Το κρασί της Γουμένισσας έχει όνομα και παράδοση που χάνονται στο βάθος του χρόνου

Αυτές τις μέρες περιοδεύουν την Αυστραλία Έλληνες οινοπαραγωγοί για να προωθήσουν τα κρασιά τους. Ανάμεσά τους και ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηβαρύτης, εκπρόσωπος της αμπελοοινικής ζώνης της Γουμένισσας.

Η Γουμένισσα είναι κωμόπολη της Μακεδονίας που απλώνεται στους πρόποδες του όρους Πάικο. το κρασί της Γουμένισσας έχει όνομα και παράδοση που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Η πρώτη γραπτή αναφορά που διασώζεται «Παράγει άριστον οίνον, τον της Γκομέντζας λεγόμενον» συναντάται το 1882 στο Λεξικόν Εγκυκλοπαιδικόν των Μπαρτ και Χηρς.

Η νέα εποχή για τα κρασιά της Γουμένισσας ξεκίνησε το 1979 με την καθιέρωση της ζώνης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ Γουμένισσα. Από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα παράγεται ο οίνος ΠΟΠ Γουμένισσα (η Νεγκόσκα πρέπει να συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 20%).

Σήμερα καλλιεργούνται 350 εκτάρια αμπελιών, από τα οποία το 96% είναι οινοποιήσιμα, με επικρατέστερες τις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη, Ασύρτικο Μαλαγουζιά και Λημνιό αλλά και διεθνείς ποικιλίες.

Σήμερα λειτουργούν 5 οινοποιεία στην περιοχή, τα κρασιά των οποίων έχουν κατακτήσει την ελληνική και τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι το διεθνές οινόφιλο κοινό αντιμετωπίζει δυσκολίες με την προφορά των ονομάτων των ποικιλιών και πολλές φορές των ίδιων των κρασιών.

*Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε σε προσεχή έκδοσή μας.