθε επισκέπτη να περάσει τουλάχιστον δύο μέρες εκεί και να υποκλιθεί στο μεγαλείο της», λέει χαρακτηριστικά ο ταξιδιωτικός συγγραφέας και φωτογράφος, Paul Hellander.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Η πόλη του Ναυπλίου, πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους από το 1823 έως το 1924 και ο κύριος λιμένας της Ανατολικής Πελοποννήσου, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.

Πνιγμένη σε ιστορία, πολιτισμό, καταπράσινα τοπία και πεντακάθαρες παραλίες η παραθαλάσσια πόλη του Ναυπλίου, στο βόρειο άκρο του Αργολικού κόλπου, είναι ο ιδανικός προορισμός για εκείνους που επιθυμούν να βιώσουν την παραδοσιακή ελληνική ζωή, να βυθιστούν στην ελληνική ιστορία και να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας περιπάτους σε σοκάκια που άλλοτε κρύβουν παρθένα τοπία και άλλοτε παραδοσιακά κτισμένα αρχοντικά περασμένων αιώνων.

Το Ναύπλιο συνδυάζει τους ρυθμούς μιας πόλης με τα χαρακτηριστικά ελληνικού νησιού γι’ αυτό και αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό για τους Αθηναίους που κατακλύζουν τα σοκάκια της ιστορικής πόλης κάθε Σαββατοκύριακο.

Απόσταση από την Αθήνα: 140 χλμ.

ΟΛΥΜΠΙΑ

Η Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται στη δυτική Πελοπόννησο και θεωρείται «ιερή» ύπαιθρος καθώς διαθέτει ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία, το αρχαίο στάδιο της και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας , το οποίο στεγάζει σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στον ιερό περίβολο της. Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα ξεχωρίζει ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους.

«Η Αρχαία Ολυμπία είναι αρκετά δημοφιλής παγκοσμίως γι’ αυτό και πολλοί λάτρεις της ιστορίας επιλέγουν να κάνουν μια στάση εκεί για να την γνωρίσουν και να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα. Ταυτόχρονα η γεωγραφική της θέση διευκολύνει την περιήγηση στη δυτική Πελοπόννησο» σημειώνει Hellander.
Απόσταση από την Αθήνα: 270 χλμ.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Φημισμένο για τη βαθιά ατμόσφαιρα ρομαντισμού που εκπέμπει, το μικρό αυτό ακρωτήρι στην ακτή της νοτιοανατολικής Λακωνίας, είναι αγαπημένος προορισμός για ερωτευμένα ζευγάρια που επιθυμούν να ζήσουν το δικό τους παραμύθι. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το μεσαιωνικό κάστρο της Μονεμβασιάς για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Η γραφική πόλη προσφέρει μοναδική αρχιτεκτονική, υπέροχη θέα, ευκαιρίες για ψώνια και δείπνο σε παραδοσιακά ταβερνάκια ενώ είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την φωτογραφία λόγω των ειδυλλιακών τοπίων της. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι το μοναδικό κάστρο της Ευρώπης που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται.
Απόσταση από την Αθήνα: 324 χλμ.ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας παραγκωνίζεται από ταξιδιώτες, που την προσπερνούν για να φτάσουν στην ξακουστή Μάνη. Κι όμως, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 1986, από τον οποίο άργησε να ανακάμψει, η Καλαμάτα κατάφερε να γίνει ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για την νέα γενιά τουριστών που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν την νυχτερινή ζωή με το ποιοτικό φαγητό και τις μαγευτικές παραλίες αλλά και επιθυμούν να εξερευνήσουν τα μουσεία της πόλης και τα ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια τα οποία παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη art deco διακόσμηση. Οι πλακόστρωτες πλατείες του 19ου αιώνα, τα πολυσύχναστα παραλιακά καφέ και κοσμοπολίτικα εστιατόρια, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί, σε συνδυασμό με καταστήματα τέχνης, τα παραδοσιακά καφενεία, το Κάστρο της πόλης κλείνουν μέσα τους όλη την ιστορία της πόλης και τραβούν το βλέμμα όλου του Ευρωπαϊκού νότου.

«Η Καλαμάτα έχει επίσης το προνόμιο να απέχει ελάχιστα από τη μεγαλύτερη αμμουδιά του Μεσσηνιακού κόλπου, την Μεσσήνη ενώ η ιστορική Μεθώνη και Κορώνη είναι επίσης σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική αυτή πόλη που έχει πλέον αποκτήσει και δικό της αεροδρόμιο» λέει Hellander.

Απόσταση από την Αθήνα: 240 χλμ.

ΔΕΛΦΟΙ

Θεωρούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως το κέντρο του κόσμου ενώ το 1972 το Δελφικό Τοπίο ανακηρύχθηκε και επίσημα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Στους Δελφούς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαίας Ελλάδας, το ονομαστό μαντείο των Δελφών που ήταν αφιερωμένο στον Θεό Απόλλωνα. Εκεί βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται παραστάσεις, συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις αρχαίου δράματος και σημαντικές εκθέσεις με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Απόσταση από την Αθήνα: 145 χλμ.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 

Παρά το γεγονός ότι η Ναύπακτος θεωρείται ως η πιο όμορφη και γραφική πόλη στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και μια από τις ομορφότερες της ηπειρωτικής Ελλάδας, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σχετικά άγνωστη σε πολλούς διεθνείς επισκέπτες.

Το ιστορικό κάστρο της Ναυπάκτου το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου με τα τείχη του να κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα τείχη στην Ελλάδα ενώ προσφέρει εκπληκτική θέα στην περίφημη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το βενετσιάνικο λιμάνι της περιοχής.

Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου η παραθαλάσσια αυτή πόλη της Δυτικής Ελλάδας συνδυάζει βουνό με θάλασσα γι’ αυτό και παραμένει αγαπημένος προορισμό για τους Έλληνες τους οποίους υποδέχεται χειμώνα καλοκαίρι συνδυάζοντας τα ορεινά του μέρη με τα πυκνά δάση, τα παραδοσιακά χωριουδάκια και τις παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά.

Απόσταση από την Αθήνα: 220 χλμ.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Όπως και η Ναύπακτος έτσι και το Γαλαξίδι, αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς και ρομαντικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κρυμμένο ανάμεσα στα εκπληκτικά ορεινά τοπία της Φωκίδας, η ήσυχη αυτή κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας με τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια, τις πολύχρωμες προσόψεις, τις μαρμάρινες αυλές και τα αρχαία μνημεία προσφέρεται για ολιγοήμερες εκδρομές.

Απόσταση από την Αθήνα: 220 χλμ.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα στην κεντρική Ελλάδα είναι ένα μοναστηριακό συγκρότημα κάθετων σκουρόχρωμων επιβλητικών βράχων που υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα, ανάμεσα στην Πίνδο και τα Αντιχάσια. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας ενώ το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Στις μέρες μας έχουν διασωθεί έξι μοναστήρια από που βρίσκονται φωλιασμένα σε σπηλιές από τον 11ο αιώνα τα οποία έλκουν αναρριχητές και προσκυνητές.

«Όσοι κατάφεραν να φτάσουν εκεί, μαρτυρούν πως η εμπειρία ήταν μοναδική και άξιζε τον κόπο», σημειώνει ο Hellander.

Απόσταση από την Αθήνα: 355 χλμ.

ΒΟΛΟΣ

Η φιλόξενη πόλη του Βόλου βρίσκεται στους πρόποδες της χερσονήσου του Πηλίου, στο κέντρο της Ελλάδας, αγκαλιάζοντας τον Παγασητικό κόλπο. Ο Βόλος βρίσκεται χιλιομετρικά ακριβώς στη μέση μεταξύ της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας και θεωρείται η πολιτικο-οικονομική πρωτεύουσα του νομού με 71.000 κατοίκους ενώ παραμένει το κύριο εξαγωγικό κέντρο της Θεσσαλίας. Τα δύο πανεπιστήμια στο κέντρο με τους χιλιάδες φοιτητές δίνουν στην παραλιακή αυτή πόλη μια αίσθηση ζωντάνιας και φρεσκάδας ενώ τα πλακόστρωτα δρομάκια που οδηγούν στην μαγευτική προκυμαία – τόπο συνάντησης των ντόπιων ξεχειλίζουν από ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και τα ξακουστά μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα με τους τοπικούς μεζέδες και το περίφημο τσίπουρο.

«Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί ενεργό κόμβο με καθημερινά δρομολόγια προς τα νησιά των Σποράδων, την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο που προτιμούν οι τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ τα ορεινά χωριά του Πηλίου έλκουν και μεγάλη μερίδα χειμερινών επισκεπτών» σημειώνει ο Hellander.
Απόσταση από την Αθήνα: 330 χλμ.

HΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας Ελλάδα μεταξύ της οροσειράς της Πίνδου και το Ιόνιου Πελάγους, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ερευνήσει άγρια ορεινά τοπία, παρθένα δάση. Οι απόκρημνοι ορεινοί όγκοι, τα τοξωτά γεφύρια, οι μυθικές λίμνες (Λίμνη Δράκος) και οι άγριες ορθοπλαγιές είναι ιδανικά για όσους τολμούν να δοκιμάσουν επικίνδυνα σπορ, όπως κανόινγκ, καγιάκ (Αώος ποταμός) και ράφτινγκ.

«Εδώ οι επιλογές των επισκεπτών είναι απεριόριστες. Ο σύνδεσμος των 46 γραφικών χωριών γνωστών ως Ζαγοροχώρια, το γραφικό Μέτσοβο και η Ριβιέρα της Ηπείρου, την οποία σχηματίζουν η Πρέβεζα, η Πάργα και τα Σύβοτα συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.

«Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και μια από τις γραφικότερες και πιο δραστήριες πόλεις της Ελλάδας, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε must προορισμό και πόλο έλξης για την νεολαία», συμπληρώνει ο Hellander.

Απόσταση από την Αθήνα: 420 χλμ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χτισμένη πάνω στην θάλασσα, στο πίσω άκρο του Θερμαϊκού κόλπου, η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη πόλη με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους που συνδυάζει παρελθόν με παρόν μέσα από μια μοναδική ιστορία που όμως δεν αλλοιώνει τον αέρα μιας σύγχρονης και κοσμοπολίτικης πόλης.

Το σύμβολο της πόλης, ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα ‘Δημήτρια’ προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτισμού και της τέχνης.

«Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας κατέχει στρατηγική θέση για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την Βόρεια Ελλάδα, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα από τις χώρες των Βαλκανίων.

«Εξαιρετικά εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και θέατρα, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ελκυστικό πακέτο ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την συμπρωτεύουσα με στόχο να κατευθυνθούν στην χερσόνησο της Χαλκιδικής», λέει ο Hellander.

Απόσταση από την Αθήνα: 540 χλμ.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η «κυρία της Μακεδονίας», χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια στενή χερσόνησο και κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, είναι μια πανέμορφη και καταπράσινη παραλίμνια πόλη με εντυπωσιακά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες.

«Η Καστοριά αρχοντική και γαλήνια με μαγευτικά τοπία προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση, ενώ πολλοί την επισκέπτονται λόγω του ότι συνδέει τις γύρω περιοχές με τα σύνορα της Βόρειας Ελλάδας» λέει Hellander.

Απόσταση από την Αθήνα: 495χλμ.

«Ανεξαρτήτως πάντως από το μέρος που θα επιλέξετε φέτος να επισκεφθείτε και να περάσετε τον πολύτιμο χρόνο σας, η Ελλάδα θα είναι πάντα μαγική» λέει ο Hellander.

«Παρ’ όλα αυτά, ως Έλληνες αξίζει να ενθαρρύνετε τους φίλους και συναδέλφους σας να κοιτάξουν πέρα από το συνηθισμένο και το εύκολο και να αγκαλιάσουν την ηπειρωτική χώρα που έχει πολλούς και πολύτιμους θησαυρούς.

«Τολμήστε να εξερευνήσετε την Ελλάδα και αυτή σίγουρα θα σας ανταμείψει» καταλήγει ο Hellander.